Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέοι τριγμοί στις «ισορροπίες» μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ

Τριγμούς στις σχέσεις και τις «ισορροπίες» μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ προκαλεί η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να προωθήσει δικούς της σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με αυτούς των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία έσπευσε να επισημάνει πως οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου, περί πιθανής ρίψης ατομικής βόμβας στη Γάζα, έχουν εγείρει «μια σειρά ερωτημάτων». Η Ζαχάροβα τόνισε πως το κύριο ζήτημα με τις δηλώσεις του Ελιγιάχου είναι ότι «το Ισραήλ φαίνεται πως παραδέχτηκε ότι έχει πυρηνικές κεφαλές» (υπολογίζεται ότι το Ισραήλ έχει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές, ωστόσο αρνείται να το ανακοινώσει επίσημα).

«Εάν αυτό ισχύει», είπε η Ζαχάροβα, «η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα και οι διεθνείς επιθεωρητές θα πρέπει να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος».

Νωρίτερα, η Μόσχα κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στη Ρωσία, Αλεξάντερ Μπεν Ζβι, για να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, «οι δηλώσεις που έγιναν από επίσημους εκπροσώπους του Ισραήλ σχετικά με τη Ρωσία είναι απαράδεκτες και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μόσχα έχει ενημερωθεί σχετικά».

Μεταξύ των Ισραηλινών που έκαναν τέτοιες δηλώσεις ήταν και ο μόνιμος πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκ. Ερντάν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Ynet» χαρακτήρισε «γελοίες» τις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Β. Νεμπένζια, που επέκρινε το Ισραήλ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις» των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα - όπως κάνουν και οι ΗΠΑ - επισημαίνοντας ότι ο παλαιστινιακός θύλακας βιώνει ήδη μια «καταστροφή». Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία εντείνει ακατάπαυστα τη διπλωματική κινητικότητα και τις επαφές με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και την Αίγυπτο για να εξασφαλίσει ότι θα διανεμηθούν στη Λωρίδα της Γάζας «ανθρωπιστικές προμήθειες».

Τη Δευτέρα, με αφορμή τις δηλώσεις του Αμιχάι Ελιγιάχου, και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλάβουν «άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλίσουν αυτό το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ».

Πακέτο 902 εκατ. ευρώ στην Ιορδανία από την ΕΕ

Στις Βρυξέλλες μετέβη χτες ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', όπου συνάντησε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το νέο πακέτο στήριξης της ΕΕ για την Ιορδανία, ύψους 902 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης (402 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 500 εκατ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις και στην ανάγκη να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στην περιοχή, όπου η Ιορδανία διαδραματίζει βασικό σταθεροποιητικό ρόλο», ανέφερε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ με ανάρτησή της η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη θέση της «σχετικά με τον μη αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα και την υποστήριξη της ΕΕ για μια λύση δύο κρατών».

Πιο πριν ο βασιλιάς της Ιορδανίας συνάντησε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας συγγενών των ομήρων της Χαμάς. Ο Κοέν θα εκφωνήσει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, επιδιώκοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη σφαγή κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Στη συνέχεια θα συναντήσει τις προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, πάντως, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ παρασημοφόρησε τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η κίνηση αποτυπώνει ενδοαστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης ανακοίνωσε χτες πως θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής την Κυριακή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αμέσως μετά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στην ίδια πόλη στις 10 και 11 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη βία και τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχtές με τον Ιρανό Πρόεδρο Ε. Ραϊσί. Σύμφωνα με το ινδικό ΥΠΕΞ, ο Μόντι τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση, εξασφάλιση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και «αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ