Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Περιοδείες ηγετών Τουρκίας, Ιαπωνίας και Ινδίας με στόχο τις επενδύσεις

Περιοδείες σε χώρες του Περσικού Κόλπου πραγματοποιούν αυτό το διάστημα οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν ξεκινήσει χτες το μεσημέρι περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ, εξέφρασε «πολλές ελπίδες» για σημαντικές συμφωνίες στους «τομείς των επενδύσεων και της οικονομίας».

Λίγο πριν φτάσει ο Ερντογάν χτες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Τούρκοι αναλυτές, όπως ο Δρ. Αλί Μπακίρ που είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, τόνιζαν πως η χρονική συγκυρία της επίσκεψής του (που γίνεται στο φόντο προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2021 με στόχο την εξομάλυνση και την αποκατάσταση σχέσεων) «δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη». Ο Δρ. Μπακίρ εξήγησε πως η περιοδεία αυτή γίνεται με τον Τούρκο Πρόεδρο να έχει στα χέρια του μία «φρέσκια λαϊκή εντολή», μία νέα πενταετή προεδρική θητεία σε περίοδο κατά την οποία φιλόδοξες ηγεσίες χωρών του Κόλπου «επιδιώκουν διαφοροποίηση των σχέσεων οικονομίας, ασφάλειας και συνεργασίας σε περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στα Εμιράτα

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στον Κόλπο, μετά την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, έφτασε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα. Φτάνοντας στο Αμπου Ντάμπι συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, ενόψει της διοργάνωσης διεθνούς Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στο τέλος του έτους (γνωστή ως COP28).

Ο Κισίντα την Κυριακή ήταν στη Σαουδική Αραβία, όπου συνάντησε πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοινώνοντας μία κοινή «πρωτοβουλία» για την προώθηση πράσινης, «καθαρής Ενέργειας».

Σήμερα, Τρίτη, ο Κισίντα θα μεταβεί στο Κατάρ.

Η Ιαπωνία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και βασίζει το 97% των αναγκών του σε εισαγωγές κυρίως από χώρες του Κόλπου. Ας σημειωθεί επίσης πως το 75% του αργού πετρελαίου που εισάγει το προμηθεύεται από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Το Σάββατο βρέθηκε στα ΗΑΕ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που μετά τη συνάντηση με τον Εμιρατινό Πρόεδρο, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Σαγιέντ αλ Ναχγιάν, ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν εμπορικές συναλλαγές με τα νομίσματα των χωρών τους αντί της χρήσης του δολαρίου. Ο Μόντι εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα για περαιτέρω αύξηση του διμερούς εμπορίου σε τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια από τα σημερινά 85 δισ. δολάρια. Οι δύο ηγέτες τόνισαν ιδιαίτερα τη διμερή «γενική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και την στενότερη συνεργασία τους σε τομείς όπως η Ενέργεια, το εμπόριο, η Υγεία, η επισιτιστική ασφάλεια, οι χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες, η άμυνα και ο πολιτισμός.

Ο Μόντι μετέβη στα ΗΑΕ από τη Γαλλία, όπου είχε το προηγούμενο διάστημα σημαντικές διμερείς συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, συμφωνώντας σε έναν «οδικό χάρτη» για στενότερη συνεργασία σε τρεις πυλώνες: Στην ασφάλεια, στην εταιρική σχέση για τον πλανήτη και τη συνεργασία των δύο λαών.

  • Βομβαρδιστικά F-16 και Α-10 αναπτύσσουν από το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ οι ΗΠΑ, επικαλούμενες τις δύο προσπάθειες του Ιράν να καταλάβει δύο δεξαμενόπλοια πετρελαίου την περασμένη βδομάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ