Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Νέοι αποκλεισμοί υποδομών από όπου φεύγουν όπλα για το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ
  • ΗΠΑ: Διαμαρτυρίες έξω από εργοστάσιο της «Boeing» στο Μιζούρι και σε λιμάνι στην πολιτεία Ουάσιγκτον
  • Ισπανία: Λιμενεργάτες αρνούνται να φορτώσουν πλοία που πάνε όπλα στη Μέση Ανατολή

«Οχι βοήθεια στο Ισραήλ!» έγραφε ένα από τα πανό όσων συγκεντρώθηκαν στο αμερικανικό λιμάνι Τακόμα, για να μπλοκάρουν πλοίο που μεταφέρει όπλα στο κράτος - δολοφόνο
«Οχι βοήθεια στο Ισραήλ!» έγραφε ένα από τα πανό όσων συγκεντρώθηκαν στο αμερικανικό λιμάνι Τακόμα, για να μπλοκάρουν πλοίο που μεταφέρει όπλα στο κράτος - δολοφόνο
Δυναμώνει συνεχώς το πολύμορφο διεθνές κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Στις νέες μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε όλο τον κόσμο, έρχονται να προστεθούν οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί σε εργοστάσια, λιμάνια κτλ. από όπου φεύγει πολεμικό υλικό για το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ, το οποίο μακελεύει τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και πάνω από έναν ολόκληρο μήνα...

Στις ΗΠΑ, διαδηλωτές απέκλεισαν όλες τις εισόδους στο εργοστάσιο κατασκευής όπλων «Boeing Defense 598» κοντά στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, με αποτέλεσμα η παραγωγή να σταματήσει τη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας τόνισαν ότι αποφάσισαν «να μην περιμένουμε τον Μπάιντεν και το Κογκρέσο - πολλοί εκ των οποίων λαμβάνουν απευθείας οικονομική στήριξη από εταιρείες όπλων όπως η "Boeing" - και παίρνουμε στα χέρια μας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εμποδίζοντας με τη φυσική μας παρουσία τη μετακίνηση και αποστολή βομβών, με ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο, έξω από το εργοστάσιο παραγωγής της "Boeing"».

Οι διαδηλωτές διάβασαν 1.300 ονόματα από τα παιδιά της Παλαιστίνης που έχουν δολοφονηθεί μόνο τις τελευταίες βδομάδες (και πλέον ξεπερνούν τα 4.000) και κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Το πλοίο «Cape Orlando» που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ από το λιμάνι Τακόμα των ΗΠΑ
Το πλοίο «Cape Orlando» που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ από το λιμάνι Τακόμα των ΗΠΑ
Σχετικά δημοσιεύματα καταγράφουν ότι ο κολοσσός της «Boeing» έχει ήδη στείλει 1.000 βόμβες μικρής διαμέτρου στο Ισραήλ μέχρι τις 10 Οκτώβρη και σχεδιάζει να στείλει πολύ περισσότερα όπλα. Μάλιστα, επιδιώκει να επιταχύνει την παράδοση έως και 1.800 κιτ εξελιγμένων πυρομαχικών, με βόμβες που καθοδηγούνται από GPS.

Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Ρ. Κλαρκ Κούπερ είπε ότι η χώρα του έχει ήδη δεσμευτεί να στείλει στο Ισραήλ πιο προηγμένη αεροπορική και πυραυλική αμυντική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F-35, ελικοπτέρων βαρέος ανυψωτικού CH-53, KC-46, αεροσκάφη ανεφοδιασμού και πυραύλους αεράμυνας...

Σε ένα τέτοιο φόντο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο λιμάνι της Τακόμα, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον (δυτικές ΗΠΑ), για να εμποδίσουν το πολεμικό πλοίο «Cape Orlando» που επρόκειτο να μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ.

Το πλοίο βρέθηκε σε κλοιό διαδηλωτών που ανέμιζαν την παλαιστινιακή σημαία, κρατούσαν πικέτες που έγραφαν «Υπερασπίσου τη Γάζα» και φώναζαν συνθήματα όπως «Ελεύθερη Παλαιστίνη!», «Οχι άλλα χρήματα για τα εγκλήματα του Ισραήλ!».

«Θέλουμε μια κατάπαυση του πυρός τώρα. Θέλουμε να σταματήσουν οι άνθρωποι να δολοφονούνται τώρα», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Αμερικανοεβραίοι διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά το Αγαλμα της Ελευθερίας, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός
Αμερικανοεβραίοι διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά το Αγαλμα της Ελευθερίας, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός
Οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια γραμμή κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι και χρησιμοποίησαν ποδήλατα και αυτοκίνητα, με τα φώτα των alarm να αναβοσβήνουν, για να εμποδίσουν την κυκλοφορία γύρω από το λιμάνι.

Ιθαγενείς Αμερικανοί σε ένα τελετουργικό κανό έκαναν επίσης κύκλους γύρω από τα νερά για να μπλοκάρουν το πλοίο. Εκπρόσωπος των ιθαγενών είπε ότι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους καθώς οι ιθαγενείς της Αμερικής ξέρουν από γενοκτονία, βία και εκτοπισμό...

Αλλά και στην Ισπανία, οι λιμενεργάτες της Βαρκελώνης αποφάσισαν να μπλοκάρουν κάθε πλοίο που προορίζεται για τη μεταφορά όπλων στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Οπως ανακοίνωσαν, «αποφασίσαμε στο πλαίσιο συνέλευσής μας να μην επιτρέψουμε να επιχειρούν στο λιμάνι μας σκάφη που περιέχουν πολεμικό υλικό, με μοναδικό σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού, ανεξαρτήτως περιοχής. Καμία αιτία δεν δικαιολογεί τη θυσία αμάχων».

Ζητούν «να κηρυχθεί αμέσως εκεχειρία, να αναζητηθούν ειρηνικές λύσεις στις διάφορες συγκρούσεις και ο ΟΗΕ να σταματήσει τη στάση συνενοχής του λόγω αδράνειας ή εγκατάλειψης των λειτουργιών του»...

Αμερικανοεβραίοι από το Aγαλμα της Ελευθερίας κατήγγειλαν τη σφαγή στη Γάζα

Παράλληλα, αίσθηση έκαναν τα πλάνα από το λιμάνι της Νέας Υόρκης (ανατολικές ΗΠΑ, στις ακτές του Ατλαντικού), όπου τη Δευτέρα εκατοντάδες Αμερικανοεβραίοι κατέλαβαν συμβολικά το Αγαλμα της Ελευθερίας, απαιτώντας να κηρυχτεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί ο «γενοκτονικός βομβαρδισμός Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα».

Φορώντας μαύρες μπλούζες που έγραφαν συνθήματα, όπως «Οι Εβραίοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός τώρα!» και «Οχι στο όνομά μας!», άπλωσαν πανό που τόνιζε: «Ολος ο κόσμος βλέπει!» και «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι!» μπροστά στο παγκοσμίως γνωστό σύμβολο της αμερικανικής μεγαλούπολης.

«Η
«Η "Boeing" εξοπλίζει τη γενοκτονία!» (φωτ. από τη διαμαρτυρία στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Μιζούρι)
«Οι διάσημες λέξεις της Εβραίας προγόνου μας (σ.σ. της Αμερικανίδας ποιήτριας του 19ου αιώνα) Εμα Λάζαρους, που είναι χαραγμένες σ' αυτό το μνημείο, μας υποχρεώνουν να δράσουμε για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που ποθούν να ανασάνουν ελεύθεροι», δήλωσε ο Τζέι Σέιπερ, από την οργάνωση «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» (Jewish Voice for Peace, JVP) που συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

Ενώ η οργάνωση Ινστιτούτο για την Κατανόηση στη Μέση Ανατολή (Institute for Middle Understanding, IMEU) ζήτησε κι αυτή «να τερματιστεί ο γενοκτονικός βομβαρδισμός Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ».

Η Λάζαρους έγραψε τους στίχους που κοσμούν το Αγαλμα της Ελευθερίας από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Νέα Υόρκη υποδεχόταν εκατομμύρια μετανάστες που αναζητούσαν καλύτερη ζωή. Το άγαλμα περιγράφεται ως «Μι' αντρογυναίκα με πυρσό, που αντίς για φλόγα υψώνει / Την αστραπή αιχμάλωτη (...) (η) Μητέρα των εξόριστων» που «από το φάρο - χέρι της / Φωτοβολάει ως πέρα παγκόσμιο καλωσόρισμα» στους «φτωχούς, τους καταφρονεμένους (...) που τσάκισαν οι συμφορές και λαχταρούν γι' ανάσα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ