Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέκα Παπαρήγα
Στο αποκορύφωμα η αθλιότητα στην πληροφόρηση

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής μάχης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε χτες το πρωί συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τους όρους της προεκλογικής μάχης και παρουσίασε τις συγκεκριμένες θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτό το θέμα. Αναφερόμενη στην κατάσταση που ήδη βιώνουμε, τόνισε:

«Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι προεκλογική περίοδος στη χώρα μας σημαίνει μονοπώληση των μέσων ενημέρωσης και όλων των δυνατοτήτων πληροφόρησης, από το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα. Η κατανομή του χρόνου ανάμεσα στα κόμματα γίνεται με την πάγια αντιδημοκρατική αντίληψη ότι τη μερίδα του λέοντος πρέπει να την έχουν τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα έναντι των αποκαλούμενων μικρών. Πάνε περίπατο οι διακηρύξεις (που έχουμε χορτάσει να ακούμε) για το δικαίωμα της διαφωνίας και της μειοψηφίας να διεκδικεί να γίνει πλειοψηφία, είτε στο επίπεδο των ιδεών είτε και στο επίπεδο της κυβερνητικής εξουσίας.

Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται να απαιτεί ισοτιμία των κομμάτων, αλλά πάνω απ' όλα το δικαίωμα ενός μεγάλου μέρους του λαού, της πλειοψηφίας του, να μπορεί έστω δύο μήνες πριν τις εκλογές να ενημερώνεται όχι μόνο από τους φίλους και υπαλλήλους της πλουτοκρατίας ή τους εντεταλμένους των Βρυξελλών, αλλά και από τους αντιπάλους ή επικριτές της κυρίαρχης πολιτικής.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι η κορύφωση της εκστρατείας εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων, η υπόσχεση μετεκλογικών ρουσφετιών, που κατά κανόνα δεν υλοποιούνται. Η συζήτηση που γίνεται περί των εκλογικών εξόδων των κομμάτων και των βουλευτών, περί πλαφόν ή όχι, γίνεται μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Τα προεκλογικά έξοδα του ΠΑΣΟΚ για τη διαφήμιση του κυβερνητικού έργου είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τη διασπάθιση χρημάτων για την εξαγορά ψήφων. Το βασίλειο της υποκρισίας εδράζεται κυρίως στις συζητήσεις για τον έλεγχο των προεκλογικών εξόδων των κομμάτων, αφήνοντας κατά μέρος ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ για την εξαγορά, τη ρουσφετολογία που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αποτελεί όπλο σωτηρίας για το ΠΑΣΟΚ.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι θέλουν να βάλουν δικαστές και εισαγγελείς στο μηχανισμό ελέγχου, που σήμερα αποτελείται αμιγώς από βουλευτές των κομμάτων, που βοηθιούνται από ορκωτούς λογιστές. Κάνουν πως δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν σήμερα δυνατότητες και μέσα να ελεγχθούν καταγγελίες και δε χρειάζεται να φθάσουμε σε αντιδημοκρατικό καθεστώς, που θίγει την πολιτική λειτουργία των κομμάτων, διευκολύνει το κυνήγι των μη φιλικών προς την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ δε φέρνει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, σ' αυτήν τη λογική η κυβέρνηση βρίσκει συμμάχους ιδιαίτερα στη ΝΔ και τον ΣΥΝ, που κάτω από την πίεση δέχονται ακόμα και τους ελεγκτές στα κόμματα, όταν γνωρίζουν ότι αυτό το μέτρο ισχύει από χρόνια στην Ευρώπη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι στη Γερμανία δεν τσίμπησαν ούτε τα έσοδα που απέσπασε ο Κολ, ούτε έβγαλαν στην επιφάνεια τη χρηματοδότηση που δέχτηκαν κόμματα στην Ισπανία και Πορτογαλία για να οργανώσουν την επίθεσή τους κατά των ΚΚ Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπως κατήγγειλε ο Σμιτ. Απλά, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι τα αμαρτήματα βγαίνουν στη φόρα από εκείνους που προ χρόνων τα ήξεραν, αλλά τα κράταγαν μυστικά για να τα χρησιμοποιήσουν για λογαριασμό τους εναντίον των συμμάχων και συναγωνιστών τους.

Κριτήριο ψήφου

Ενα ακόμη κριτήριο ψήφου για τον ελληνικό λαό πρέπει να είναι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ, στο δημοκρατικό δικαίωμα του αγώνα.

- Για άλλη μια φορά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ρίχνουν στον πόλεμο των επιχειρημάτων το αντικομμουνιστικό υλικό που κατασκευάστηκε ιδιαίτερα την περίοδο της 10ετίας του '50, πασπαλισμένο με ολίγον εκσυγχρονισμό, με τη βοήθεια ακριβοπληρωμένων δήθεν αντικειμενικών δημοσιογράφων και ερευνητών.

- Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα τα πιο καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα δέχονται την επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου προκειμένου να παραιτηθούν από κάθε πνεύμα αντίστασης, διεκδίκησης, με όπλο την άγνοια, την έλλειψη ολόπλευρης και αντικειμενικής ενημέρωσης, με τον εκβιασμό και με την επίθεση επιχειρημάτων της μοιρολατρίας, του συμβιβασμού και της υποτέλειας.

- Τρία και πάνω χρόνια ζούμε όλοι την καταιγίδα δικών, ιδιωνύμων, επιθέσεων από την Αστυνομία κατά απεργών με εντολή της κυβέρνησης. Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από 40 κύματα για να μάθουν την αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις της ΕΕ ή και του ΝΑΤΟ.

- Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι νόμιμη θεωρείται η πολυφωνική μονοφωνία, δηλαδή η πολυφωνία που δεν αμφισβητεί τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό η κυβέρνηση δίνει πράσινο φως στις διώξεις κατά του "Ριζοσπάστη".

Η αθλιότητα στην πληροφόρηση, στη διακίνηση ιδεών έχει φθάσει στο αποκορύφωμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Οτι τη μερίδα του λέοντος στα ΜΜΕ έχει η κυβέρνηση, με συμπρωταγωνιστή τη ΝΔ, ώστε να εμπεδώνεται στο λαό η πλάνη ότι η τύχη του καθορίζεται από τη διαμάχη ή τη συναίνεση ανάμεσα στα δύο κόμματα.

2. Η προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης, η ιδεολογική τρομοκρατία και χειραγώγηση δε γίνεται μόνο μέσω των ειδικών πολιτικών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων. Η έμμεση διαφήμιση υπέρ της ΟΝΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, υπέρ της βαρβαρότητας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, έχει επεκταθεί ακόμα και με την αξιοποίηση άλλων εκπομπών, που υποτίθεται ασχολούνται με ελαφρά θέματα, με πολιτιστικά, με αθώα ενημερωτικά.

3. Πολιτικά γεγονότα θεωρούνται τα γλεντοκόπια των ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, οι λιστομαχίες, η σταυροθηρία ανάμεσα σε υποψηφίους του ιδίου κόμματος. Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σήμερα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζούμε την κατάντια οι περισσότερες πολιτικές συζητήσεις και πολιτικές ενημερωτικές εκπομπές να έχουν μετατραπεί σε μια ανούσια, βαρετή διαδικασία, τυποποιημένη, ως και ευτελισμένη, με γενικότερες και πολύπλευρες συνέπειες.

4. Εδώ προβάλλει το ερώτημα αν οι περισσότεροι συντονιστές δημοσιογράφοι δέχονται άνωθεν εντολές ή συμμορφώνονται εθελοντικά στην προσπάθεια ευτελισμού της προεκλογικής μάχης.

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι δική της ευθύνη είναι να διαμορφώσει τέτοιο κλίμα, ώστε και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης να υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στο προεκλογικό κλίμα.

Δεν αποδεχόμαστε τις ψευτοδικαιολογίες της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να βάλει τάξη και να υποχρεώσει πέρα από την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά μέσα επικοινωνίας να συμπεριφερθούν με σεβασμό στο δικαίωμα του ελληνικού λαού να μάθει τι υποστηρίζουν, τι επιχειρήματα έχουν όσοι διαφωνούν με την κυβέρνηση, όσοι δεν ασπάζονται τα μονότονα και απόλυτα δογματικά συνθήματα περί "μονόδρομων" και περί "παγκοσμιοποίησης".

Αν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να επιβάλει κανόνες παντού, και στα ιδιωτικά μέσα. Δε θέλει γιατί τη βολεύει η σημερινή κατάσταση, όπου όλα τα μέσα επικοινωνίας είναι ταγμένα στο πλευρό της, προσπαθούν να μαγειρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα με τρόπο που τους βολεύουν.

Το ΚΚΕ θα διεκδικήσει να μην αδικηθεί, να μην αδικηθούν όλα τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στη μέγκενη της προεκλογικής ψηφοθηρίας των δύο μεγάλων κομμάτων.

Διεκδικούμε ισοτιμία, όμως το κύριο βάρος, η κύρια προσοχή μας θα πέσει στην άμεση συζήτηση με το λαό, με τους ανθρώπους που αναζητούν άλλη πολιτική. Η άμεση προσωπική συζήτηση είναι το κύριο μέσο που θα χρησιμοποιήσει το ΚΚΕ, γιατί εμείς διεκδικούμε ψήφους συνείδησης, γιατί θεωρούμε την εκλογική διαδικασία ως μια ευκαιρία για λαϊκή δράση και όχι παθητικοποίηση - κοπαδοποίηση τύπου καναπέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ