Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΦΤΩΧΕΙΑ
Προτάσεις για να κοπούν ακόμα και τα ... ψίχουλα

Eurokinissi

Μια πολυμέτωπη επίθεση δέχεται το λαϊκό εισόδημα από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, πάει να αποτελειώσει όσους φτωχούς επαγγελματίες πάλευαν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους «ανοιχτά».

Κι ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν έναν «Γολγοθά», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του χτες, κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει ακόμα και εκείνα τα πενιχρά επιδόματα προς τα πλέον ευάλωτα στρώματα. Είπε χαρακτηριστικά σχετικά με τη φοροδιαφυγή: «Δεν είναι όλα παρανόμως αδήλωτα εισοδήματα. Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;». Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουν βοήθεια αλλά να τα βάλουμε όλα σε έναν κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκες για επενδύσεις, για δημόσιες επενδύσεις. Εχει ανάγκες για "μαξιλαράκια" για να αντιμετωπίσει κρίσεις, γεωπολιτικές, κλιματικές».

Και τα λέει όλα αυτά όταν η φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζει να «τρέχει» με «σπασμένα φρένα» και, σύμφωνα με στοιχεία, το πρώτο 9μηνο του έτους, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,98 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από τον στόχο για πλεόνασμα 2,43 δισ. ευρώ. `Η όταν απογειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα, που πλησίασαν τα 45 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,15 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο, ως αποτέλεσμα και της εκτόξευσης των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, που πηγαίνει χέρι χέρι με την ακρίβεια, γεμίζοντας τα ταμεία του αστικού κράτους από το υστέρημα του λαού. Ενδεικτικό μάλιστα της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας είναι και το γεγονός ότι το «ματωμένο» πλεόνασμα ήρθε παρά τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Προετοιμάζοντας τον λαό για όσα έρχονται, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πρέπει «να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί, καθότι τα δημοσιονομικά σφίγγουν από 1/1/2024», μιας και όλα τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση στις καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως και ραγδαία επιβράδυνση του δανεισμού. Επιπλέον, στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προβλέπεται διπλασιασμός των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να φτάσουν σταδιακά στο 2,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζονται σε πάνω από 5 δισ. πρόσθετης φοροληστείας κάθε χρόνο. Εκτός αυτού, το 2024 έρχεται το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με το οποίο αυστηροποιείται ο έλεγχος για το πώς θα αξιοποιούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα, βάζοντας «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το 2024 έρχονται, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό:

  • 6,2 δισ. παραπάνω φόροι (συνολικά 62,9 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 8,1%) σε σχέση με τις προβλέψεις για φέτος που και πάλι η φοροληστεία απογειώθηκε!
  • Εκτίναξη των εσόδων από ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος (23 δισ. εκτέλεση), αυξημένα δηλαδή πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν σταθερά στο «ύψος» τους, στα 7,1 δισ. ευρώ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. ευρώ, σε άλλη μια ομολογία ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει «χρυσάφι» τα εμπορεύματα κι από πάνω ένα τεράστιο «καπέλο» ειδικών φόρων που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ