Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 9 χιλιάδες οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Συντρίμμια και θάνατος από τον ισραηλινό βομβαρδισμό και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Copyright 2023 The Associated

Συντρίμμια και θάνατος από τον ισραηλινό βομβαρδισμό και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ
Με τη διαρκή στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ συνέχισε για 27η μέρα τη σφαγή στη Γάζα, με ανελέητους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιθέσεις του κατοχικού στρατού.

Χτες το βράδυ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε τον «πλήρη αποκλεισμό» της Πόλης της Γάζας, με τον εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς να διαμηνύει από την πλευρά του ότι οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης θα αντισταθούν και θα προκαλέσουν πολλά θύματα στον κατοχικό στρατό.

Ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπέρασε χθες τους 9.061, μεταξύ τους 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες.

Οι τραυματίες ήδη ανέρχονται σε πάνω από 32.000, ενώ οι αγνοούμενοι, πολλοί απ' αυτούς θαμμένοι κάτω από συντρίμμια, ξεπερνούν τους 2.600.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς και του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, η διήμερη επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, που είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος στον κόσμο («φιλοξενώντας» 100.000 ανθρώπους σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο), προκάλεσε τον θάνατο 195 ανθρώπων, ενώ άλλοι 120 αγνοούνται.

Στο μεταξύ και καθώς συνεχίζεται ο απάνθρωπος ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Ζουλιέτ Τουμά, αποκάλυψε ότι στις αποθήκες της οργάνωσης έχουν απομείνει πλέον προμήθειες σταριού μόλις μίας βδομάδας για να τραφεί όλος ο πληθυσμός των 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, και καύσιμα μόλις τριών ή τεσσάρων ημερών.

Κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «έχει μετατρέψει σε όπλα πολέμου» τις ελλείψεις σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα, για να προσθέσει ότι πολύ σύντομα η οργάνωση θα αρχίσει να περιορίζει εκ νέου τις ήδη κομμένες μερίδες τροφίμων ή ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπου 700.000 εκτοπισμένους αμάχους.

Παράλληλα, ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε το Ισραήλ για την «τυφλή» χρήση βομβών λευκού φωσφόρου σε Γάζα και Λίβανο, ζητώντας να διενεργηθεί έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό της λιβανέζικης μεθοριακής πόλης Νταϊρά στις 16 Οκτωβρίου από τον ισραηλινό στρατό, που προκάλεσε φριχτά εγκαύματα σε τουλάχιστον 9 αμάχους και σοβαρές ζημιές σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Το απόγευμα χτυπήθηκε και ο προσφυγικός καταυλισμός Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 αμάχων. Ο εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας της Γάζας, Μαχμούντ Μπασάλ, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο για τους διασώστες να φτάσουν για να καθαρίσουν τα ερείπια, λόγω των παραλυμένων υποδομών και της έλλειψης καυσίμων.

Επίσης, βομβαρδίστηκαν άλλα τέσσερα σχολεία του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα πάνω από 20 νεκρούς.

Επιπλέον, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έδωσε βίντεο με τον βομβαρδισμό της συνοικίας Τελ Αλ Χάουα της Πόλης της Γάζας, στο οποίο ισραηλινές δυνάμεις εμφανίζονται να εξαπολύουν πυρά εναντίον ομάδας αμάχων σε απόσταση 100 μέτρων από το Νοσοκομείο «Αλ Κουντς».

Περικύκλωση της Πόλης της Γάζας ανακοίνωσε ο κατοχικός στρατός

Στο πεδίο της χερσαίας επιχείρησης του κατοχικού στρατού στη Γάζα, ισραηλινά άρματα μάχης προωθούνταν χθες σε τρεις κατευθύνσεις: Από βορειοανατολικά, από βορειοανατολικά κατά μήκος παράκτιων περιοχών της Γάζας, και από τον νότο, επιχειρώντας την είσοδό τους στην Πόλη της Γάζας.

Πριν τις 9 το βράδυ ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ανακοίνωσε την πλήρη περικύκλωση της πόλης, χαρακτηρίζοντάς την «κέντρο της δραστηριότητας της Χαμάς».

Το απόγευμα ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Χ. Χαλέβι, ανακοίνωσε ότι γίνονταν συγκρούσεις και εντός της Πόλης της Γάζας, καθώς επίσης ότι εντείνονταν οι επιχειρήσεις από διάφορες μεριές.

Από την αρχή της χερσαίας εισβολής στις 27 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί στρατιώτες πλέον των 332 που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Παράλληλα εντείνονται ισραηλινές επιχειρήσεις με στόχο την καταστροφή των εκατοντάδων τούνελ του παλαιστινιακού θύλακα, με τη χρήση ειδικών στρατιωτικών ρομπότ.

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Γιαΐρ Γκολάν, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού είπε ότι κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν θα μπει στο εσωτερικό των τούνελ, διότι σκοπεύουν να τα μετατρέψουν σε παγίδες θανάτου, χωρίς έξοδο διαφυγής για τους μαχητές της Χαμάς. Υποστήριξε πως έχουν ήδη καταστραφεί από ειδικούς πυροτεχνουργούς και μηχανικούς του στρατού πάνω από 100 τούνελ, εκτός από άλλα που καταστράφηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Το ίδιο διάστημα, η Χαμάς σε ανακοίνωσή της σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ότι μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα δεν μπορεί να κυβερνήσει ξανά η παλαιστινιακή οργάνωση.

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε ωμή προσπάθεια των ΗΠΑ να παρέμβουν και να επιβάλουν μια νέα πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας θα απορριφθεί εντελώς από τον παλαιστινιακό λαό, που θα την αντιμετωπίσει και θα την αντιπαλέψει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ράφα: Συνεχίζεται η έξοδος ξένων και Παλαιστινίων διπλής υπηκοότητας

Συνεχίστηκε χθες η αποχώρηση εκατοντάδων ξένων και Παλαιστινίων διπλής υπηκοότητας από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, με το υπουργείο Εξωτερικών της τελευταίας να διαβεβαιώνει ότι το Κάιρο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση από τη Λωρίδα της Γάζας «περίπου 7.000» αλλοδαπών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.

Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή δημοσιοποίησε κατάλογο ατόμων στα οποία δόθηκε η άδεια να φύγουν χθες. Περιλαμβάνονταν 596 ονόματα, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα. Εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ονομάτων στον κατάλογο ήταν οι ΗΠΑ με 400 ανθρώπους, το Βέλγιο με 50, η Ελλάδα με 24, η Κροατία με 23, η Ολλανδία με 20 και η Σρι Λάνκα με 17.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να περιθάλψουν 1.000 παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από τη Γάζα, χωρίς να αναφέρουν με ποιον τρόπο και πότε θα απομακρυνθούν αυτά από τον θύλακα.

Πλωτά νοσοκομεία από άλλες χώρες ψάχνει το Ισραήλ

Μπροστά στην εντεινόμενη σφαγή των Παλαιστινίων της Γάζας, το Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα της «ανθρωπιστικής» τάχα «επιχείρησης» περίθαλψης των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων τους οποίους κατακρεουργεί, επιχειρώντας να κλείσει συμφωνίες με συμμάχους του, όπως η Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ και της περιοχής.

Μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου για πιθανή από θαλάσσης αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με πλοία στη Γάζα με την άδεια του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, επιβεβαίωσε τις έντονες συζητήσεις αυτού του περιεχομένου, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει από μια σειρά χώρες να στείλουν πλωτά νοσοκομεία για τη νοσηλεία των Παλαιστινίων αμάχων τους οποίους χτυπούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ (Kan), ο Πρόσορ δήλωσε ότι τέτοιο αίτημα έχει διατυπωθεί προς τη Γερμανία και άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που παρουσίασε ο ραδιοφωνικός σταθμός, σύμφωνα με το οποίο οι τραυματίες από τη Γάζα θα επιβιβάζονται σε πλοία - νοσοκομεία στο λιμάνι Αλ Αρίς της Αιγύπτου, κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα.

Χθες το βράδυ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει και δεύτερο ελικοπτεροφόρο πλοίο στα ανοιχτά της Γάζας, στο όνομα της παροχής ιατρικής βοήθειας στους ανθρώπους που πλήττονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Info», από τον Λίβανο όπου επισκέφτηκε τους Γάλλους κυανόκρανους της αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL), ο Λεκορνού είπε ότι θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το ελικοπτεροφόρο «Dixmude». Το Παρίσι έχει ήδη στείλει στην περιοχή το ελικοπτεροφόρο «Tonnerre».

Το Ισραήλ έχει επίσης ζητήσει από την Ιταλία ένα πλοίο - νοσοκομείο, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Από την άλλη, χθες στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φ. Κοτζά δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει καρκινοπαθείς ασθενείς του Νοσοκομείου Τουρκο-παλαιστινιακής Φιλίας της Γάζας, το οποίο έχει διακόψει τη λειτουργία του εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και των βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ