Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
Νέο «λάδι στη φωτιά» των ευρύτερων αντιθέσεων ΗΠΑ - Κίνας

Να «προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας» υποσχέθηκε ο Λάι Τσινγκ, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου επικράτησε με 40,2%, σημειώνοντας ότι «ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας» και συγχαίροντας τους ψηφοφόρους που «αντιστάθηκαν με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές». Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, προερχόμενος από το κυβερνών τα τελευταία χρόνια Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), που το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει «σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε την ίδια στιγμή ότι θα «συνεχιστούν οι ανταλλαγές και η συνεργασία με την Κίνα», διατυπώνοντας επιθυμία για συνομιλίες «βασισμένες στην αξιοπρέπεια και την ισότητα». Δεύτερος ακολούθησε ο Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), το οποίο προτείνει προσέγγιση με το Πεκίνο και έλαβε 33,4%.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, «συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ για τη νίκη του» δηλώνοντας ανυπομονησία «να εργαστούμε με τον δρ. Λάι και τους ηγέτες όλων των κομμάτων της Ταϊβάν για να προχωρήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και τις κοινές μας αξίες και να αναπτύξουμε περαιτέρω την μακρόχρονη ανεπίσημη σχέση μας». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, «χαιρέτισε» τη διεξαγωγή των εκλογών και «συνεχάρη» όλους «τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σ' αυτήν τη δημοκρατική άσκηση», προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν «να ανησυχούν για τις αυξανόμενες εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε κάθε μονομερή πρωτοβουλία που έχει στόχο να τροποποιήσει το στάτους κβο (...)». Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν τα ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχιστεί η ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν σε διάφορους τομείς».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των νήσων Ναούρου (στον Ειρηνικό), Ντέιβιντ Αντεάνγκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και στο εξής θα αναγνωρίζει τη νήσο ως αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους.

Για «τιμωρία από Ιστορία και νόμο» μιλάει η Κίνα

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε «στην αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα» και ότι «αν οποιοσδήποτε στο νησί της Ταϊβάν έχει την πρόθεση να προχωρήσει προς την ανεξαρτησία, (...) θα επιχειρήσουν να διαιρέσουν το κινεζικό έδαφος και θα τιμωρηθούν ασφαλώς αυστηρά από την Ιστορία και τον νόμο». Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των ΗΠΑ τις επέκρινε για «βαθιά εσφαλμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και καταδίκασε έντονα τη δήλωση Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας ότι παραβιάζεται η αμερικανική δέσμευση για διατήρηση μόνο πολιτιστικών, οικονομικών και άλλων ανεπίσημων δεσμών με την Ταϊβάν. Από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας, ο εκπρόσωπός του, Τζανγκ Σιαογκάνγκ, είχε διαμηνύσει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) παραμένει σε συναγερμό και ανά πάσα στιγμή έτοιμος να «συντρίψει» οποιαδήποτε αυτονομιστική συνωμοσία για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και θα υπερασπιστεί «αποφασιστικά» την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

Στο μεταξύ, χτες, ο Λάι Τσινγκ ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη «σθεναρή υποστήριξή της στη δημοκρατία» στη νήσο που - πρόσθεσε - «πιστοποιεί τη στενή και ακλόνητη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ», σε συνάντηση που είχε με «ανεπίσημη» (σύμφωνα με την Ουάσιγκτον) αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στην Ουάσιγκτον Κινέζος αξιωματούχος

Την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Λιου Τζιαντσάο, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κινεζικής ηγεσίας, στον οποίο τόνισε - σύμφωνα με το Πεκίνο - τη σπουδαιότητα της «διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν». Από την πλευρά του, ο Λιου, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Μελετών Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων επέλεξε να ξεχωρίσει «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε για τη συνάντηση ότι «οι δύο πλευρές είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση» και στην ατζέντα βρέθηκαν «η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους» αλλά και οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Ουρανία και τη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ