Τρίτη 30 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμασίες για συναντήσεις και συνεννοήσεις

Eurokinissi

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ι. Σαρμάς συνεχάρη χθες με επιστολή του τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του και ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον τουρκικό λαό.

Προηγουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην «Καθημερινή», παρουσίασε ως πρόθεσή του «ένα πλαίσιο καλύτερης κατανόησης και πιο ειρηνικής συνύπαρξης με τη γείτονα». Επιβεβαίωσε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12/7 στη Λιθουανία) θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς «η βασική μας διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει επιλυθεί εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Είναι μια δύσκολη διαφορά να επιλυθεί, μπορούμε να την επιλύσουμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά μπορούμε ταυτόχρονα να μάθουμε να ζούμε και με τις διαφωνίες μας», στο πλαίσιο της αναζήτησης κάποιων συμβιβασμών ώστε να «τρέξουν» οι μπίζνες σε επιμέρους πεδία. Θύμισε, άλλωστε, ότι «υπήρξε αμοιβαία κατανόηση μετά τους σεισμούς. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί αυτό το καλό κλίμα στο επιχειρησιακό επίπεδο να μην μπορεί να συνεχιστεί».

Στην επισήμανση ότι άνοιξε συζήτηση για «Πρέσπες του Αιγαίου» και ερωτηθείς ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές», ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι εκτός ατζέντας και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και προφανώς όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Είναι κάτι που η Τουρκία πρέπει να το αντιληφθεί, αλλιώς πολύ απλά δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε». Η απάντηση βέβαια αφήνει στην ατζέντα θέματα όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σε άλλη του συνέντευξη, χθες το πρωί στο «Mega», έσπευσε ξανά να θυμίσει τα οφέλη για τις αστικές τάξεις των δύο χωρών. «Εχουμε προοπτικές και για θετική ατζέντα, και μάλιστα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια τέτοια ατζέντα», επεσήμανε, παραπέμποντας στις «πολύ δυνατές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Εχουμε παραπάνω από 3 δισ. διμερές εμπόριο», ενώ έκανε λόγο και για «συνεργασία στον Τουρισμό», τάζοντας «απλοποίηση ενδεχομένως στις βίζες» κ.λπ.

Παραπέρα, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας (ο οποίος συνεχάρη τηλεφωνικά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου), μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα του ότι «αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει με τους σεισμούς και η τουρκική συμπεριφορά απέναντί μας αυτό το μεσοδιάστημα θα δώσουν τη δυνατότητα νέων προσπαθειών για ελληνοτουρκικό διάλογο».

Εστειλε ξανά δε σήμα ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε συμφέρον να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα» και ότι υπάρχει πλαίσιο συνεννόησης που «χωράει τα συμφέροντα και των δύο χωρών, γιατί πιστεύω ότι είναι συμφέροντα συγκλίνοντα από τη φύση τους και όχι αποκλίνοντα», επομένως «μπορούμε να βγάλουμε μία άκρη».

Μάλιστα, δείχνοντας προς μια επιτάχυνση των συζητήσεων, τόνισε ότι «ο χρόνος είναι σημαντικό αγαθό. Και θα τον εκμεταλλευόμουν». Τελευταία, άλλωστε, φήμες επιμένουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές, και μέσα στο καλοκαίρι ακόμα, επίκειται επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού παράγοντα στις δύο χώρες για να ετοιμάσει το «τραπέζι», ενώ στην Αθήνα αρμόδιοι παράγοντες βάζουν ως ζητούμενο «να βάλουμε εμείς πρώτοι την ατζέντα στα Ελληνοτουρκικά. Να μην έρθουν να μας τη βάλουν "άλλοι", με ό,τι βάλουν μέσα για να "συζητήσουμε"».

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την προσέγγιση αυτή, ο Ν. Δένδιας είπε χθες ότι «όταν δεν εκδηλώνεις εσύ πρωτοβουλίες, αφήνεις χώρους να τις εκδηλώσουν άλλοι και δεν ξέρεις εάν σε συμφέρει ο τρόπος που οι άλλοι θα προσπαθήσουν να εκδηλώσουν πρωτοβουλία. Αρα, είμαι της άποψης πλέον του να επιχειρηθεί από την ελληνική πλευρά επανέναρξη κάποιων επαφών». Προϋπόθεση που βάζει η ΝΔ για να εκκινήσει η τέτοια συζήτηση είναι η άρση του casus belli, ξεκαθάρισε ο Ν. Δένδιας.

Για τα θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις «γκρίζες ζώνες», έδωσε την ερμηνεία ότι η Αγκυρα προβάλλει τέτοια θέματα «για να μπορέσει να αντιμετωπίσει άλλα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας και φόβους της, στην πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα θέλει να την αποκλείσει από τη θάλασσα. Προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα κυριαρχίας βραχονησίδων, ώστε να μην μπορεί η Ελλάδα να ασκήσει ως προς αυτές τις βραχονησίδες τα δικαιώματα που προκύπτουν από την κυριαρχία της. Δηλαδή, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα στο επίπεδο του Διεθνούς Δικαίου, να δημιουργήσει δευτερογενή θέματα», αποσιωπώντας βέβαια ότι τα θέματα αυτά τα προβάλλει η Τουρκία σε όλα τα ευρωατλαντικά φόρα, όπου με την πλάτη ζεσταμένη από τους «συμμάχους» ενισχύει τις διεκδικήσεις της σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ