Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Χιλιάδες μαθητές περιμένουν ακόμα το πρώτο κουδούνι

Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία 18 - 22 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία | Σοβαρά προβλήματα και σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο

Ακόμα κι αν λυθούν τα προβλήματα πρόσβασης, πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα που θα καθυστερήσουν να λυθούν
Ακόμα κι αν λυθούν τα προβλήματα πρόσβασης, πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα που θα καθυστερήσουν να λυθούν
Χιλιάδες μαθητές στη Θεσσαλία μαζί με τις οικογένειές τους συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, για να αποκαταστήσουν ζημιές, ζώντας πολύμορφα τις συνέπειες της πολιτικής που αφήνει τον λαό ανοχύρωτο. Περίπου 88.000 μαθητές σε 1.036 σχολεία δεν άκουσαν το πρώτο κουδούνι την προηγούμενη Δευτέρα, εκατοντάδες από αυτούς ήταν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους.

Για αυτούς το κουδούνι του σχολείου δεν θα χτυπήσει ούτε και την ερχόμενη βδομάδα, καθώς την απόφαση να μην διεξαχθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, «συνεκτιμώντας υγειονομικές παραμέτρους, την ανάγκη ολοκλήρωσης του ενδελεχούς ελέγχου και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς πρόσβασης στα σχολεία», όπως αναφέρεται σχετικά. Σύμφωνα με το υπουργείο, «θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους».

Καθημερινά αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής

Σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί, αδυναμία να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους κατά την πρόσβαση στο σχολείο, τα προβλήματα της υδροδότησης σε σχολικές μονάδες προστίθενται στα όσα ήδη ζουν στα σπίτια τους, συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια του λαού στο όνομα του κέρδους, συμπαρασύροντας και τα μορφωτικά δικαιώματα.

Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται καθημερινά, με πολλά σχολεία να έχουν υποστεί ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή.

Για παράδειγμα στη Μαγνησία το Νηπιαγωγείο στη Μηλίνα έχει υποστεί ζημιές και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης το υπόγειο στο Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών έχει γεμίσει με νερά. Ακόμη το 9ο Δημοτικό Βόλου βρίσκεται στην πολύπαθη περιοχή των Παλαιών και έχει γεμίσει λάσπες.

Στον δήμο Λαρισαίων, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία εντοπίζεται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, που βρίσκεται μέσα στις Εργατικές Κατοικίες. Παρόμοια η κατάσταση και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Φαλάνης, το οποίο βρίσκεται ακόμη κάτω από το νερό.

Στον δήμο Κιλελέρ υπάρχει πρόβλημα στο Αρμένιο, καθώς Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, όπως και τάξεις του Λυκείου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και οι μηχανικοί του δήμου έκριναν ότι τίθεται θέματα στατικότητας και ασφάλειας της υγείας των μαθητών.

Πλήρως κατεστραμμένα είναι ακόμα τα σχολεία Μεταμόρφωσης, Βλοχού, Κοσκινά, νηπιαγωγείο και Δημοτικό Μαραθέας Καρδίτσας.

Πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολεία όπως 1ο και το 3ο Δημοτικό Παλαμά, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Γλήνους, Δημοτικό και Γυμνάσιο Καλυβίων και Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας, τα ΔΣ των Καλών Νερών, Αγριάς, 5ο Αλμυρού και θα χρειαστούν βδομάδες για να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το σχολικό συγκρότημα του Φυτόκου στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου το ρέμα πέρασε μέσα από το εργαστήριο των μηχανοσυνθετών ισοπεδώνοντας τα πάντα. Μεγάλη ζημιά καταγράφεται στις αποθήκες των μηχανολόγων αλλά και στο εργαστήριο κομμωτικής.

Εκτός από τα σχολεία που υπέστησαν ζημιές, υπάρχουν και σχολεία τα οποία μπορεί να μην επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις πλημμύρες, αλλά η οδική πρόσβαση για τους εκπαιδευτικούς είναι αδύνατη, όπως για παράδειγμα πολλά σχολεία στο Πήλιο.

Ενδεικτικές της υγειονομικής διάστασης του ζητήματος, ήταν οι δηλώσεις διευθυντή Εκπαίδευσης που ανέφερε για παράδειγμα ότι ενώ συγκεκριμένο κτίριο στο Βόλο δεν έχει μεγάλες καταστροφές, δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι υπάρχουν πάνω από 1.000 ζώα πνιγμένα στην περιοχή και έντονη δυσοσμία.

Εξάλλου, και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μέσω ανακοίνωσης αναφέρει ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία όλων των μαθητών και φυσικά η υγιεινή και το κατάλληλο πόσιμο νερό.

Μαζί με τους μαθητές τους, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 10.000 περίπου εκπαιδευτικοί της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους μετακινούνται μεταξύ νομών, άλλοι που καλούνται να παρουσιαστούν στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν σπίτια για να μείνουν και υποδομές.

Κλειστό μέχρι νεωτέρας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον πρύτανη σοβαρότερες ζημιές έχουν υποστεί τα κτίρια στον Βόλο, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Στον Βόλο, η βιβλιοθήκη έχει καταστροφές, ο πρώτος και δεύτερος όροφος γέμισαν νερά. Ζημιές υπάρχουν και στους χώρους του κτιρίου του Πολυτεχνείου, που καταστράφηκε ακόμη και ένας υποσταθμός της ΔΕΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ