Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Πάνω από 24.000 νεκροί σε 100 μέρες δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα

Από την συνεχή γενοκτονία των Ισραηλινών στην Γάζα
Από την συνεχή γενοκτονία των Ισραηλινών στην Γάζα
Εκατό μέρες συμπλήρωσαν την Κυριακή οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων και ισοπεδώνοντας όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 24.100 και οι τραυματίες τους 60.834, ενώ τουλάχιστον 7.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Νέα μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών σκότωσαν και χτες δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του κατοχικού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών σημειώνονται στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιθέσεις σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας έχουν επιδεινώσει δραματικά την περίθαλψη των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών και ακρωτηριασμένων.

Μετά από επίσκεψη που έκανε το Σάββατο κλιμάκιο αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, στο νοσοκομείο Αλ Ακσα και στο Ιατρικό Κέντρο στη Χαν Γιούνις, διαπίστωσαν τις τεράστιες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικά είδη. Στο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις διαπίστωσαν πως υπάρχουν μόλις δύο γιατροί στα επείγοντα, οι υπηρεσίες στη μαιευτική κλινική έχουν ανασταλεί, ενώ δυσεύρετα είναι τρόφιμα, νερό, καύσιμα κ.α. Εχει δεχθεί υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών, ενώ διαθέτει μόλις 350 κλίνες.

Εκπρόσωποι του ΠΟΥ και της Unicef ανακοίνωσαν πως οι απελπιστικές συνθήκες στη Γάζα εμποδίζουν την άφιξη και τη διανομή βοήθειας. Απαίτησαν να αυξηθούν οι διαδρομές και τα μεθοριακά περάσματα (από τα δύο που υπάρχουν σήμερα σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ), να αυξηθεί ο αριθμός φορτηγών με αρωγή που περνούν τα σύνορα καθημερινά, να μειωθούν οι περιορισμοί στην κίνηση εργαζομένων των οργανώσεων αρωγής, να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στους εργαζόμενους που έχουν αναλάβει τη μεταφορά και τη διανομή της βοήθειας.

Χτες επίσης, τρεις οργανισμοί του ΟΗΕ ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, προκειμένου να διοχετευθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα, εκεί όπου ελάχιστη βοήθεια φθάνει σήμερα.

Ισραήλ: 15 δισ. δολάρια για τη συντήρηση του μακελειού

Την ίδια ώρα, σε πολεμική αναδιανομή των κρατικών κονδυλίων προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση, για να μπορέσει να συντηρήσει το μακελειό στη Γάζα.

Μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για αναδιανομή πόρων, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2024, εξασφαλίζοντας 15 δισ. δολάρια για τον πόλεμο στη Γάζα (περίπου 55 δισ. σέκελ)...

Ο Νετανιάχου επανέλαβε πως «κανείς και τίποτα» δεν θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Υποστηρίζοντας την αναδιανομή κρατικών κονδυλίων για τη συντήρηση του πολέμου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις οικονομικές ανάγκες που δημιουργεί η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, στους χιλιάδες Ισραηλινούς κατοίκους περιοχών στα σύνορα με τον Λίβανο που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία κ.ά.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως εντείνονται αντιθέσεις μεταξύ εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού πολέμου. Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» επικαλούμενη τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γες Ατίντ», Γ. Λαπίντ, αναφέρει πως ο Μπ. Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ «δεν μιλά πλέον ο ένας στον άλλο». Ο Λαπίντ χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου «επονείδιστη αρένα για διευθέτηση πόντων, αψιμαχιών και αδιέξοδων συζητήσεων».

Ανακοίνωση για θανάτους Ισραηλινών ομήρων από ισραηλινά πλήγματα

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ανακοίνωσε χτες τον θάνατο δύο Ισραηλινών ομήρων από χτυπήματα του κατοχικού ισραηλινού στρατού.

Την Κυριακή, η Χαμάς είχε δημοσιοποιήσει βίντεο που εμφανίζονταν οι δύο άνδρες όμηροι, μαζί με την επίσης όμηρο Νόα Αργκαμάνι, απευθύνοντας έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι. Το βίντεο ανέφερε ότι «αύριο θα σας ενημερώσουμε για την τύχη τους».

Χτες, σε νέο βίντεο της Χαμάς εμφανίζονται οι δύο άνδρες νεκροί και η Νόα Αργκαμάνι να λέει πως τραυματίστηκε από ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν τους δύο άλλους ομήρους.

«Η μοίρα πολλών ομήρων παραμένει άγνωστη τις τελευταίες βδομάδες και άλλοι έχουν μεταφερθεί μέσα σε σήραγγες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, Αμπού Ομπέιντα. Παράλληλα, είπε ότι «πολλοί από αυτούς πιθανότατα σκοτώθηκαν πρόσφατα και οι άλλοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο», για τον οποίο «η ηγεσία του εχθρού και ο στρατός του φέρει την πλήρη ευθύνη».

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις για την επιστροφή ομήρων και αιχμαλώτων, με πολλούς διαδηλωτές να στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου και να ζητούν μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων.

Πολλοί διαδηλωτές αποδοκίμασαν και τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισ. Χέρτζογκ σε δημόσια εμφάνισή του την Κυριακή στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις κινητοποιήσεις της Κυριακής, κατά την οποία έκλεισαν οι πρώτες 100 μέρες του πολέμου, συμμετείχαν πάνω από 300.000 άτομα.

Αιματηρή επίθεση στη Ραανάνα του Ισραήλ

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι και εμβολισμό αυτοκινήτου στην πόλη Ραανάνα στο Ισραήλ, κοντά στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία μία 76χρονη σκοτώθηκε και τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο Παλαιστίνιους υπόπτους, από την πόλη της κατεχόμενης Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ