Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Η δική μας έγνοια είναι οι μαθητές που ζητάνε απαντήσεις στα μεγάλα «γιατί»

Μπαράζ ανακοινώσεων και παρεμβάσεων για τις επικίνδυνες δηλώσεις Πιερρακάκη και τις χυδαιότητες που αναπαράγει ο Τύπος

RIZOSPASTIS

Τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκη, ο οποίος είδε «αντισημιτισμό» στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ στη μέρα δράσης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλουν εκπαιδευτικά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Καλούν τον υπουργό να αποσύρει τις δηλώσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψη των χιλιάδων εκπαιδευτικών και να προστατεύσει από κάθε στοχοποίηση, να προχωρήσει σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

ΕΛΜΕ και Σύλλογοι τονίζουν ότι «όλη την προηγούμενη δεκαετία, συνάδελφοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν επιθέσεις, αλλά πάντα έμπαιναν μπροστά προκειμένου το σχολείο να είναι ανοιχτό σε κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή ή το θρήσκευμα. Εμπαιναν απέναντι στο δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού. Προσβάλλει τους μαθητές, οι οποίοι δεν ποδηγετούνται, έχουν σκέψη, βούληση και δικαίωμα να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με όποια μορφή πάλης αυτοί επιλέγουν», σημειώνεται στα ψηφίσματα των πρωτοβάθμιων σωματείων, που τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Ο υπουργός Παιδείας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να στηρίξει την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζει τη σφαγή στην Παλαιστίνη. Η δική μας έγνοια είναι οι χιλιάδες μαθητές μας που μας κοιτούν κάθε ώρα, κάθε λεπτό στα μάτια και ζητάνε απαντήσεις στα μεγάλα "γιατί".

Γιατί το 2023 βομβαρδίζονται νοσοκομεία, σχολεία, ασθενοφόρα, εκκλησίες; Γιατί έχουν πεθάνει πάνω από 4.000 παιδιά; Γιατί εδώ και δεκαετίες χιλιάδες παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας αποκλείονται από το σχολείο, φυλακίζονται, βασανίζονται;

Αυτές τις απαντήσεις προσπαθούμε να τις δίνουμε κάθε μέρα στη σχολική τάξη, στον δρόμο, στην κινητοποίηση, εκεί που ζουν και αναπνέουν οι μαθητές μας. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης έχει χτιστεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες από τις σημερινές και δεν μπορεί να την διαταράξει κανένας περαστικός από το υπουργείο Παιδείας».

Τα παραπάνω τονίζουν σε ανακοινώσεις τους οι ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Κέρκυρας, Α' Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος», Χαϊδαρίου, «Θουκυδίδης».

«Στόχος να αναχαιτίσουν το κύμα αλληλεγγύης»

Για «χυδαιότητα της "Καθημερινής" απέναντι στους εκπαιδευτικούς» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναφερόμενοι στο χτεσινό σκίτσο της εφημερίδας, στο οποίο παρουσιάζεται η ΟΛΜΕ ντυμένη με αραβική εμφάνιση να κρατά ομήρους και δεμένους μαθητές!

«Πρόκειται για ακραία και ρατσιστική επίθεση τόσο απέναντι στους Αραβες όσο και απέναντι στους εκπαιδευτικούς», τονίζουν, σημειώνοντας ότι «η επίθεση αυτή δεν είναι ούτε μεμονωμένη ούτε τυχαία. Είναι συνέχεια των απαράδεκτων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και σειράς άρθρων γνωστών κονδυλοφόρων, υπηρετών της κυβέρνησης και απολογητών του ακροδεξιού καθεστώτος Νετανιάχου.

Σκοπός τους είναι να αναχαιτίσουν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, που εκδηλώνεται στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο με ομόθυμη απαίτηση να σταματήσουν τώρα η σφαγή στη Γάζα, η ισραηλινή κατοχή, η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, να αναγνωριστεί το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει κράτος».

«Ομήρους κρατάει τους μαθητές η πολιτική της κυβέρνησης που υποβαθμίζει τα μορφωτικά τους δικαιώματα και υψώνει ανυπέρβλητα ταξικά εμπόδια στο δικαίωμά τους να σπουδάσουν. Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας θέλουν οι εκπαιδευτικοί να συμβάλουμε σε αυτήν την ομηρία αναπαράγοντας ανιστόρητες, σκοταδιστικές και ανορθολογικές αντιλήψεις, μέσα από την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία».

«Συναισθανόμενοι την ευθύνη που πηγάζει από τον ρόλο μας, την επιστημονική εγκυρότητα θα διδάξουμε στους μαθητές μας την ιστορική αλήθεια. Θα τους κάνουμε ικανούς να σκέφτονται, να κρίνουν και να αντιδρούν απέναντι στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο, να στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Με τη στάση μας μέσα και έξω από την τάξη θα τους διαπαιδαγωγήσουμε με τις αγωνιστικές αξίες και παραδόσεις του λαού μας», αναφέρουν ο Δ. Ακτύπης και ο Ανδρ. Καργόπουλος, εκλεγμένοι με την ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ