Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Ανιστόρητες και επικίνδυνες» δηλώσεις του υπουργού Παιδείας

Αντιδράσεις ενάντια στην ταύτιση της καταδίκης της σφαγής στη Γάζα με τον «αντισημιτισμό»

«

Ανιστόρητες και επικίνδυνες» χαρακτηρίζουν σωματεία εκπαιδευτικών τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ταύτισε την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό (που δολοφονείται από το κράτος του Ισραήλ), την ΟΛΜΕ και χιλιάδες εκπαιδευτικούς με τον «αντισημιτισμό».

Υπενθυμίζεται ότι καθώς το λαϊκό αίσθημα φουντώνει και εκφράζεται με μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα - όπως και σε πολλές άλλες χώρες - απέναντι στο έγκλημα που συντελείται στη Γάζα, η ΟΛΜΕ κάλεσε τη Δευτέρα σε συμμετοχή σε δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Απέναντι σε αυτό και στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιβληθεί σιωπητήριο για τη σφαγή και την εμπλοκή της σε αυτή, ήρθε τη Δευτέρα η ανάρτηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, μετά από συνάντηση με το προεδρείο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, για την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Να καταδικαστούν οι δηλώσεις από όλο το εκπαιδευτικό κίνημα, καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και δηλώνει: «Είναι προσβολή για καθέναν και καθεμία που δίνει καθημερινά μάχη μέσα στα σχολεία για να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές με τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, του αγώνα για ειρήνη και προκοπή, απέναντι στην αδικία και την καταπίεση, ενάντια στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις κάθε φύσης. Ακριβώς γι' αυτό, κανείς δεν μπορεί να κλείνει σήμερα τα μάτια στη σφαγή στη Γάζα και στη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού από την πολιτική του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, η οποία στρέφεται εναντίον και του δικού του λαού, που πληρώνει κι αυτός βαρύ τίμημα.

Ο εξαφανισμένος υπουργός Παιδείας, που αρνείται να δει τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, που δεν έχει πάρει θέση για τα τεράστια προβλήματα των σχολείων, που αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει στα τεράστια ερωτήματα για τα κενά στα σχολεία, για τα ταβάνια που πέφτουν, για τους όρους διαβίωσης των αναπληρωτών κ.ά., έσπευσε να εμφανιστεί για να συκοφαντήσει τους εκπαιδευτικούς, με μοναδικό στόχο να στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει πλάτη στο έγκλημα.

Μήπως αυτό εννοούν ως αξιολόγηση εκεί στο υπουργείο; Να μας κάνουν άβουλους, πειθήνιους και υποτακτικούς, που θα δεχόμαστε άνευ αντιρρήσεων ό,τι λέει ο υπουργός, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και θα αυτολογοκρινόμαστε; Δυστυχώς, κ. Πιερρακάκη, οι εκπαιδευτικοί έχουμε ένα ελάττωμα: Ξέρουμε να σκεφτόμαστε!».

Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται ο υπουργός Παιδείας «είναι να στηρίξει την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζει τη σφαγή στην Παλαιστίνη. Η δική μας έγνοια είναι οι χιλιάδες μαθητές μας που μας κοιτούν κάθε ώρα, κάθε λεπτό στα μάτια και ζητάνε απαντήσεις στα μεγάλα "γιατί"», σημειώνεται από πλευράς ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν: Εδώ και τώρα ο υπουργός να αποσύρει τις απαράδεκτες δηλώσεις που προσβάλλουν όλο τον κλάδο. Αμεσα το ΔΣ της ΟΛΜΕ να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη των χιλιάδων εκπαιδευτικών και να προστατεύσει από κάθε στοχοποίηση, προχωρώντας σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς τον υπουργό Παιδείας για τις άθλιες, απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις του. Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και της ΔΟΕ, οι ΣΕΠΕ και η ΟΙΕΛΕ να προσυπογράψουν τη μηνυτήρια αναφορά. Να υπάρξει κύμα καταδίκης της στάσης του υπουργού Παιδείας.

Ανοιχτή προσπάθεια ταύτισης κάθε εκδήλωσης αλληλεγγύης με τον «αντισημιτισμό»

Σε ανοιχτή προσπάθεια ταύτισης με τον αντισημιτισμό όχι μόνο της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ, αλλά ουσιαστικά κάθε εκδήλωσης αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, προχώρησε χτες το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή του εκφράζει «την έκπληξη και τον προβληματισμό από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε πως «υιοθετεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ και χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία της Χαμάς, που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ και τη δολοφονία Εβραίων, όπου κι αν βρίσκονται». Οτι «οι συντάκτες του κειμένου δαιμονοποιούν το κράτος του Ισραήλ και απονομιμοποιούν το δικαίωμα ύπαρξής του». Οτι «αποτυπώνεται στο κείμενο αυτό η προπαγάνδα της Χαμάς, προκειμένου να εμβαθύνει και να διευρύνει το μίσος κατά του Ισραήλ και των Εβραίων στη νέα γενιά των Παλαιστινίων της Γάζας». Το ΚΙΣ κατακρίνει επίσης την ΟΛΜΕ ότι «ουδέποτε αποκήρυξε τις σφαγές της Χαμάς. Αλλά αυτοί ήταν Εβραίοι...».

«Προφανώς κάποιοι στην ΟΛΜΕ δεν νοιάζονται για τους Εβραίους. Η ευαισθησία τους είναι επιλεκτική... Το Ισραήλ και οι Εβραίοι είναι ο εύκολος στόχος!», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΣ, παραθέτοντας μάλιστα τα λόγια του Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτη του «κεντρώου» κόμματος της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανοιχτή επιστολή του: «Υπάρχει ένας λόγος που διαμαρτύρεστε εναντίον μας αυτές τις μέρες και, όπως όλα τα άλλα, προέρχεται από συναισθήματα. Γιατί σε αντίθεση με όλα όσα σκέφτεστε για τον εαυτό σας, όλα όσα λέτε για αχρωματοψία, ανθρωπιά, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα τα υπόλοιπα, έχετε ένα άλλο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας - είστε αντισημίτες. Ξέρω ότι νομίζετε ότι δεν είστε, αλλά είστε»...

Θυμίζουμε πως η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της τόνιζε ότι «η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εδώ και τόσες δεκαετίες από το Ισραήλ, η διαρκής εξόντωση αμάχων και παιδιών, οι καταδικαστέοι, απαράδεκτοι εποικισμοί και οι καθημερινοί εξευτελισμοί που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης συνιστούν ένα διαχρονικό έγκλημα που συνεχίζεται» και καλούσε σε συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και κινητοποιήσεις που γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης στον επί δεκαετίες δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δώστε λεφτά για πανεπιστήμια και Παιδεία! Οχι για βόμβες και για την κατοχή!» (2024-04-26 00:00:00.0)
«Οράματα» και «αξίες» βουτηγμένα στο αίμα των λαών (2023-11-11 00:00:00.0)
Αντισημίτες; (2023-11-10 00:00:00.0)
Η δική μας έγνοια είναι οι μαθητές που ζητάνε απαντήσεις στα μεγάλα «γιατί» (2023-11-09 00:00:00.0)
Εντολή για έρευνα για εγκλήματα σε βάρος Παλαιστινίων (2019-12-24 00:00:00.0)
«Δε θα γιορτάσουμε...» (2009-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ