Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κριτική Βούτσιτς σε βάρος της κυβέρνησης στην Πρίστινα

Την αδιαφορία του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπιν Κούρτι, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την άποψη των ΗΠΑ σε βάρος του τόνισε χτες σε συνέντευξή του στη σερβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Pavlovic Today» ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συνεχίζει την πολιτική παράλληλης προσέγγισης με Δύση, ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε στη συνάντηση που αναμένεται να έχει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από δικό του αίτημα. Οπως εξήγησε, η συνάντηση αυτή θα έχει ως βασικό θέμα την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε εκδοθεί με το τέλος της ΝΑΤΟικής επέμβασης, τον Ιούνη του 1999, στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει «ευθύνη για την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια». Αναφέρθηκε στα ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ιδιαίτερα «την άμεση πίεση» και τον εξαναγκασμό που υφίσταται από τις κοσοβάρικες αρχές λέγοντας ότι «αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην περαιτέρω συρρίκνωση του σερβικού πληθυσμού». Υποστήριξε πως συνιστά «μια μορφή εθνοκάθαρσης στην αυγή του 21ου αιώνα».

Εκτίμησε ότι είναι «πλέον ξεκάθαρο» πως ο Κούρτι «δεν θα αλλάξει την πολιτική του γι' αυτό και είναι κρίσιμη η συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ