Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Συλλαλητήριο την Πέμπτη για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Οχι άλλοι νεκροί και σακατεμένοι στον βωμό του κέρδους τονίζει η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας | Τραυματίες ναύτες στον Πειραιά και ένας εργάτης στο Ναυπηγείο Ελευσίνας

Σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου (8 μ.μ.), θα προχωρήσει η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου εργαζόμενου σε έργα αποχέτευσης που εκτελούνταν στο Αγρίνιο την Παρασκευή από εργολαβική εταιρεία, για λογαριασμό της ΔΕΥΑ και του δήμου της περιοχής.

«Οχι άλλοι νεκροί και σακατεμένοι εργάτες στον βωμό του κέρδους. Μπροστά οι ζωές μας και οι σύγχρονες ανάγκες μας, όχι τα κέρδη των εργοδοτών», σημειώνει η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, καταγγέλλοντας και το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που έρχεται να δώσει νέο πλήγμα, με τις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναφέρεται στην παρέμβαση που έγινε στη δημοτική αρχή από τη διοίκησή του και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» που στέρησε τη ζωή στον νεαρό εργαζόμενο, ένταση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών γι' αυτόν τον σκοπό.

Επεσαν από βαπόρι στη θάλασσα και τραυματίστηκαν δύο ναύτες

Στο μεταξύ, με τα εργατικά «ατυχήματα» να μην έχουν τέλος, σοβαρά τραυματίστηκαν δύο ναύτες, μέλη του πληρώματος του πλοίου «SPEEDRUNNER JET» της ναυτιλιακής εταιρείας «SEAJETS», όταν χτες το πρωί έπεσαν στη θάλασσα, ενώ εκτελούσαν εργασίες εντός του πλοίου, μπροστά στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Οι δύο ναύτες βρίσκονταν στην πλώρη, στην αριστερή πλευρά του πλοίου, στον χώρο που βρίσκονται οι σωσίβιες λέμβοι (βαρελάκια), όπου καθάριζαν με μάνικα νερού. Οπως καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, εκτελούσαν τις εργασίες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (ζώνες ασφαλείας, σκαλωσιές, κράνη κ.ά.). Οι δύο τραυματίες διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, το περιστατικό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο στην περίπτωση που οι δύο ναύτες έπεφταν πάνω στον λιμενοβραχίονα. «Εγκληματικές οι ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας, που παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, θα πρέπει να θρηνήσουμε νεκρούς για να εφαρμόσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», τονίζουν. Απαιτούν την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, την άμεση λήψη και εφαρμογή μέτρων ασφάλειας σε όλα τα πλοία, για τη ζωή των ναυτεργατών.

«Ατύχημα» την Κυριακή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Αλλος ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε το απόγευμα της Κυριακής κατά τη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενόπλοιο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 37χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε στα δάχτυλα του αριστερού του χεριού, κατά τη διαδικασία ανέλκυσης της σκάλας εργασίας με τον γερανό. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ