Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες τρακτέρ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Κορυφώθηκαν χθες οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στα μπλόκα στη Γερμανία

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στα μπλόκα στη Γερμανία
Κορυφώθηκαν χθες οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, με μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο και συμμετοχή χιλιάδων αγροτών από όλη τη χώρα, ενώ χιλιάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Ενωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε «βδομάδα δράσης» από την προηγούμενη Δευτέρα, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο και άλλων κυβερνητικών μέτρων, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ εδώ και μια βδομάδα 700 περίπου τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά ήταν σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Χθες οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) δέχτηκαν για συνομιλίες την ηγεσία των αγροτών. Τον Δεκέμβρη, μετά από αγροτικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση είχε προτείνει ως συμβιβασμό τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης ντίζελ μέχρι το 2026.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς τόνισε ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μείνουν σε ισχύ επ' αόριστον» και προειδοποίησε για «εργαλειοποίηση των κινητοποιήσεων από την ακροδεξιά».

Τα αιτήματα των αγροτών παραμένουν συνέχιση της επιδότησης στο ντίζελ και ευρύτερη στήριξη του αγροτικού τομέα, απέναντι στον «αθέμιτο ανταγωνισμό» από το εξωτερικό και τις «ευρύτερες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης».

Παράλληλα, εκατοντάδες Ρουμάνοι αγρότες και οδηγοί φορτηγών διαδήλωσαν χθες κοντά στις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και σε μεγάλες πόλεις, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την υψηλή τιμή του ντίζελ, τα ακριβά ασφάλιστρα, τα μέτρα της ΕΕ στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και τις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά από τα εισαγόμενα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

Το ουγγρικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε χθες ότι Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά σιτηρά, επικαλούμενες αθέμιτο ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ