Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βρετανικές προβλέψεις για πιθανά «πολλά θέατρα συγκρούσεων»

Το 2024 θα είναι «σημείο καμπής» για τη βρετανική «άμυνα», λέει το Λονδίνο

«Σημείο καμπής» θα αποτελέσει το 2024 για το μέλλον της βρετανικής «άμυνας», τόνισε σε χτεσινή ομιλία του ο υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, καθώς μια σειρά από συγκρούσεις «πιθανόν να αυξηθούν», προειδοποίησε, καθώς κλιμακώνεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το 2024 ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος και «θα απαιτήσει» από τη Βρετανία και τους συμμάχους της να αντιμετωπίσουν «παράλογες» δυνάμεις, είπε, επισημαίνοντας ότι «σε 5 χρόνια, θα μπορούσαμε να έχουμε πολλά θέατρα συγκρούσεων, με τη συμμετοχή δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».

Σε αυτό το πλαίσιο και με τη Βρετανία να διεκδικεί «ηγετική» θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Σαπς επανέλαβε τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις «αμυντικές» δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον ΝΑΤΟικό στόχο για 2% του ΑΕΠ.

«Αλλά τώρα είναι η ώρα για όλα τα συμμαχικά και δημοκρατικά έθνη σε όλο τον κόσμο να κάνουν το ίδιο και να διασφαλίσουν ότι οι αμυντικές τους δαπάνες αυξάνονται», είπε, αναφερόμενος σε εκείνα τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν επιτυγχάνουν τον στόχο του 2%.

Θέλοντας να υπογραμμίσει τη «δέσμευση της Βρετανίας στον κόσμο», τόνισε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει με 20.000 στρατιωτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Στο Κίεβο η πρώτη επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ

Το Κίεβο επισκέφτηκε το Σάββατο, μόλις την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, διαβεβαιώνοντας την ουκρανική κυβέρνηση πως το Παρίσι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, εν μέσω «παραπόνων» από το Βερολίνο ότι ισχυρά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

«Παρά τις πολλαπλασιαζόμενες κρίσεις, η Ουκρανία είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα για τη Γαλλία», τόνισε ο Σεζουρνέ από το Κίεβο.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ συζήτησε επίσης με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, τις ενταξιακές προοπτικές της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τον Σεζουρνέ να δηλώνει ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ».

Στον απόηχο του μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που είχε σημειωθεί τη νύχτα της Παρασκευής, ο Κουλέμπα κάλεσε εκ νέου τη «Δύση» να εμποδίσει την εξαγωγή προϊόντων στη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων, επισημαίνοντας ότι «πολλά εξαρτήματα δυτικής κατασκευής έχουν βρεθεί κατ' επανάληψη σε ρωσικούς πυραύλους».

Στη συνάντηση του Σεζουρνέ με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, επιβεβαιώθηκε «μια νέα φάση αμυντικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα «η κοινή παραγωγή drones, πυροβολικού, όπως και η πρόσθετη ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως το Παρίσι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι το νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, θα εγκριθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τα κεφάλαια αφορούν επίσης μακροπρόθεσμες επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της ενεργειακής μετάβασης, συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σ. Λεκορνί, θα δεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρ. Ουμέροφ, στο Παρίσι την Πέμπτη. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να ανοίξουν τη Διάσκεψη έναρξης του «Συνασπισμού Πυροβολικού», μια από τις θεματικές ομάδες της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» (UDCG).

«Στόχος είναι να ενώσει τις προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για να βοηθήσει - βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - την Ουκρανία να διαθέτει μια δύναμη πυροβολικού προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αντεπίθεσης και του αυριανού στρατού της», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο.

Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και θα συναντήσουν εκπροσώπους γαλλικών ομίλων.

Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν πού καταλήγουν τα όπλα που στέλνουν

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρεται να διαθέτουν ανεπαρκή στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας ανησυχίες ότι πιθανόν όπλα να έχουν κλαπεί, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, εν μέσω αντιπαράθεσης Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Οπλα αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων θεωρείται ότι υπόκεινται σε «παραβάσεις» εξαιτίας «αδυναμίας διατήρησης πλήρους λογοδοσίας» στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ, αναφέρει αναθεωρημένη έκθεση επιθεωρητή του Πενταγώνου, που τονίζει ότι η αποτυχία εντοπισμού των όπλων «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κλοπής ή εκτροπής τους σε άλλους προορισμούς».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι μελλοντικές προσπάθειες παρακολούθησης των αποστολών στην Ουκρανία «θα είναι δύσκολες, καθώς το απόθεμα συνεχίζει να αλλάζει», ενώ «η ακρίβεια και η πληρότητα ενημέρωσης πιθανότατα θα γίνονται πιο δύσκολες με την πάροδο του χρόνου».

Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης, που είχαν λάβει οι «New York Times», 39.139 όπλα έχουν σταλεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Οι αποστολές στρατιωτικού υλικού περιλαμβάνουν αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους εδάφους - αέρος, drones, πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, συσκευές νυχτερινής όρασης κ.ά.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 44,2 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022.

Το Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει σε έκθεσή του τον Οκτώβρη του 2022 ότι εγκληματίες, «εθελοντές» μαχητές και έμποροι όπλων είχαν κλέψει όπλα που παρείχαν «δυτικές» χώρες στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ανακοίνωσε κατάρριψη δύο ρωσικών αεροσκαφών

Με ένταση των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά εδάφη ή εδάφη που ελέγχει η Ρωσία και προσπάθειες να ενισχυθεί περαιτέρω στρατιωτικά το Κίεβο, εξελίσσεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Χτες η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ρωσικά αεροσκάφη εναέριας διοίκησης και ελέγχου πάνω από την Αζοφική Θάλασσα, γεγονός που, αν ισχύει, συνιστά σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία σε μια ζώνη που ελέγχει.

Ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, έκανε λόγο για «τέλεια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση» της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας. Σύμφωνα με το Κίεβο, ένα A-50, αεροσκάφος ανίχνευσης, παρακολούθησης και διοίκησης, και ένα Il-22 εναέριας διοίκησης, καταστράφηκαν, χωρίς να διευκρινιστεί με ποιον τρόπο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ελλείψει πληροφοριών και παρέπεμψε στο υπουργείο Αμυνας.

Συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, στον εναέριο χώρο της περιοχής Φατέζσκι, σε συγκριτικά μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ουκρανία, κατέρριψαν 3 ουκρανικούς πυραύλους τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι οι ρωσικές επιθέσεις στρέφονται κυρίως σε υποδομές της βιομηχανίας παραγωγής όπλων, σε μια περίοδο μάλιστα που «δυτικοί» όμιλοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν κοινή παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έπληξαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο εγκαταστάσεις του ουκρανικού «στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος», όπου κατασκευάζονται οβίδες, πυρίτιδα για πυροβόλα και drones, ενώ το Κίεβο είχε αναφέρει νωρίτερα ρωσική επίθεση με 40 πυραύλους και drones.

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, που ξεκίνησε επίσημα χτες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και βασικοί ηγέτες της Μέσης Ανατολής αναμένεται μεταξύ άλλων να συμμετάσχουν στο Φόρουμ και να συζητήσουν την «ειρηνευτική φόρμουλα» της Ουκρανίας.

«Χωρίς τη συμμετοχή μας, οι όποιες συζητήσεις στερούνται κάθε προοπτικής αποτελέσματος», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, στην οποία συζήτησαν για την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σχεδιάζει να συναντηθεί στο Νταβός με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «JP Morgan Chase», ανέφερε το «Bloomberg News», για να συζητήσουν τη «χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ