Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράκ

Και πιέσεις στην Τουρκία για ορθή διαχείριση των νερών του Ευφράτη σε Συρία και Ιράκ

Το Ιράκ υποστηρίζει «όλες τις διαδικασίες με στόχο την άρση των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Συρία», ανέφερε χτες ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπασέμ αλ Αουάντι, με αφορμή τη σημαντική διήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στη Δαμασκό (για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια) ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μουχάμαντ Σία αλ Σουντάνι, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Ο Ιρακινός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι για το Ιράκ «η ασφάλεια και η σταθερότητα της Συρίας είναι μέρος της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής». Πρόσθεσε πως η Βαγδάτη θέλει να υποστηρίξει όλα τα μέτρα με στόχο την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία. Σε φανερή αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, ο Ιρακινός αξιωματούχος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Βαγδάτη είναι «αποφασισμένη» να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων αλλά και τζιχαντιστών και των οικογενειών τους που παραμένουν τα τελευταία χρόνια στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ υπό τη φρούρηση Κούρδων μαχητών.

Οι ηγέτες Ιράκ και Συρίας μετά τη συνάντησή τους ανακοίνωσαν, χτες, ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις κυρίως στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, διαπιστώνοντας πως αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις» καθώς μοιράζονται κοινά σύνορα 600 χλμ. στην έρημο. Επιπλέον, αποφάσισαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε εμπόριο, μεταφορές και βιομηχανία.

Σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην Τουρκία, ο Σύρος Πρόεδρος, Ασαντ, έθεσε επίσης την «πρόκληση» που συνιστά η «κλοπή» των νερών του Ευφράτη, η οποία οδηγεί «στη δίψα και την πείνα» τους κατοίκους και των δύο χωρών. Ο Σουντάνι επέλεξε να τονίσει ότι είναι αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση μεταξύ Συρίας, Ιράκ και Τουρκίας, από τις οποίες περνά ο ποταμός, «για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή» των νερών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ