Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Δεν θα περάσει το σιωπητήριο κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

Στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη στάθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με αφορμή την ενημέρωση από την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλ. Παπαδοπούλου, για τα αποτελέσματα της Εκτακτης Συνόδου Αρχηγών Κρατών της Γρανάδας και τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Δ. Μανωλάκου χαρακτήρισε απερίγραπτα προκλητική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ, των ΗΠΑ και των μελών του ΝΑΤΟ, που καλύπτουν και στηρίζουν το έγκλημα στη Γάζα, για την οποία, όπως σημείωσε, ακόμα και ο γγ του ΟΗΕ είπε πως έγινε νεκροταφείο για παιδιά.

Ανέφερε επίσης ότι η θαλάσσια περιοχή της Γάζας έχει ενεργειακά κοιτάσματα και τα παράλιά της έχουν πολλαπλή οικονομική σημασία, όπως η αξιοποίηση λιμενικών υποδομών για διαμετακομιστικό εμπόριο, την ώρα που το Ισραήλ έχει γενικότερο στόχο να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει διασφαλίσει τη συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών ομίλων, αυτών δηλαδή που ψηφίζουν να μη σταματήσει η σφαγή.

Απευθυνόμενη στην υφυπουργό Εξωτερικών, έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη και γνησιότητα απόρρητου εγγράφου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσε αρχικά στον ισραηλινό Τύπο και που περιείχε τα σχέδια του ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, με αναφορά και σε ελληνική εμπλοκή.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω έγγραφο περιγράφονται στάδια για την επίτευξη του ξεριζωμού, με τα πρώτα να είναι ήδη σε εφαρμογή, όπως φαίνεται. Δηλαδή η διαταγή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση της βόρειας Γάζας και στη συνέχεια οι χερσαίες επιχειρήσεις από τον Βορρά προς τον Νότο. Στο τρίτο στάδιο προβλέπεται εντολή εγκατάλειψης της Γάζας από τους Παλαιστίνιους με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο και στο τελευταίο η δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών στην περιοχή του Σινά. Η Ελλάδα αναφέρεται ότι καλείται να δεχτεί 200.000 πρόσφυγες. Η Δ. Μανωλάκου κάλεσε την υφυπουργό να απαντήσει αν τέθηκε το ζήτημα αυτό στην τελευταία συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μπ. Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Επίσης έθεσε το ερώτημα αν σκοπεύει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Ακόμα, όσον αφορά το σκέλος της ενημέρωσης για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, χαρακτήρισε τη συζήτηση παραπλανητική, καθώς κρύβει τον στόχο για πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων που απολαμβάνουν τους πακτωλούς του Ταμείου Ανάκαμψης, με χρήματα των εργαζομένων. Οπως σημείωσε, η αναθεώρηση γίνεται γιατί δόθηκαν πολλά χρήματα για την Ουκρανία και την καταστολή των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων το προηγούμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ