Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
Προκλήσεις στα εργατικά νοικοκυριά

Εμφάνισε τα μέτρα της φορολογικής μεταρρύθμισης (το κόστος τους για το Δημόσιο εκτιμήθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ) σαν φιλολαϊκά, ενώ τουλάχιστον τα μισά (700 εκατ. ευρώ) θα τα μοιραστούν μεταξύ τους μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών

Σε δύο άξονες κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την έγκριση του λεγόμενου φορολογικού πακέτου. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στην οποία έδωσε και το πραγματικό στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι προωθούμενες αλλαγές, εντάσσονται στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο προσαρμογής του ελληνικού καπιταλισμού στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, δηλώνοντας:«Το σχέδιό μας για πραγματική σύγκλιση, για περισσότερη απασχόληση, για ισχυρότερη κοινωνική συνοχή απαιτεί συνέχεια και εμμονή στις μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το μέσο για να κρατήσουμε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που έχουμε, αλλά και να προφυλάξουμε την οικονομία μας από τις διαταραχές της παγκόσμιας ύφεσης». Στη συνέχεια, όμως, επιδόθηκε σε έντονο λαϊκισμό, όπως πολύ συχνά κάνει το τελευταίο διάστημα, καθότι μας χωρίζει μόλις ένας μήνας από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ετσι, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πήρε υπό την προστασία του την ελληνική οικογένεια και τη στήριξη του εισοδήματός της (!) «ξεχνώντας», για ευνόητους λόγους, ότι στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, σημειώθηκε η μεγαλύτερη διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Ετσι, αφού αναφέρθηκε στο νέο ύψος των αφορολόγητων ορίων, στην κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης και στην κατάργηση διαφόρων τεκμηρίων, κατέληξε στον αυθαίρετο και εξωπραγματικό ισχυρισμό πως δήθεν: «Τα μέτρα αυτά ωφελούν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ιδίως εκείνες τις κατηγορίες που έχουν χαμηλό εισόδημα. Προωθεί έτσι τη φορολογική δικαιοσύνη».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού βρίθουν από ανακρίβειες. Ετσι, ενώ με βάση τις εξαγγελίες τα φορολογικά μέτρα «θα» ωφελήσουν κυρίως οικογενειακά εισοδήματα από 10 εκατ. δρχ. και άνω, δεν υπάρχει η παραμικρή ωφέλεια για εισοδήματα της τάξης των 2 - 2,5, 3 εκατ. δραχμών. Με τα νέα μέτρα, κάποιος με εισόδημα 20 εκατ. δραχμών, αν λάβουμε υπόψη και τη μείωση του ανωτάτου συντελεστή από 45% σε 40%, θα έχει μείωση φόρου 700 - 800 χιλ. δραχμών.

Οι ανακρίβειες όμως του πρωθυπουργού συνεχίζονται και στις αναφορές του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου κάνει λόγο για κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού κερδών, κάτι βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Οπως αναφέρεται στα σχετικά κείμενα του υπουργείου Οικονομικών, αν τα βιβλία της επιχείρησης κριθούν μη ακριβή και μη επαρκή, τότε το αποτέλεσμα προκύπτει εξωλογιστικώς!

Με έντονο λαϊκιστικό οίστρο και -σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα, ως συνήθως όταν αναφέρεται στα λαϊκά προβλήματα- ο πρωθυπουργός διαπιστώνει: «Βοηθάμε εκείνους που είναι πιο αδύνατοι και εξασφαλίζουμε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη», ενώ αλλού κάνει λόγο «για ορθότερη μεταχείριση όλων εκείνων που εισπράττουν σύνταξη, που δεν έχουν υψηλό εισόδημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, κινήθηκε η εισαγωγική ομιλία Χριστοδουλάκη, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για να παρουσιάσει πιο αναλυτικά τα μέτρα της γ' φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης που εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ