Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ακόμα περισσότεροι οι πεινασμένοι στον πλανήτη

Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων (βλέπε ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων), της κρίσης και των κλιματικών καταστροφών, η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώθηκε στον κόσμο το 2022, με 258 εκατ. ανθρώπους να χρήζουν επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας συγκριτικά με 193 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, όπως προειδοποίησαν χτες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την έβδομη έκδοση της διεθνούς έκθεσης για τις επισιτιστικές κρίσεις.

Η έκθεση «συνιστά δριμύ κατηγορητήριο για την αποτυχία της ανθρωπότητας να προχωρήσει προς την εξάλειψη της πείνας, τον υπ' αριθμόν 2 στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης» του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, στην εισαγωγή της έκθεσης.

Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε «για τέταρτη συνεχή χρονιά», με εκατομμύρια ανθρώπους να «υποφέρουν από τόσο σοβαρή πείνα που απειλεί άμεσα τη ζωή τους», σημειώνουν οι 17 φορείς του δικτύου αυτού, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ή ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε χώρες παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη, δηλαδή 58 χώρες, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των πεινασμένων.

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια «παραμένει σε μη αποδεκτό επίπεδο», κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αιθιοπία, στο Αφγανιστάν, στη Νιγηρία, στην Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι συγκρούσεις παραμένουν ο βασικός παράγοντας για επισιτιστικές κρίσεις», ανέφερε ο FAO σε σύνοψη της έκθεσης, αλλά τα οικονομικά σοκ, που σχετίζονται με την Covid-19 και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, βάρυναν ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες το 2022.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής ή οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ προέβλεψαν ότι το μετεωρολογικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» (αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες) έχει ισχυρές πιθανότητες να σχηματιστεί αυτήν τη χρονιά και να προκαλέσει την αύξηση των θερμοκρασιών σε νέα ρεκόρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πλέον ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του Ιούλη και 80% μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.

Το φαινόμενο αναπτύσσεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως εφτά χρόνια και διαρκεί περί τους εννέα έως δώδεκα μήνες. Συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό και τείνει να προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ