Σάββατο 6 Μάη 2023 - Κυριακή 7 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εκεί που «τα πάνε καλά» για το κεφάλαιο, τσακίζοντας τους λαούς

Το παράδειγμα των σκανδιναβικών κρατών

Απεργοί οικοδόμοι στη Δανία
Απεργοί οικοδόμοι στη Δανία
Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στις 24 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι το σύγχρονο στοιχείο της Ευρώπης. Και καλά πάνε, δεν πάνε άσχημα!».Οι κυβερνήσεις όμως σε όλο τον κόσμο, είτε αυτοδύναμες, είτε συνεργασίας, στηρίζουν το κεφάλαιο και τα κέρδη του, γι' αυτό τσακίζουν τον λαό και τις ανάγκες του. Αυτό αποδεικνύουν και τα παραδείγματα από τις σκανδιναβικές χώρες, όπου στην κυβέρνηση βρίσκονται περισσότερα από ένα κόμματα και, όπως φαίνεται, αποτελούν «πρότυπο» για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΑΝΙΑ

Τον περασμένο Νοέμβρη εκλέχτηκε τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων και «μετριοπαθών», η οποία διαδέχτηκε την κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλδημοκρατών και «κοκινοπράσινων» («αδερφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ).

Από τα πρώτα μέτρα ήταν η αφαίρεση μιας δημόσιας αργίας για λογαριασμό των ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις - πάνω από 70% του λαού είναι ενάντια στην απόφαση. Η δικαιολογία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο το κράτος εξασφαλίζει επιπλέον 425 εκατ. ευρώ από την εργάσιμη μέρα, για δαπάνες σχετικές με το ΝΑΤΟ.

Από τη ΝΑΤΟική άσκηση «Aurora 23» στη Σουηδία
Από τη ΝΑΤΟική άσκηση «Aurora 23» στη Σουηδία
Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, επικαλούμενη κι αυτή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, διπλασίασε την εισφορά στο ΝΑΤΟ και πραγματοποίησε εκβιαστικό δημοψήφισμα τον Ιούνη του 2022, για να αρθεί η εξαίρεση της Δανίας από τη συμμετοχή της στην Κοινή Αμυντική Πολιτική της ΕΕ.

Σε συνέχεια όλων αυτών, η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας ανακοίνωσε ότι τον Γενάρη θα παραχωρήσει συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, μετά από σχετικό αίτημα του Κιέβου και ακόμα ότι σε συνεργασία με την Ολλανδία θα αποστείλει σύντομα 14 άρματα μάχης «Leopard 2». Μάλιστα με... υπερηφάνεια ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση του «Ταμείου για την Ουκρανία», με αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. ευρώ.

Αμύθητα κέρδη από την «πράσινη μετάβαση»

Σε μια περίοδο που ο λαός κρυώνει και πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της δανέζικης οικονομικής εφημερίδας «Finans», η εταιρεία προμήθειας Ενέργειας «Energi Danmark» κατέγραψε το 2022 καθαρά κέρδη 8,9 δισεκατομμύρια κορόνες (1,2 δισ. ευρώ), ρεκόρ 50 φορές υψηλότερο από το προηγούμενό της το 2019.

Ενας ακόμη όμιλος, η «Norlys», βγήκε από το 2022 με κέρδη προ φόρων 4,2 δισ. DKK (560 εκατ. ευρώ), δεκαπλάσια από το προηγούμενο έτος. Τα εκτιναγμένα κέρδη των προμηθευτών Ενέργειας που ανέρχονται συνολικά σε 20 δισ. (3 δισ. ευρώ) αποδίδονται στις φουσκωμένες τιμές στο Σκανδιναβικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Και δεν είναι μόνο οι εταιρείες στην Ενέργεια που είχαν μεγάλα κέρδη: H γνωστή εφοπλιστική εταιρεία «MARSK» κέρδισε 200 δισ. κορόνες (30 δισ. ευρώ) το 2022 και σε συμφωνία με την κυβέρνηση συνεργασίας θα πληρώσει μόνο 3% φόρο για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική! Επίσης, η «Danish Crown», ο γιγαντιαίος όμιλος του τυποποιημένου κρέατος, με κέρδη 2,2 δισ. κορόνες (300 εκατ. ευρώ) ανακοίνωσε στις 20 Απρίλη ότι θα προβεί σε 800 απολύσεις.

Προϋπολογισμός σε βάρος των πολλών

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Δανίας, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 80 χρόνων. Το υπ. Οικονομικών όμως ισχυρίζεται προκλητικά ότι η οικονομία «πάει πολύ καλά» και πανηγυρίζει για 13 δισ. ευρώ πλεόνασμα, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει ως «μαξιλάρι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους από τους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και του πληθωρισμού.

Ακόμα και σε τομείς όπως η Υγεία, όπου οι σκανδιναβικές χώρες είχαν τη φήμη ότι διατηρούν σχετικά καλύτερο επίπεδο, καταγράφεται τώρα ραγδαία υποβάθμιση σε βάρος του λαού. Για παράδειγμα, 250 ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο περίμεναν πάνω από δυόμισι μήνες να εγχειριστούν, ενώ το όριο ήταν δυο βδομάδες, με αποτέλεσμα να είναι αργά για τους περισσότερους και να μειώνονται οι πιθανότητες μιας καλύτερης πρόγνωσης.

Για απλές εξετάσεις και διαγνώσεις, αν κάποιος κλείσει ραντεβού τον Μάη θα εξεταστεί καλώς εχόντων των πραγμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη! Οι δε επιδοτήσεις των φοιτητών και των ανέργων περικόπτονται, προχωρά η ιδιωτικοποίηση της σύνταξης κ.ά.

«Κόμβος» υποκλοπών των ΗΠΑ

Τον περασμένο χρόνο συνελήφθη και φυλακίστηκε για 6 μήνες ο αρχηγός της Δανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Λαρς Φίντσεν, χωρίς να δοθεί καμιά επίσημη εξήγηση.

Αλλά και τον περασμένο Φλεβάρη, ασκήθηκε δίωξη κατά του πρώην υπ. Αμυνας, Κ.Γ. Φρέντρικσεν, επειδή αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως υπήρχε μυστική συμφωνία μεταξύ της Δανίας και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, με βάση την οποία η NSA χρησιμοποιούσε, τουλάχιστον μέχρι το 2014, το υποθαλάσσιο δίκτυο καλωδίων της Δανίας για να παρακολουθεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία), μεταξύ των οποίων ήταν και η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Η συμφωνία είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τον πρώην σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Δανίας, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Στη Σουηδία υπάρχει από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη κυβέρνηση συνεργασίας συντηρητικών και ακροδεξιών. Προηγουμένως, συγκυβερνούσαν οι σοσιαλδημοκράτες με το αποκαλούμενο Αριστερό Κόμμα («αδελφό» κι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ).

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια από τις πρώτες δηλώσεις της ήταν ότι η Σουηδία θα παραδώσει νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 3 δισεκατομμυρίων κορονών (300 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, συνεχίζοντας στη «γραμμή» της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, που είχε συμφωνήσει να στέλνει αρκετές δόσεις «βοήθειας» προς την Ουκρανία, αξίας πάνω από 1 δισ. κορόνες (100 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, οι σουηδικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη άσκηση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, την «Aurora 23», μέχρι και τις 11 Μάη. Οι πολίτες έχουν ειδοποιηθεί από την κυβέρνηση ότι στο διάστημα της άσκησης «το στρατιωτικό προσωπικό μέσα στις πόλεις θα είναι πιο ορατό από το συνηθισμένο»... Κατά τη διάρκεια των τριών περίπου εβδομάδων που λαμβάνει χώρα η άσκηση, συμμετέχουν πάνω από 26.000 στρατιωτικοί από τη Σουηδία και 14 άλλες χώρες.

Εκτός από την εκπαίδευση σε στρατόπεδα και πεδία βολής, πολλοί Σουηδοί πολίτες έχουν λάβει προειδοποίηση να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο μέρος και να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, όταν σε μια καθορισμένη ημερομηνία ακούσουν στο ραδιόφωνο τη σχετική κλήση! Σύμφωνα με τους αρμόδιους, στόχος είναι να δοκιμαστούν όλα τα στάδια μιας τέτοιας ευρείας κλίμακας άσκησης κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Μιλάμε δηλαδή για κανονικές πρόβες πολέμου!

Πληθωρισμός, ακρίβεια, φτώχεια

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στη Σουηδία καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση σε καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης από το 1992 (-9,4%) και η ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα από τη δεκαετία του 1950.

Το ποσοστό ανεργίας κοντεύει το 8% και όλες οι προβλέψεις λένε ότι θα αυξηθεί κι άλλο στο επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων οδηγούν όλο και περισσότερες οικογένειες σε απόγνωση, καθώς αδυνατούν να αποπληρώνουν τα στεγαστικά δάνεια. Στοιχεία της σουηδικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι σχεδόν το 15% των Σουηδών κινδυνεύουν με φτωχοποίηση.

Στις αρχές Απρίλη, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας ανακοίνωσε ζημιές 2 δισ. δολαρίων, που αποδόθηκαν στην τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ. Οι Σουηδοί συνταξιούχοι θα πληρώσουν τα σπασμένα της αντιλαϊκής στρατηγικής που μετατρέπει τη σύνταξη σε ατομικό επενδυτικό προϊόν με «διαβαθμίσεις ρίσκου». Αποκαλυπτικότατη για τον κυνισμό των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους είναι και η εξαγγελία ότι καταργείται κάθε μορφή «πρόωρης» σύνταξης, ακόμα και για τους ανάπηρους!

Κι όχι μόνο αυτό: Οι αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία για μια εξέταση και ένα χειρουργείο είναι πλέον πολύμηνες και βασανιστικές, με τον λαό να πληρώνει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στην Υγεία. Αλλά και στους σιδηρόδρομους, απολύεται κρίσιμο προσωπικό ασφαλείας στο όνομα της εξοικονόμησης, απόφαση που οδήγησε τους εργαζόμενους στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Στοκχόλμης σε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η Φινλανδία, που μόλις έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, αφού η προηγούμενη με πρωθυπουργό την προβεβλημένη σοσιαλδημοκράτισσα Μαρίν ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Κύριο θέμα στις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η αύξηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, με πρώτο σκαλί το 2% και το κούρεμα των δημόσιων οικονομικών δαπανών, με επίκεντρο την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Προβλέπονται ακόμα ραγδαίες περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στον δε τομέα της Παιδείας προγραμματίζονται περικοπές και συντόμευση της διάρκειας ακόμα και για την επαγγελματική κατάρτιση. Ολα αυτά, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10% και η πραγματική αξία των μισθών έχει μειωθεί κατά 4,4%.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος στην ΕΕ, αλλά και εκεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας ακολουθεί την ίδια πολιτική. Αλλωστε, ο γγ του ΝΑΤΟ είναι Νορβηγός.

Στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, επωφελούμενη ταυτόχρονα από την άνοδο των τιμών, που έφτασαν το καλοκαίρι σε ύψος ρεκόρ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει 75 δισ. κορόνες (6,8 δισ. ευρώ) σε πολιτική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για τα επόμενα πέντε χρόνια (2023-2027), δηλαδή 15 δισ. κορόνες ετησίως, που θα πληρώσει φυσικά ο λαός.

Μάλιστα, οι αρχηγοί των αεροπορικών δυνάμεων στις τέσσερις μεγάλες σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία) υπέγραψαν συμφωνία με βάση την οποία τα μαχητικά αεροσκάφη τους θα ενεργούν ως μια κοινή σκανδιναβική Πολεμική Αεροπορία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση, με κοινό μηχανισμό υποστήριξης. Με μια συνδυασμένη δύναμη, οι τέσσερις χώρες θα έχουν τελικά περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου ο ίδιος με ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ