Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Τις τραγικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης της Υγείας βιώνει ο λαός

Στον «αέρα» για μια ακόμα φορά η Παιδοψυχιατρική Κλινική, νέες παραιτήσεις γιατρών στο Ρέθυμνο

Στον «αέρα» είναι για μια ακόμα φορά η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς πλέον δεν διαθέτει εφημερεύοντα γιατρό. Οι δύο μοναδικοί παιδοψυχίατροι απέστειλαν έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, με το οποίο ενημέρωναν ότι αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της λειτουργίας της κλινικής, κι έτσι σε όλους τους ασθενείς δόθηκε εξιτήριο. Οπως έγινε γνωστό χτες, με τη γνωστή «λύση» των μπαλωμάτων, και για να λειτουργήσει προσωρινά για έναν μήνα η κλινική, παιδοψυχίατρος θα μεταφερθεί από νοσοκομείο της Αθήνας στο Ηράκλειο.

Η συγκεκριμένη κλινική από τον Σεπτέμβριο του 2022, δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο τώρα, είχε μείνει με 2 μόνο γιατρούς, οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ! Η μοναδική προκήρυξη πρόσληψης νέου προσωπικού που αφορούσε σε 2 επιμελητές παιδοψυχίατρους βγήκε άγονη. Ετσι καμία προοπτική δεν φαινόταν να υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής, αφού το προσωπικό έχει υπερβεί τα όριά του.

Ενα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα

«Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την κατάσταση», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Αναδεικνύει ότι η συγκεκριμένη κλινική και ο εφημερεύων παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετούν οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Οπότε, με την τελευταία εξέλιξη κινδυνεύουν να μείνουν και η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια Παιδοψυχιατρική κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του Σωματείου, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων, που έναν χρόνο τώρα υπερβάλλουν εαυτόν.

Το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του νησιού να υπερασπιστούν τη λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Παιδοψυχιατρικής κλινικής, να παλέψουν για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας!

Εντονη είναι η αντίδραση και από την Ενωση Γονέων Δήμου Ηράκλειου για το ζήτημα, θυμίζοντας ότι πρόκειται για κλινική που φτιάχτηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επομένως εξαρχής ήταν θνησιγενής, αφού λειτούργησε χωρίς μόνιμο προσωπικό. «Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση... δεν θα αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση!», τονίζουν οι γονείς, καταλογίζοντας τις ευθύνες για αυτές τις εξελίξεις στις κυβερνήσεις και στις διοικήσεις της ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ.

Παραιτούνται αγροτικοί γιατροί στο Ρέθυμνο

Σε παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κρήτη οδηγούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και της Υγειονομικής Περιφέρειας, κάτι που αναδεικνύεται και από την παραίτηση των δύο αγροτικών γιατρών, που παρείχαν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας δύο μεγάλων χωριών του Ρεθύμνου.

«Λυπούμαστε βαθιά που ένα σύστημα που προφανώς δεν νοιάζεται ούτε για τους εργαζομένους του, ούτε για τους ασθενείς, μας εξωθεί σε παραίτηση», αναφέρουν στην επιστολή παραίτησής τους οι γιατροί που μέχρι τώρα εργάζονταν στο ΚΥ Σπηλίου και στα περιφερειακά ιατρεία Πλακιά και Μελάμπων.

Στην παραίτηση εξωθήθηκαν λόγω της αναγκαστικής μετακίνησης στο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, ενώ στην επιστολή τους τονίζουν μεταξύ άλλων ως εγκληματικό και ανεπίτρεπτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο εν μέσω τουριστικής σεζόν. Και αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Δεν έχει καμία αξία η υγεία των ανθρώπων για εκείνους. Υποβαθμίζουν την Πρωτοβάθμια Υγεία αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους της περιφέρειας σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, κάνοντας το ίδιο και για τους κατοίκους του Ρεθύμνου. Δεν υπάρχουν διακρίσεις απ' ό,τι φαίνεται στην αποσάθρωση της δημόσιας Υγείας.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την ψυχική και σωματική μας ευημερία, ούτε με την υγεία των ασθενών μας. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη θεσμοθετημένη βία των αναγκαστικών μετακινήσεων αγροτικών γιατρών σε θέσεις που δεν διορίστηκαν να υπηρετούν.

Λυπούμαστε βαθιά που ένα σύστημα που προφανώς δεν νοιάζεται ούτε για τους εργαζομένους του, ούτε για τους ασθενείς, μας εξωθεί σε παραίτηση.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους και τους ασθενείς μας, που μας φέρθηκαν με ευγένεια και καλοσύνη, είναι αυτοί που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε».

Την επιστολή υπογράφουν η Χρυσάφω - Μαρία Σοφού, ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου, ΚΥ Σπηλίου, ΠΠΙ Πλακιά, και ο Βασίλειος-Εμμανουήλ Σοφός, ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου, ΚΥ Σπηλίου, ΠΙ Μελάμπων.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου και μέλος της ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, σημειώνει ότι πρόκειται για παραίτηση μέσα σε δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων συναδέλφων και «συμπυκνώνει με τον πιο δραματικό τρόπο τη δομική κρίση στελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ». Περιγράφοντας την κατάσταση σημειώνει τα εξής: «H παθολογική κλινική έχει ουσιαστικά κλείσει, αφού έχει μείνει με έναν ειδικό γιατρό και λιγοστούς ειδικευόμενους που πνίγονται ανάμεσα στην κλινική και τα επείγοντα και ετοιμάζονται φυσικά να αποχωρήσουν. Συχνά καλείται μέσα σε απόγνωση, αγροτικός γιατρός λίγων μηνών ή ειδικευόμενος με μικρή εμπειρία να διαχειριστούν το πιο κρίσιμο τμήμα ίσως αυτή την περίοδο του νοσοκομείου. Οι χειρουργοί με έναν ειδικευόμενο κάνουν δώδεκα εφημερίες, ενώ τα τακτικά χειρουργεία εδώ και χρόνια είναι ελάχιστα... Ακόμη και για το πιο απλό θα πρέπει να μετακινηθείς και να πληρώσεις ή να βρεθείς με σοβαρή επιπλοκή στο νοσοκομείο περιμένοντας χρόνια στη λίστα. Σοβαρά προβλήματα στελέχωσης έχουν επίσης η ΜΕΘ, το Αναισθησιολογικό, το Πνευμονολογικό, το Ουρολογικό, το ΩΡΛ και ο ένας γαστρεντερολόγος παλεύει να μείνει όρθιος».

Καταλήγοντας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής των υγειονομικών και του λαού του Ρεθύμνου στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Ιούλη, για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, πιάνοντας το νήμα από το μεγάλο παν-ρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο έξω από το νοσοκομείο της πόλης πριν μερικούς μήνες.

Το γεγονός ότι πρόκειται για νέες παραιτήσεις που έρχονται να προστεθούν στις τουλάχιστον 40 παραιτήσεις γιατρών από δημόσιες δομές Υγείας της Κρήτης τον τελευταίο χρόνο αναδεικνύει η Ράνια Μπέτση, μέλος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ. Ως κύρια αιτία για τις παραιτήσεις σημειώνει την αυξημένη εντατικοποίηση της δουλειάς (λόγω υποστελέχωσης), τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση, την περικοπή ρεπό και αδειών, τις μετακινήσεις. «Αυτές οι συνθήκες εργασίας εξουθενώνουν τους γιατρούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ιατρικά λάθη, τους αποθαρρύνουν από το να διεκδικήσουν κάποιες από τις λίγες θέσεις που προκηρύσσονται και οδηγούν αρκετούς σε αναζήτηση καλύτερων όρων δουλειάς στο εξωτερικό (ή στον ιδιωτικό τομέα)», τονίζει και αναδεικνύει τις συνέπειες: «Δεν εξασφαλίζεται η ορθή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών από ανειδίκευτους άπειρους γιατρούς, συχνά χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη από ειδικευμένους γιατρούς. Επιπλέον, οι μετακινήσεις αγροτικών στα νοσοκομεία (κάτι που συμβαίνει σε πολλούς νομούς της χώρας) αποδυναμώνουν περαιτέρω την ήδη αποψιλωμένη ΠΦΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της για παροχή υπηρεσιών πρόληψης κ.λπ.».

Η Ρ. Μπέτση, καλώντας στην απεργία της 12ης Ιούλη, μεταφέρει τις διεκδικήσεις της ΟΕΝΓΕ και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας, για πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να σταματήσουν οι επικίνδυνες μετακινήσεις και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, αλλά και για απρόσκοπτη έγκαιρη καθολική πρόσβαση των ασθενών σε αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.

Στον δρόμο 52 συμβασιούχοι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, στο Ηράκλειο, 52 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απολύθηκαν πρόσφατα από τις 8 δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ).

Οι εργαζόμενοι αυτοί, που δουλεύουν εκεί τα τελευταία 6-7 χρόνια, καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες ζωτικής σημασίας στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και θα έπρεπε να εργάζονται σε αυτό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.

Το γεγονός καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας πως αυτές οι απολύσεις «αποτυπώνουν την απαράδεκτη πρακτική της "ανακύκλωσης της ανεργίας" που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Πάνω από το 35% των εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ παράλληλα με τους εργαζόμενους κάθε μορφής ελαστικών εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν και οι εργολαβικοί (με συμβάσεις ακόμη και ενός μήνα) στην καθαριότητα και τη σίτιση, υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις δομές του Κέντρου με το πρόγραμμα της "Κοινωφελούς Εργασίας", πετάχτηκαν στην ανεργία με τη λήξη του».

Το Σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση, ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέσης εργασίας, και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι σε όλες τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και να γίνουν μαζικές προλήψεις μόνιμου προσωπικού με ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ