Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ»
Η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική παραμένει

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης είπε στη Βουλή ότι οι όποιες διαδικαστικές απλουστεύσεις δεν αλλάζουν την ουσία

Δεν αλλάζουν την ουσία της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής οι διατάξεις του νομοσχεδίου με τίτλο «Απλουστεύσεις στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων και στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ», η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στο Β' Θερινό Τμήμα Διακοπών της Βουλής.

Μπορεί - όπως είπε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης - να επέρχονται ορισμένες απλουστεύσεις για προεκλογική κατανάλωση, για τη δήθεν εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά η ουσία είναι άλλη και περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του φορολογικού συστήματος, η απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού (άρα μείωση οργανικών θέσεων στις ΔΥΟ) και η «ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας».

Επίσης, η κυβέρνηση με την τακτική της «σαλαμοποίησης» θέλει να κρύψει την ουσία της αντιλαϊκής της πολιτικής, η οποία συνεχώς δίνει προνόμια και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που τα φτωχά στρώματα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο όπως δείχνει και η περίφημη υπόθεση της «συνάφειας» για τους μικρομεσαίους, βάσει της οποίας ήδη 12.000 από αυτούς έχουν λάβει την «απανταχούσα» της Εφορίας για να ξαναπληρώσουν φόρους.

Ο Αγγ. Τζέκης σχολιάζοντας την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10-12,5% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, κατήγγειλε την κυβέρνηση για δημαγωγία, αφού από τη μία αυξάνει τα τέλη και τα τιμολόγια του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει αυτές τις ΔΕΚΟ πιο εύκολα και από την άλλη καλεί σε «μποϊκοτάζ» και «προειδοποιεί» με δήθεν «λευκές και μαύρες λίστες» επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι οι διατάξεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τους γουνοποιούς της Δ. Μακεδονίας δε λύνουν ουσιαστικά τα προβλήματά τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μόλις την προηγούμενη βδομάδα φάνηκε αρκούντως γαλαντόμα χαρίζοντας χρέη επιχειρηματιών προς το ΙΚΑ ύψους 300 δισ. δρχ. περίπου. Τέλος, ο Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν χαριστικές ρυθμίσεις για διευκόλυνση των χορηγών της ΑΕ 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ