Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Πληθώρα αντιλαϊκών και χαριστικών ρυθμίσεων

Στα χέρια των ιδιωτών και τα ολυμπιακά έργα. Ψίχουλα αντί για αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Με πλήρη αδιαφάνεια η διαχείριση του Γ' ΚΠΣ

Πληθώρα αντιλαϊκών και σκανδαλωδώς χαριστικών ρυθμίσεων περιέχει το νομοσχέδιο για την «εταιρική διακυβέρνηση», που αρχίζουν από τα ψίχουλα της εισοδηματικής πολιτικής στους δημόσιους υπάλληλους, συνεχίζουν με την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών έργων και καταλήγουν στην αδιαφανή και εν κρυπτώ διαχείριση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χτες, με βάση το νέο κανονισμό της Βουλής σε μία και μόνη συνεδρίαση στην Ολομέλεια και το ενδιαφέρον στράφηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα μόνο στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, μέσω της οποίας θα ιδιωτικοποιηθούν τα έργα που κατασκευάστηκαν για την Ολυμπιάδα. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής που παρενέβη στη συζήτηση είπε ότι η «μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ», δε θα αναγνωρίσει τις συμβάσεις που θα υπογράψει η συγκεκριμένη εταιρία, πυροδοτώντας δικομματική αντιπαράθεση στη Βουλή.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, μιλώντας για την ανώνυμη εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα», που θα διαχειρίζεται και θα εκμισθώνει τα ολυμπιακά έργα τόνισε ότι με την εταιρία αυτή στην αρχή θα εμπορευματοποιηθούν τα έργα αυτά και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν. Μάλιστα, είπε, σε αυτά περιλαμβάνεται και το ΟΑΚΑ και το στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» και «τα πάντα», που θα μεταφερθούν στην εν λόγω εταιρία και στη συνέχεια σε ιδιώτες ή με εκμίσθωση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μένουν ξεκρέμαστοι και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό σκοπό ίδρυσης αυτής της εταιρίας ο Α. Τζέκης είπε ότι αυτή γίνεται, για να εκποιεί και να δανείζεται για τους Ολυμπιακούς χωρίς όμως αυτά τα τεράστια ποσά να φαίνονται στο επίσημο δημόσιο χρέος της χώρας. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει -όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις- ακόμα και «προμέτοχα» έναντι μελλοντικής εκποίησης των έργων, προκειμένου να εμφανίσει σήμερα αυξημένα έσοδα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είπε, θα είναι ο λαός να πληρώνει αρκετές φορές τα έργα και για την κατασκευή τους, αλλά και για τη χρήση τους. Ζήτησε δε να αποσυρθεί η διάταξη και να μη γίνει αυτή η εταιρία.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόπειρα θεσμικής κατοχύρωσης της αδιαφάνειας» έκανε λόγο για «αδιαφανές μόρφωμα» και είπε ότι η κυβέρνηση δανείζεται σήμερα χωρίς αυτό να φαίνεται στον προϋπολογισμό. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι οι συμβάσεις της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα» δε δεσμεύουν τη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο και για το ενδεχόμενο μελλοντικών διώξεων κατά υπουργών που εμπλέκονται στο θέμα. Εκ μέρους της κυβέρνησης οι Ε. Βενιζέλος και Ν. Χριστοδουλάκης ισχυρίστηκαν ότι η κριτική κατά της ρύθμισης γίνεται με διαστροφή της πραγματικότητας. Ισχυρίστηκαν δε ότι η όλη διαδικασία επιλέχτηκε, για να γίνει έγκαιρη υλοποίηση των έργων ταυτόχρονα με την αποτελεσματική τους χρηματοδότηση. Απαντώντας στη ΝΔ για το ενδεχόμενο διώξεων, ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί «είτε μας απειλεί η ΝΔ είτε όχι». Κατά της διάταξης τάχτηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ενώ κριτικές παρατηρήσεις έγιναν και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Φούρας, Μαγκούφης) χωρίς όμως κανείς τους να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ψίχουλα... εμπαιγμού

Στο συγκεκριμένο «πολυνομοσχέδιο» υπάρχει και διάταξη που κατοχυρώνει νομοθετικά τα ψίχουλα της αύξησης του 2,5% στους δημόσιους υπάλληλους. Πρόκειται για εμπαιγμό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ο οποίος δεν κρύβεται κάτω από τα διάφορα επικοινωνιακά τρικ, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνο την τελευταία δεκαετία έχασαν το 20% του εισοδήματός τους, ενώ δεν τους χορηγείται ούτε διορθωτικό ποσό για τις απώλειες του 2001. Η κυβέρνηση, είπε, συνεπής στην αντιλαϊκή της πολιτική και στο όνομα της ΟΝΕ έχει θυσιάσει τα δικαιώματα και τα εισοδήματα του εργαζόμενου λαού την ίδια στιγμή που τα κέρδη των βιομηχάνων αυξάνονται αλματωδώς. Η ίδια πολιτική, συνέχισε, της συμμόρφωσης με το «Σύμφωνο Σταθερότητας» καθιστά απάτη τα περί «πραγματικής σύγκλισης», αφού ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι μόλις το 60% του αντίστοιχου της ΕΕ. Ζήτησε δε ο κατώτερος μισθός να φτάσει στις 300.000 δρχ. και η κατώτερη σύνταξη στις 250.000 δρχ.

Κοροϊδία αποτελούν και οι ρυθμίσεις για την επιδότηση μακροχρόνια ανέργων, αφού τίθεται ως προϋπόθεση να έχει ο ενδιαφερόμενος εισόδημα κάτω από ένα εκατομμύριο δρχ. ενώ η «ενίσχυση» είναι μόλις 51.000 δρχ. για 12 μήνες.

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο Α. Τζέκης και τη ρύθμιση για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καταγγέλλοντας ότι η διαχείριση τεράστιων ποσών, που θα κατευθύνονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες θα γίνεται πλέον με μια απλή υπουργική απόφαση. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του με φοροαπαλλαγές βουλευτών όπως αυτή που αναφέρει ότι εκπίπτει από τη φορολογία το 25% του εισοδήματός τους. Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ για την αποκατάσταση της αδικίας που έγινε σε βάρος της περιουσίας αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, λέγοντας ότι θα τη μελετήσει στο μέλλον.

Για το νομοσχέδιο υποβλήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς ολιγοπώλια στα δημόσια έργα (2003-05-31 00:00:00.0)
Η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική παραμένει (2002-09-04 00:00:00.0)
Ιδιώτες θα λυμαίνονται τα Ολυμπιακά έργα (2002-04-20 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε και το νεράκι της συμπρωτεύουσας (2001-06-27 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί ζητούν οι μεσαίοι εργολήπτες (2001-06-21 00:00:00.0)
«Παιχνίδι» για λίγους και... συγκεκριμένους (2001-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ