Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Ξανά στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για να στηρίξει το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα»...

Στο επίκεντρο και οι συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Από την προηγούμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ, στα μέσα Οκτώβρη

Copyright 2023 The Associated

Από την προηγούμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ, στα μέσα Οκτώβρη
Εντονη διπλωματική κινητικότητα, στο πλαίσιο σχεδιασμών για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και για πιθανές μεθοδεύσεις προς δήθεν «επίλυση» του Παλαιστινιακού οι οποίες θα διατηρούν ντε φάκτο την κατοχή, αναπτύσσουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους.

Την ίδια ώρα, όλες οι πλευρές εντείνουν προετοιμασίες και κινήσεις μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο διάχυσης της σύγκρουσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες ότι θα ήθελε μία «σύντομη παύση» των βομβαρδισμών στη Γάζα, για να δοθεί χρόνος στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή να διασώσουν όσους Αμερικανούς και άλλους ξένους ομήρους μπορούν. «Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον Σίσι (σ.σ. τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι) για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε σε προεκλογική συγκέντρωση.

Οι ΗΠΑ βέβαια απορρίπτουν κατηγορηματικά μια γενική κατάπαυση πυρός, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τη Χαμάς...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν ξεκινά από σήμερα περιοδεία αρχικά σε Ισραήλ και Ιορδανία, ενώ θα συνεχιστεί και σε άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία).

Μετά από 9.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται για άλλη μια φορά ότι στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν θα επιβεβαιώσει την «αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» και για να συζητήσει προσπάθειες που θα εξασφαλίσουν τους Αμερικανούς στο Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα. Αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει τρόπους «άμεσης απελευθέρωσης ομήρων», αλλά και για την «αύξηση του ρυθμού και του όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα προς τους αμάχους της περιοχής. Θα επιχειρήσει ακόμα «να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης», ο κίνδυνος για την οποία ωστόσο αυξάνεται με το συνεχιζόμενο μακελειό στη Γάζα, το οποίο έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - θα τονίσει τη ...σημασία προστασίας των ζωών αμάχων και την «κοινή δέσμευση» για τη διευκόλυνση και αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, «εξασφαλίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βιαίως». Θα συζητήσει επίσης «έκτακτους μηχανισμούς για ανάσχεση της βίας και ρητορική κατευνασμού, για τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων». Γίνεται ακόμα λόγος για «επιβεβαίωση της δέσμευσης των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους τους, θέτοντας τους απαραίτητους όρους για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που θα συμπεριλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», την ώρα που όλα τα σχέδια των ΗΠΑ χαντακώνουν οποιαδήποτε προοπτική για ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Μια ιδέα άλλωστε από τα πραγματικά σχέδια της Ουάσιγκτον για επιβολή μιας «λύσης» στο Παλαιστινιακό με οδηγό τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ισραήλ έδωσαν τα όσα είπε την Τρίτη στην αμερικανική Γερουσία ο ίδιος ο Μπλίνκεν. Εκεί απέρριψε εκ προοιμίου το να επιλέξουν τη δική τους διακυβέρνηση στη Γάζα οι Παλαιστίνιοι ή να επανέλθει εκεί η Χαμάς, ενώ μίλησε για μια «αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» που θα μπορούσε να αναλάβει «τη διακυβέρνηση και τελικά την ασφάλεια» της Γάζας, προφανώς στα πρότυπα της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη.

Σε εναλλακτική περίπτωση, ο Μπλίνκεν πρότεινε «προσωρινές διευθετήσεις» με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής, αλλά και διεθνών υπηρεσιών «που θα μπορούσαν να βοηθήσουν» στους τομείς της διακυβέρνησης και της «ασφάλειας». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», μάλιστα, στους σχεδιασμούς συμπεριλαμβάνεται πρόταση σύστασης πολυεθνικής δύναμης με αμερικανικά στρατεύματα, ή για προσωρινή ανάληψη ελέγχου του θύλακα από αποστολή του ΟΗΕ.

Συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας

Χθες, πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν συνάντησε στην Ουάσιγκτον τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας Χαλίντ Μπιν Σαλμάν και συζήτησαν την «κοινή τους προτεραιότητα» προς μία «βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Ο Μπλίνκεν, ανακοινώθηκε, επιβεβαίωσε «τη σημασία αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα, την αποτροπή περαιτέρω διάχυσης της σύγκρουσης και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Υεμένη». Διαβεβαίωσε επίσης για τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα εταίρων τους κατά «απειλών από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες» (έμμεση αναφορά, μεταξύ άλλων, στους Χούθι της Υεμένης). Επιβεβαίωσε δε «την αξία της αμερικανοσαουδικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Εξάλλου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την έναρξη μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να δίνουν από κοινού 50 εκατ. ριάλ (12,5 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ έφτασε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάουα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα.

Η Ιαπωνία, που στηρίζει κι αυτή το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», έχει δώσει σημαντικά κεφάλαια από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (μετά τις Συμφωνίες του Οσλο) για κοινωνικές υποδομές και την οικονομία των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, και θα μπορούσε να παίξει τον δικό της ρόλο στην «επόμενη μέρα».

Η Καμικάουα θα μεταβεί και στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για να δει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, και μετά στην Ιορδανία για να συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Ανακαλεί και το Μπαχρέιν τον πρέσβη από το Ισραήλ

Χτες, το Μπαχρέιν έγινε η δεύτερη αραβική χώρα μετά την Ιορδανία που ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Ισραήλ, με αφορμή το συνεχές αιματοκύλισμα της Γάζας.

Την ανάκληση ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της χώρας, προσθέτοντας ότι και ο Ισραηλινός απεσταλμένος στη Μανάμα έχει ήδη αναχωρήσει από τη χώρα του Κόλπου. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται επίσης πως όλες οι οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ διακόπηκαν.

Η εξέλιξη έχει επιπρόσθετο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την αντοχή των «Συμφωνιών του Αβραάμ» που αφορούν την εξομάλυνση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Μπαχρέιν εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020, στο πλαίσιο των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» που προωθήθηκαν με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του πάντως διέψευσε πως οι σχέσεις με το Μπαχρέιν «πάγωσαν».

Στην Τυνησία το κοινοβούλιο ξεκίνησε να συζητά νομοσχέδιο που ποινικοποιεί και τιμωρεί με ποινή κάθειρξης, που μπορεί να φτάνει έως τα ισόβια, «την εξομάλυνση», τη σύναψη δηλαδή οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ Τυνησίας και Ισραήλ. Το νομοσχέδιο εκπονήθηκε από βουλευτές που πρόσκεινται στον Τυνήσιο Πρόεδρο Καΐς Σαγέντ, ο οποίος έχει αναλάβει όλες τις εξουσίες στη χώρα και έχει τροποποιήσει το Σύνταγμα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εσχάτη προδοσία» οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε χτες έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με επίκεντρο τη Γάζα και το Παλαιστινιακό.

Στην Τεχεράνη, χτες, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης συναντήθηκε με στελέχη της Χαμάς για να συζητήσει την τύχη των 22 Ταϊλανδών που κρατά ομήρους στη Γάζα. Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι αναμένει «την κατάλληλη στιγμή» για να τους αφήσει ελεύθερους, σύμφωνα με έναν από τους διαπραγματευτές.

Στη Βηρυτό παρέμενε έως χτες, από την 1η Νοέμβρη ο αρχηγός της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Ισμαήλ Καάνι, ενόψει του σημερινού διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά ανακοίνωσε πως ξεκινά περιοδεία σε ΗΑΕ και Κατάρ την Κυριακή για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Γάζα.

Στη Γερμανία, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες πως απαγορεύει τις δραστηριότητες της Χαμάς, η οποία είναι ήδη χαρακτηρισμένη στη χώρα ως τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και της φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης Σαμιντούν, που μεριμνά για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ και Αιγύπτου Σ. Σούκρι, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει ως «απαράδεκτη κάθε βίαιη ενέργεια εναντίον αμάχων, τα πλήγματα σε κτίρια κατοικιών και σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Και οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, της διαρκούς πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και της απελευθέρωσης των ομήρων, με τον Λαβρόφ να επισημαίνει την ανάγκη οργάνωσης επιχείρησης εκκένωσης των Ρώσων πολιτών από τη Γάζα με τη βοήθεια «Αιγυπτίων εταίρων».

Προηγήθηκε δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι η σύσταση του Ισραήλ προς τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τις ρωσικές περιοχές του Βόρειου Καυκάσου μετά τις βίαιες αντιισραηλινές διαμαρτυρίες στο Νταγκεστάν την Κυριακή είναι «αντιρωσική». Παρ' όλα αυτά πρόσθεσε ότι οι παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ είναι «ανθεκτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ