Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Δεν θα περάσει η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης

Πληθαίνουν τα κρούσματα εργοδοτικού αυταρχισμού και σε άλλους χώρους δουλειάς

Ολο και μεγαλύτερες αντιδράσεις ξεσηκώνει η προκλητική αξίωση της διοίκησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να παραιτούνται οι εργαζόμενοι από το Σωματείο πριν υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατήγγειλε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται από τη νέα εργοδοσία - στην οποία πέρασαν τα ναυπηγεία το προηγούμενο διάστημα - «να παραιτηθούν από μέλη του Σωματείου για να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασής τους».

«Η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην επιτρέψουν τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Το θράσος της διοίκησης των ναυπηγείων, που πλέον έχει περάσει στον όμιλο Προκοπίου, «είναι απύθμενο και βρίσκει έδαφος στην κυβερνητική αβάντα της ΝΔ και προηγούμενων κυβερνήσεων», που προσπαθούν να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε «ειδικές οικονομικές ζώνες». Σε Ζώνες, δηλαδή, μέσα στις οποίες το πόσο θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι, το πότε θα σχολάνε, το αν και πώς θα πληρώνονται οι υπερωρίες, οι αργίες και τα Δώρα «θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εργοδότη. Σε αυτό το εργασιακό τοπίο είναι για την εργοδοσία απαγορευτικό να υπάρχει οργάνωση των εργατών στον χώρο», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση και ο ...«Χατζηθάφτης», όπως έμεινε στη συνείδηση των εργαζομένων ο πρώην υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, προσπάθησαν και με τον νόμο - έκτρωμα να βάλουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα «στον γύψο», η προσπάθειά τους όμως αποκρούστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μαχητική στάση των συνδικάτων. «Οι "επενδυτές" μπερδεύτηκαν και τους ενημερώνουμε ότι - δυστυχώς γι' αυτούς - δεν έχει επανέλθει πλήρως ο νόμος της χούντας για τα συνδικάτα και την απαγόρευσή τους, ούτε άνοιξαν τα ξερονήσια για να απαλλαγούν από την αναγκαία και επιβεβλημένη συλλογική οργάνωση των εργατών», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Καλεί τους εργαζόμενους «να παλέψουν συλλογικά απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και στην προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης», και τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις τις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία «βλέπουν ως πείραμα που αν πετύχει θα επιχειρηθεί να γενικευτεί».

Επίθεση και στο Σωματείο της ΝΗΣΕΛΑΝ

Εκδικητικές - βλαπτικές μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς, και πιο συγκεκριμένα στον όμιλο «Avramar» στην Εύβοια (ΝΗΣΕΛΑΝ). Οπως αναφέρει το Σωματείο, η εργοδοσία «επιστρατεύει την τρομοκρατία για να βάλει εμπόδια στην οργάνωση και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Αυτήν τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς προχώρησαν σε εκδικητική μεταφορά εργαζόμενης σε άλλη μονάδα, γιατί είχε την ατυχία να είναι σύζυγος του προέδρου του Σωματείου (!), όπως παραδέχεται και η ίδια η διοίκηση».

Το εξοργιστικό είναι ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από καταγγελία που έκανε η εργαζόμενη στο τμήμα «καταγγελιών της εταιρείας», που υποτίθεται ότι προστατεύει «με αντικειμενικότητα και εχεμύθεια» τους εργαζόμενους από επιθέσεις στον χώρο εργασίας. «Το αποτέλεσμα ήταν η ίδια να δεχτεί ποινή, γιατί η εργοδοσία δεν διστάζει να βλάψει ακόμα και τις οικογένειες των συνδικαλιστών για να τους κάμψει», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Σημειώνει επίσης ότι η μετακίνηση γίνεται την ώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό στη μονάδα όπου δουλεύει η συγκεκριμένη εργαζόμενη. Σκοπός της εργοδοσίας, τονίζει, είναι να χτυπήσει την οργανωμένη διεκδίκηση των εργαζομένων, να μετακυλήσει στους εργαζόμενους τις υποχρεώσεις της και να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο Σωματείο τους, ώστε όλοι μαζί να σταθούν απέναντι στην εκδικητική συμπεριφορά της εργοδοσίας προς τη συγκεκριμένη εργαζόμενη και προς οποιονδήποτε άλλον. Να δυναμώσουν τον αγώνα για να υπογραφεί «εδώ και τώρα» η Σύμβαση, να δοθούν αυξήσεις και να στελεχωθούν όλες οι μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό. Να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας σε μονάδες που η λειτουργία τους δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως η μονάδα των Ψαχνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκεί που οι «επενδύσεις» και οι «νέες θέσεις» εργασίας γίνονται απολύσεις (2024-05-28 00:00:00.0)
Στάση εργασίας για την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου (2023-05-10 00:00:00.0)
Καταγγέλλει προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης (2020-06-23 00:00:00.0)
Κοινή επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων (2019-01-30 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια σε επιχείρηση παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης (2017-04-08 00:00:00.0)
Απόλυση συνδικαλιστή στη «Δράκος - Πολέμης» (2014-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ