Σάββατο 15 Ιούλη 2023 - Κυριακή 16 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Παρέμβαση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν σπουδές». Ηταν το ξεκάθαρο μήνυμα που μετέφεραν αγωνιστικά την Παρασκευή στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στην Καστοριά, εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας.

Οι φοιτητές δήλωσαν ακόμα πιο αποφασισμένοι να διεκδικήσουν συλλογικά, ανά πάσα στιγμή και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες, να μπουν φραγμός στην εμπορευματοποίηση, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στις προγραμματικές δηλώσεις που έδειξαν ότι η κυβέρνηση θεωρεί «σύγχρονο» ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται έτη φωτός μακριά από αυτές.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, βρέθηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου γίνονται οι εργασίες της Συνόδου. Μέσα από την κινητοποίηση ακούστηκε δυνατά και αποφασιστικά η φωνή των φοιτητών μέχρι τη Σύνοδο, που είναι προγραμματισμένη παρουσία του υπουργού Παιδείας αλλά και εκπροσώπων των βιομηχάνων, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν τους φοιτητές, χωρίς αυτούς.

Οι φοιτητές άνοιξαν πανό με το σύνθημα: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, δημόσιες δωρεάν σύγχρονες σπουδές, όχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, καμία αναθεώρηση του άρθρου 16», δηλώνοντας: «Φτάσαμε μέχρι την Καστοριά για να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας δεν χωρά αναβολή». Διαμήνυσαν στους πρυτάνεις, την ηγεσία του υπουργείου, τους βιομηχάνους ότι παλεύουν για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές.


«Ξέρουμε πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισαν εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην κινητοποίηση, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που «καίνε» σήμερα, όπως η υποχρηματοδότηση, οι ανάγκες στη φοιτητική μέριμνα, τα επαγγελματικά δικαιώματα που βρίσκονται «στον αέρα», το μέλλον μετά τις σπουδές, το ότι πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες βρίσκεται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση. «Κύριε υπουργέ, άκου το καλά, δεν θα μας ξεφύγεις ούτε στην Καστοριά», φώναξαν οι φοιτητές, ενώ ακόμα αναφέρθηκαν και στο φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έμεινε στα χαρτιά μετά από τους αγώνες τους. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν πως στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, θα προσφέρουν και μια ...σέλα για την έφιππη αστυνομία...

Οι προτεραιότητες κυβέρνησης και κεφαλαίου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, «έκλεισε το μάτι» στα οικονομικά αιτήματα των πανεπιστημιακών και δήλωσε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ότι δρομολογεί αύξηση απολαβών ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, αύξηση κονδυλίων για την έρευνα, απλούστευση διαδικασιών και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικά με τα Ειδικά Κονδύλια Ερευνας και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, χωρίς να αποκλείει «βελτιωτικές κινήσεις» σε αυτόν σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές.

Υμνώντας την «ανάγκη» στενότερης συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, μίλησε στη Σύνοδο και ο Γιώργος Ξηρογιάννης, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, που ανέδειξε από την πλευρά του του τις εξής προτεραιότητες:

  • Γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των εξαιρετικών επιδόσεων των Ελλήνων ερευνητών στα ανταγωνιστικά προγράμματα (6η θέση στην ΕΕ) και των περιορισμένων επιδόσεων στον μετασχηματισμό της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα στις επιχειρήσεις (20οί στην ΕΕ).
  • Αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, η οποία πρέπει να ενταχθεί ως υποχρεωτική οργανική διαδικασία στα περισσότερα πτυχία STEM, κάτι που θα διευκολύνει τη μετάβαση των νέων στην απασχόληση.
  • Επικαιροποίηση του χάρτη αλλά και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, «εκκινώντας από την ξεκάθαρη ανάγκη να αυξήσουμε το 3,5% των εισακτέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της αγοράς εργασίας».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροφοδοτείται σκηνικό έντασης με τα ΜΑΤ για 2η μέρα στο ίδρυμα (2022-04-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-04-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση από φοιτητές - πανεπιστημιακούς (2005-05-10 00:00:00.0)
Δυναμικό «όχι» στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης (2001-03-09 00:00:00.0)
Οικονομική και διοικητική... υποταγή στο κεφάλαιο (2000-09-03 00:00:00.0)
Προσκλητήριο αγώνα (1999-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ