Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονες διπλωματικές διεργασίες

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εντείνουν τις διπλωματικές διεργασίες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προχτές στο Κάιρο, διεμήνυσαν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή και υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα. Τάχθηκαν υπέρ «ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», ενώ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ζητούν «να σταματήσουν οι βιαιότητες και οι μάχες».

Επίσης, ζητούν να πραγματοποιηθεί «μια διεθνής Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, πλήρης και διαρκής λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα με το τέλος της (ισραηλινής) κατοχής και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης, με εδαφική συνέχεια».

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, τόνισε ότι ο χρόνος και ο χώρος πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνόδου θα πρέπει να αποφασιστούν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, απορρίπτοντας το «διπλωματικό μονοπώλιο» των ΗΠΑ στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Παράλληλα, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, υποδέχθηκε τον Ινδό ομόλογό του, καλώντας τις ΗΠΑ «να μη δένουν την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ με τη μοίρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού που καταρρέει». Την Κυριακή, ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη, λέγοντας ότι αποκάλυψαν την πραγματική επιθετική φύση των ΗΠΑ. Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, Μαχντί αλ-Μάσα, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη των Παλαιστινίων «αποτελεί στάση αρχής του Ιράν».

Νέα τουρκο-ισραηλινή ένταση

Στο μεταξύ, ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας προκάλεσε μια κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή Σαγκίβ Γέχεζκελ, της ομάδας Αντάλιασπορ, ο οποίος σε επίδεσμο που είχε στο χέρι ανέγραφε «100 ημέρες, 7/10», με το αστέρι του Δαβίδ. Η ενέργεια αυτή έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αντάλιασπορ να τον αποκλείσει θέτοντάς τον εκτός ομάδας, επειδή «ενήργησε ενάντια στις εθνικές αξίες της χώρας (της Τουρκίας)» με την προβολή του μηνύματος. Στη συνέχεια ο Γέχεζκελ οδηγήθηκε στα κρατητήρια για ανάκριση και χτες επέστρεψε πίσω στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της Τουρκίας κρίνοντας ότι λειτουργεί ως «de facto εκτελεστικός βραχίονας της Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ