Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - «Η ΜΕΡΙΜΝΑ»
Δυναμική παρέμβαση από τους εργαζόμενους για την πληρωμή τους

Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 13 Ιούλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την πληρωμή τους και για την εύρυθμη λειτουργία του Θεραπευτηρίου - Παιδαγωγικού Κέντρου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η Μέριμνα», απαίτησαν χτες το απόγευμα με παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα, και του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, με επικεφαλής την πρόεδρο Αννα Πελεκούδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη συνεδρίαση, από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης αναφέρθηκε προκλητικά ότι οι εργαζόμενοι, αν και απλήρωτοι για όλο τον Ιούνιο, πρέπει να «βάλουν πλάτη» προκειμένου το ίδρυμα να λειτουργήσει! Την ίδια ώρα, η κρατική χρηματοδότηση από 200.000 ευρώ το 2016 περικόπηκε στα 100.000 ευρώ, χωρίς ποτέ αυτά τα χρήματα να αναπληρωθούν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

«Ενας μήνας με απλήρωτους εργαζόμενους προκαλεί τσουνάμι προβλημάτων για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», σημείωσε ο Δ. Μαρμούτας στην παρέμβασή του, καλώντας σε κινητοποιήσεις, άμεσα να καταβληθεί η μισθοδοσία και να χρηματοδοτηθούν όλες οι παρόμοιες δομές με όλα τα αναγκαία ποσά για την κάλυψη των αναγκών. Ανέδειξε δε ότι με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί θα έπρεπε να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος, αντί να απαξιώνονται τα ιδρύματα και να οδηγείται και η Υγεία - Πρόνοια στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Μόνο αγωνιζόμενοι μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να λειτουργεί εύρυθμα το ίδρυμα. Δεν συμφωνούμε επίσης σε μέτρα κατά των εργαζομένων», είπε.

«Να απαντηθεί σήμερα πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι», σημείωσε η Αννα Πελεκούδα, επισημαίνοντας ότι «δεν επιτρέπεται το 2023 να μην εξελίσσονται και να μην ενισχύονται τέτοιες ευαίσθητες δομές, για να μπορούν και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που πρέπει οι ωφελούμενοι, για τους οποίους δίνουμε και την ψυχή μας». Κάλεσε παράλληλα να προηγηθεί κάθε άλλης πληρωμής αυτή των εργαζομένων.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του δήμου Πατρέων στο ΔΣ προτάθηκε να κλείσει την Πέμπτη 13 Ιούλη το ίδρυμα και να πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους, διεκδικώντας άμεσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να λειτουργήσει η «Μέριμνα». Επιπλέον, να εξασφαλιστεί με κρατικούς πόρους η συνέχεια του ιδρύματος και αν αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, καθώς το ίδρυμα κινδυνεύει συνολικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περίπου 93 ωφελούμενους και τις οικογένειές τους.

Η συζήτηση ανέδειξε και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως αυτά των γονέων που πληρώνουν για να έχουν υπηρεσίες καταβάλλοντας ακόμα και για λειτουργικά έξοδα εθελοντικά, πέραν των νοσηλείων που καταθέτουν μέσω του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ εις βάρος των μισθών, με επίκληση μάλιστα των αντιασφαλιστικών νόμων που διαχρονικά έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, και μάλιστα χωρίς απόφαση ΔΣ!

Κάτω και από την πίεση των εργαζομένων, το ΔΣ υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση των εκπροσώπων του δήμου ώστε να κινητοποιηθούν έως τότε ο σύλλογος των γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος και κάθε άλλος φορέας, αλλά και να σταματήσει κάθε άλλη πληρωμή και να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους όσα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέσπασαν δέσμευση για έκτακτη χρηματοδότηση για την πληρωμή τους(2023-07-14 00:00:00.0)
Απαιτεί να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη «Μέριμνα» και τους εργαζομένους της(2023-07-11 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε παιδαγωγικό κέντρο ΑμεΑ(2023-07-05 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο(2021-10-28 00:00:00.0)
Διεκδικούν το αυτονόητο: Να πληρώνονται στην ώρα τους χωρίς περικοπές(2015-02-12 00:00:00.0)
Απαιτούν μονιμοποίηση(2002-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ