Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες επιθέσεις και απειλές από ΗΠΑ - Βρετανία ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά»

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για πυραυλική επίθεση σε αμερικανικό εμπορικό πλοίο

Βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος στη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου μετά από τη συμμετοχή του σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη

UK MOD © Crown copyright 2024

Βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος στη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου μετά από τη συμμετοχή του σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη
Τη συνεχή πορεία κλιμάκωσης και τους αυξημένους κινδύνους για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι νέες αμερικανικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη το Σαββατοκύριακο, όπως και τα αντίποινα που εξαπολύουν οι Χούθι της Υεμένης, με αποκορύφωμα το χθεσινό πυραυλικό πλήγμα στο αμερικανικό εμπορικό σκάφος «Gibraltar Eagle», που έφερε σημαία Νήσων Μάρσαλ και κατευθυνόταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Το αμερικανικό φορτηγό πλοίο επλήγη από πύραυλο στα ανοιχτά της Υεμένης, νοτιοανατολικά του Αντεν, χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί φωτιά σε ορισμένα από τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρει. Σύμφωνα με ενημερώσεις από τις ΗΠΑ, το πλοίο παρέμεινε αξιόπλοο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Την Κυριακή, εξάλλου, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό καταδιωκτικό «USS Laboon» κατέρριψε πύραυλο Κρουζ με στόχο καταδρομικό των ΗΠΑ, ο οποίος εκτοξεύτηκε από περιοχή της Υεμένης ελεγχόμενη από τους Χούθι.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μεγάλα μονοπώλια και της Ενέργειας αποφασίζουν να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας τον πιο δαπανηρό και χρονοβόρο περίπλου της Αφρικής.

Η «QatarEnergy», ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τις θαλάσσιες αποστολές φυσικού αερίου μέσω Ερυθράς Θάλασσας, για λόγους ασφαλείας. Διευκρίνισε ότι δεν θα προχωρήσει σε διακοπή της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το Σαββατοκύριακο, οπότε σημειώθηκε το δεύτερο κύμα επιθέσεων από ΗΠΑ και Βρετανία εναντίον αεροδρομίων, αποθηκών όπλων και στρατοπέδων των Χούθι στην Υεμένη, τουλάχιστον 4 δεξαμενόπλοια της «QatarEnergy» σταμάτησαν το ταξίδι τους. Τα 3 δεξαμενόπλοια είχαν φορτώσει LNG από το Κατάρ και κατευθύνονταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ το τέταρτο έπλεε πίσω στο Κατάρ.

ΗΠΑ - Βρετανία: Απειλές και για νέες επιδρομές «όποτε χρειαστεί»

Την ίδια ώρα που οι νέες επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται «για κανενός είδους σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή, «συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης»...

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, όλες οι επιθέσεις έγιναν σε «έγκυρους και νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, και «σε τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, εκτόξευση και λειτουργία πυραύλων και drones». Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των επιθέσεων «όποτε χρειαστεί».

Αντίστοιχα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον σε άρθρο του στους «Sunday Times» αναφέρει ότι το Λονδίνο «παραμένει έτοιμο να δράσει και πάλι εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη εφόσον συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα». Ο Κάμερον κατήγγειλε επίσης το Ιράν, δηλώνοντας προχθές στον σταθμό «Sky News» πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχεράνη είναι «ο κακόβουλος παίκτης» πίσω από τους «ενδιάμεσους», οι οποίοι είναι στην περιοχή οι Χούθι ή η Χαμάς.

Αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή στις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι ήταν «περιορισμένες, όχι κλιμάκωση» και ότι ήρθαν ως απάντηση «σε απειλή προς βρετανικά σκάφη».

Ετοιμότητα για αντίποινα από τους Χούθι

Από την πλευρά των Χούθι, υψηλόβαθμα στελέχη δήλωσαν έτοιμοι για αντίποινα και για να κάνουν την Υεμένη «τάφο της Αμερικής».

Ο Αλί Αλ Καχούμ, μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ηττηθούν και ότι οι Χούθι θα τις αντιμετωπίσουν «με όλη τους τη δύναμη».

«Τα χτυπήματά σας στην Υεμένη είναι τρομοκρατία», δήλωσε αργότερα ο Μοχάμεντ Αλι Αλ Χούθι, μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι.

Οι αντιδράσεις των Χούθι συνοδεύτηκαν από πολύ μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξής τους από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τόσο στην πρωτεύουσα Σαναά όσο και σε άλλες πόλεις της Υεμένης (Χοντέιντα, Ιμπ).

Να σημειωθεί ότι χθες, πριν το πυραυλικό πλήγμα στο αμερικανικό εμπορικό πλοίο, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στην εφημερίδα «New York Times» και κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των επιθέσεων στην Υεμένη, υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ «μείωσαν κατά 20% με 30%» τη δυνατότητα των Χούθι να προκαλούν πλήγματα στην Ερυθρά Θάλασσα «αλλά δεν απομάκρυναν την απειλή».

Κίνα: «Να σεβαστούμε την κυριαρχία της Υεμένης»

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι και αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, αποδοκίμασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη.

«Είναι απαραίτητο να σεβαστούμε την κυριαρχία της Υεμένης και άλλων χωρών που έχουν πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν άφησε ποτέ κανένα κράτος να πραγματοποιήσει χτυπήματα στην Υεμένη».

Παράλληλα - χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στους Χούθι - ο Κινέζος ΥΠΕΞ απηύθυνε «έκκληση να σταματήσουν η παρενόχληση και οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία, και να διατηρηθούν η ομαλή ροή στις παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και η διεθνής εμπορική τάξη».

Εντονη αντίδραση κατά των επιθέσεων ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη είχε εκφράσει την Παρασκευή και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τες «δυσανάλογη χρήση βίας». Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα».

Αγνοούνται δύο Αμερικανοί πεζοναύτες

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (Central Command) ανακοίνωσε ότι δύο μέλη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι αγνοούμενοι από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μετά από θαλάσσια επιχείρηση «στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας».

Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «οι ναύτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή επιχειρήσεων του 5ου στόλου των ΗΠΑ (C5F), υποστηρίζοντας μια μεγάλη ποικιλία αποστολών».

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post», επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε πως πρόκειται για δύο Αμερικανούς πεζοναύτες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τα κύματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης επιβίβασης σε πλοίο στον κόλπο του Αντεν, κοντά στη Σομαλία την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο πεζοναύτες βρίσκονταν σε αποστολή που συνδέονταν με την Υεμένη, καθώς το πλοίο στο οποίο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανέβουν φέρεται να μετέφερε όπλα από το Ιράν για τους Χούθι.

Κλιμάκωση των εχθροπραξιών και στον Λίβανο

Στο μεταξύ, οξύνονται καθημερινά οι εχθροπραξίες και στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, που το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν τον θάνατο 4 μαχητών της Χεζμπολάχ από ισραηλινά πυρά και δύο Ισραηλινών αμάχων, από πύραυλο της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ, Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούσαν στη Χαρ Ντοβ, στην κατεχόμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, όταν εντόπισαν τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ, που άνοιξαν πυρ εναντίον της περιπόλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, εξαπολύθηκαν πυρά πυροβολικού και όλμων προς την περιοχή με αποτέλεσμα τον θάνατο των τεσσάρων.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Κυριακή πως πραγματοποίησε έξι επιθέσεις το Ισραήλ, μία από τις οποίες στη μεθοριακή πόλη Κφαρ Γιουβάλ είχε νεκρούς και τραυματίες.

Χτες βράδυ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιβανέζο ομόλογό της, Ν. Μικάτι. Κατά τη συνομιλία συζητήθηκε η κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ η Μελόνι αναφέρθηκε στη δυνατότητα ενίσχυσης της διαμεσολάβησης ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ