Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το δικαστικό νομοσχέδιο

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ εξακολουθούν να μαίνονται με αφορμή το νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων, με χιλιάδες εφέδρους της πολεμικής αεροπορίας και εκατοντάδες πρώην πράκτορες της υπηρεσίας εσωτερικής «ασφάλειας» Shin Bet να ξεκαθαρίζουν πως σχεδιάζουν να δείξουν ανυπακοή σε εντολές ανωτέρων τους εάν δεν αποσυρθεί.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, 800 πρώην πράκτορες της Shin Bet την Κυριακή έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, καλώντας τους να αποσύρουν το νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων, θεωρώντας πως «θέτει σαφή και άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και θα πλήξει τη διεθνή αναγνώριση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ στο εξωτερικό».

Παράλληλα, περίπου 4.000 έφεδροι του ισραηλινού στρατού απέστειλαν μαζικά επιστολές προ το υπουργείο Αμυνας, απειλώντας να μην εμφανιστούν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους λόγω των επικείμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Η κίνηση των εφέδρων συζητήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής σε σύσκεψη του υπουργού Αμυνας, του γενικού επιτελάρχη στρατηγού Χέρζι Χαλέβι και άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων για τις συνέπειες ανυπακοής εφέδρων πιλότων και στρατιωτικών.

Το Σάββατο για 28η βδομάδα, συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ από χιλιάδες πολίτες που αντιτίθενται σφόδρα στο πολύκροτο νομοσχέδιο, το οποίο έως το τέλος αυτής της βδομάδας αναμένεται υποβληθεί σε τρίτη και τελευταία ψήφιση και να γίνει νόμος (αν και στο παρασκήνιο εντείνονται τα παζάρια για αλλαγές της τελευταίας στιγμής). Σήμερα Τρίτη, αναμένεται κλιμάκωση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά του νομοσχεδίου.

Σε αυτό το φόντο, αναστάτωση προκάλεσε στην κοινή γνώμη του Ισραήλ η ξαφνική αδιαθεσία λόγω αφυδάτωσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Σάββατο, που εισήχθη στο νοσοκομείο Σίμπα του Τελ Αβίβ και υποβλήθηκε σε εξετάσεις για αρκετές ώρες για προληπτικούς λόγους. Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ επισήμαναν με αυτή την αφορμή το πιθανό «κενό εξουσίας» λόγω του γεγονότος πως ο Νετανιάχου δεν έχει ορίσει αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του ώστε να τον αντικαταστήσει σε περίπτωση ιατρικού ή άλλου προβλήματος.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν βρέθηκε την Κυριακή στο Ναϊρόμπι της Κένυας, επιχειρώντας αναθέρμανση των σχέσεων με διάφορες αφρικανικές χώρες, κατονομάζοντας ανάμεσα σε αυτές το Μάλι, τον Νίγηρα και τη Μαυριτανία. Πρόσθεσε πως το Ισραήλ είναι σε διαδικασία «επαφών ομαλοποίησης σχέσεων» με τις παραπάνω τρεις χώρες, για να αποτρέψει, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες του Ιράν «να διευρύνει τις δραστηριότητές του στην ήπειρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» η ενδοαστική αντιπαράθεση (2023-07-29 00:00:00.0)
Και άλλος 19χρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά (2023-07-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων Εβραίων εποίκων σε Παλαιστίνιους (2023-06-26 00:00:00.0)
Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ κατά των εποικισμών (2023-02-17 00:00:00.0)
Καλέσματα για αντίσταση απέναντι στη φονική βία της κατοχής (2023-02-14 00:00:00.0)
Δεύτερη παραβίαση της εκεχειρίας σε λιγότερο από βδομάδα... (2014-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ