Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινές απειλές, βόμβες και επιθέσεις οδηγούν σε μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα

50.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν μέσα σε μια μέρα τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας να αποφύγουν τη σφαγή από το σφυροκόπημα του κατοχικού στρατού

Copyright 2023 The Associated

50.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν μέσα σε μια μέρα τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας να αποφύγουν τη σφαγή από το σφυροκόπημα του κατοχικού στρατού
Με τους νεκρούς από το μακελειό του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας να ξεπερνούν πλέον τους 10.500, οι Παλαιστίνιοι του βόρειου τμήματος εκτοπίζονται μαζικά προς τον νότο, υπό την απειλή των ισραηλινών τελεσιγράφων, των δολοφονικών βομβαρδισμών και της χερσαίας επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων.

Με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το Ισραήλ εντείνει το ισοπεδωτικό σφυροκόπημα και τις χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τα τελευταία 24ωρα μεγάλες ροές χιλιάδων αμάχων (κυρίως γυναικόπαιδων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες) που κατευθύνονται με τα πόδια από τον βορρά προς το κεντρικό και το νότιο τμήμα του θύλακα, κρατώντας στα χέρια λευκές σημαίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού κατοχικού στρατού (IDF), Ντ. Χαγκαρι, ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 κάτοικοι της Γάζας πέρασαν χθες από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς τον νότο.

Στην εκκένωση της βόρειας Γάζας αντέδρασαν χτες στελέχη της Χαμάς, που κατήγγειλαν την UNRWA (Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες) για συμπαιγνία με το κράτος του Ισραήλ.

«Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», καθώς «υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους» της βόρειας Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, Σ. Μααρούφ, καταγγέλλοντας «μια ξεκάθαρη συμπαιγνία» της υπηρεσίας του ΟΗΕ «με την κατοχή και τα σχέδιά της του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Πάνω από 10.500 οι νεκροί, τουλάχιστον 26.400 οι τραυματίες


Από τις 7 Οκτώβρη μέχρι χθες οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα ξεπέρασαν τους 10.570, εκ των οποίων 4.324 είναι παιδιά και 2.823 γυναίκες.

Οι τραυματίες είναι πάνω από 26.460 και οι αγνοούμενοι 2.550, οι περισσότεροι θαμμένοι στα συντρίμμια των βομβαρδισμένων κτιρίων.

Και όσοι επιζούν αντιμετωπίζουν μια κόλαση. Οι ελλείψεις στα τρόφιμα είναι δραματικές. Στη βόρεια Γάζα έκλεισαν από την Τρίτη όλοι οι φούρνοι, καθώς ξέμειναν από αλεύρι, νερό και καύσιμα. Οσοι απέμειναν στην Πόλη της Γάζας, όπου τα τελευταία 24ωρα γίνονται μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και Ισραηλινούς στρατιώτες, ζητιανεύουν από πόρτα σε πόρτα λίγο ψωμί και νερό.

Στον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, καθώς το ψωμί δεν φτάνει για όλους ούτε καν στα καταφύγια και στους πρόχειρους καταυλισμούς σε σχολεία του ΟΗΕ. Από τα ράφια σχεδόν όλων των καταστημάτων έχουν εξαφανιστεί εντελώς τις τελευταίες μέρες το αλεύρι, το λάδι, τα γάλατα, το εμφιαλωμένο νερό, το ρύζι...

Ο ανεφοδιασμός είναι σχεδόν αδύνατος, καθώς η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει τα πάντα, ακόμα και τα λιγοστά φορτηγά του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων που καταφέρνουν να περάσουν από την Αίγυπτο στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε μικρό κομβόι με φορτηγά που μετέφεραν νερά, τρόφιμα και φάρμακα. Δύο από τα φορτηγά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές και τραυματίστηκε ένας από τους οδηγούς...

Νέος βομβαρδισμός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς παραμένουν στην ημερήσια διάταξη του ισραηλινού στρατού.

Μεταξύ άλλων χτυπήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια, προκαλώντας τον θάνατο 19 αμάχων. Κατά την επίθεση χτυπήθηκε σπίτι στο κέντρο του καταυλισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση, Μπ. Ρατζαγκοπάλ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και έναν μήνα οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο 45% των κατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο ίδιος τόνισε πως οι καταστροφές έχουν «μεγάλο τίμημα» και σε ανθρώπινες ζωές.

Το δράμα των ασθενών με χρόνια νοσήματα

Στο μεταξύ, συνεχώς έρχονται στο προσκήνιο επιπρόσθετες πλευρές του υγειονομικού δράματος που ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαιτίας του μακελειού που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ.

Στα βομβαρδισμένα νοσοκομεία, σε εκείνα που αναγκάζονται να κλείσουν καθώς μένουν χωρίς καύσιμα για την παραγωγή ρεύματος, στις επεμβάσεις ακρωτηριασμών που γίνονται χωρίς αναισθητικό, λόγω των συνεπειών του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, και σε μια σειρά άλλες πτυχές, έρχεται να προστεθεί το δράμα των ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία οργανισμών του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν περίπου 350.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα και 50.000 έγκυες.

Μέχρι και πριν τις επιθέσεις του Ισραήλ, οι περισσότεροι από αυτούς λάμβαναν ιατρική φροντίδα στη Γάζα. Τώρα, όμως, το εύθραυστο σύστημα Υγείας στον θύλακα είναι στα όρια της κατάρρευσης, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων, της αύξησης του αριθμού των τραυματιών και της γρήγορης μείωσης των προμηθειών σε φάρμακα και καύσιμα. Μόνο ένα μικρό μέρος βοήθειας έχει εισέλθει στον θύλακα και μόλις 80 ασθενείς κατάφεραν να φύγουν.

Ορισμένες ανάγκες είναι ιδιαίτερα έντονες, όπως αυτές χιλιάδων νεφροπαθών που χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν ζωντανοί. Ωστόσο το 80% των μηχανημάτων βρίσκονται σε νοσοκομεία που τελούν υπό εντολές εκκένωσης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους καρκινοπαθείς, αφού το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί πια.

Τραγική η κατάσταση και στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου εκτοπίζονται ακόμα μεγαλύτερα πλήθη Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα του θύλακα, περιέγραψε μιλώντας στο CNN η Αμερικανίδα νοσηλεύτρια Εμιλι Κάλαχαν, η οποία συμμετείχε σε αποστολή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Η Κάλαχαν διηγήθηκε δραματικές ιστορίες πονεμένων παιδιών με βαθιά εγκαύματα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Για ακρωτηριασμένους και τραυματισμένους αμάχους, τους οποίους καλούνταν να φροντίσουν έχοντας ελλείψεις σε βασικά ιατροφαρμακευτικά είδη. Η ίδια ομολόγησε ότι τις τελευταίες μέρες η αποστολή της ΜΚΟ είχε ξεμείνει και από τρόφιμα, και ότι αν δεν ήταν οι ντόπιοι, δεν θα είχαν επιβιώσει.

Περιέγραψε τις δραματικές ανάγκες χιλιάδων αμάχων στην περιοχή όπου βρισκόταν, αναφέροντας ότι προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα με μόλις τέσσερις τουαλέτες.

Μίλησε ακόμα για τη γενναιότητα των Παλαιστίνιων αμάχων και τη γενναιοδωρία τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της νέας περιόδου δοκιμασίας τους, διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί εκείνη να έφυγε από τον θύλακα και να επέστρεψε στις ΗΠΑ, αλλά η καρδιά της θα παραμείνει «για πάντα στη Γάζα».

Σχέδια και παζάρια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Το ίδιο διάστημα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια και οι συνεννοήσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και σε όλη την Παλαιστίνη.

ΗΠΑ και Ισραήλ εμφανίζονται δημόσια να έχουν σχετικά διαφοροποιημένες τοποθετήσεις για το θέμα, αντανακλώντας ορισμένες αντιθέσεις αλλά και την προσπάθεια των ΗΠΑ να τηρήσουν κάποια ελάχιστα προσχήματα, τη στιγμή που στηρίζουν το νέο μακελειό στη Γάζα και τη διαιώνιση της κατοχής.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα αναλάβει επ' αόριστον τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, από το Τόκιο όπου βρέθηκε για υπουργική Σύνοδο του G7, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι «η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς», ισχυριζόμενος ωστόσο πως «είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα». Εσπευσε βέβαια να προσθέσει ότι «μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου».

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να αποτραπεί «βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα» - τη στιγμή που προχωρά ήδη ο εκτοπισμός από τον βορρά προς τον νότο του παλαιστινιακού θύλακα. «Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας. Καμία μείωση του εδάφους της Γάζας», συμπλήρωσε.

Κατά τ' άλλα, έθεσε και ζήτημα έναρξης διπλωματικών διαβουλεύσεων για το Παλαιστινιακό, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ επιδιώκουν λύση για να ζήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δίπλα δίπλα σε δικά τους κράτη, με ίσα μέτρα ασφάλειας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας». Οι ΗΠΑ βέβαια είναι αυτές που έχουν πρωτοστατήσει στη στήριξη της κατοχής, ενώ τα σχέδια «δύο κρατών» που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν δεν έχουν καμία σχέση με τη δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να αναλάβει το Ισραήλ τον «έλεγχο ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο «για κάποια περίοδο». Εκανε λόγο για κάποιες «αρχικές ευθύνες ασφαλείας», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του Ισραήλ επανήλθε στο θέμα ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία, και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ' αόριστον», δήλωσε ο Ντέρμερ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς πώς θα οργανωθεί αυτή η «ευθύνη», παραδέχτηκε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, ενώ υποστήριξε πως «δεν θα πρόκειται για κατοχή»...

Ο δε Εϊλόν Λεβί, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για τα σενάρια της "επόμενης μέρας" μετά τη Χαμάς» και ότι «εξετάζουμε πολλές πιθανότητες σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο κοινός παρονομαστής» είναι ότι η Γάζα θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί, ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ «φωλιά τρομοκρατίας».

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού κυβερνητικού συμβουλίου, αναφέρθηκε σε έναν «εναλλακτικό μηχανισμό για τη Γάζα», τονίζοντας ότι «η Χαμάς δεν θα αποτελέσει μέρος του». Δήλωσε ακόμα πως «δεν υπάρχουν περιορισμοί στο θέμα της διάρκειας της επιχείρησης».

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες της επίθεσης στη Γάζα είναι τουλάχιστον 33 και οι τραυματίες πάνω από 260.

ΗΠΑ: «Πέπλο μυστικότητας» για τις αποστολές όπλων

Στο μεταξύ, το διαδικτυακό «The Intercept», αναφερόμενο στις αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, επεσήμανε σε εκτενές ρεπορτάζ στις 7 Νοέμβρη ότι υπάρχει ένα «πέπλο μυστικότητας» που δεν συναντάται αντίστοιχα σε αναφορές όπλων που αφορούν την Ουκρανία.

Τη μυστικότητα αυτή επιβεβαίωσε στις 23 Οκτώβρη και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, τονίζοντας ότι η αμερικανική «βοήθεια ασφαλείας γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα στο ρεπορτάζ αναφέρονται οι δηλώσεις Αμερικανού στρατηγού - που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του - ότι οι ΗΠΑ δίνουν και όπλα που χρησιμοποιούνται σε αστικά περιβάλλοντα και οδηγούν σε πλήγματα σε βάρος αμάχων, γι' αυτό και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίησή τους.

Παζάρια για απελευθέρωση ομήρων

Χθες συνεχίστηκαν παζάρια μέσω Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς. Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι επιχειρείται η απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα «σύντομη εκεχειρία», μίας ή δύο ημερών.

Αργότερα χθες, το βράδυ, το ισραηλινό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ μετέδωσε ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και θα αφορά τριήμερη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 12 ομήρων, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αμερικανοί, και την παρατεταμένη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα μέσω Αιγύπτου. Οι Καταριανοί αξιωματούχοι φαίνεται ότι αναμένουν το τελικό «πράσινο φως» από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ ο Χαλίλ Αλ Χάγια, μέλος της ηγεσίας της Χαμάς στο Κατάρ, μιλώντας στους «New York Times» δήλωσε ότι ο στόχος της οργάνωσης με τις επιθέσεις στις 7 Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ ήταν «η αλλαγή της εξίσωσης» και η ανανέωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στο Παλαιστινιακό.

«Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση ήταν μία μεγάλη ενέργεια, αναμφίβολα, καθώς η αντίδραση σε αυτήν τη σημαντική πράξη θα ήταν μεγάλη», είπε ο Αλ Χάγια.

Για να προσθέσει ότι «ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να κυβερνήσει τη Γάζα, να της φέρει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τα τοιαύτα. Η μάχη αυτή δεν έγινε επειδή θέλαμε καύσιμα. Δεν θέλαμε απλά να βελτιώσουμε την κατάσταση, αλλά να δώσουμε μάχη για να την ανατρέψουμε τελείως».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν παζάρια οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στην περιοχή (2023-12-28 00:00:00.0)
Πολύχρονα σχέδια «για να αλλάξει την πραγματικότητα» στη Γάζα εξαγγέλλει το Ισραήλ (2023-12-22 00:00:00.0)
Η νότια Γάζα στο επίκεντρο της νέας φάσης της σφαγής από τον ισραηλινό στρατό (2023-12-06 00:00:00.0)
«Ζεστή» την πλάτη του Ισραήλ για να συνεχίσει τη σφαγή κρατά η ΕΕ (2023-11-14 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τους 9 χιλιάδες οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα (2023-11-03 00:00:00.0)
Το κράτος - δολοφόνος κλιμακώνει το αιματοκύλισμα χιλιάδων Παλαιστινίων (2023-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ