Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι θα αποκρούσουν τον εμπαιγμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

«Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της αγροτιάς να απορρίψουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στην οποία διατυπώνονται σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Τα φορολογικά μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δε φέρνουν καμία ουσιαστική ενίσχυση στο εργασιακό οικογενειακό εισόδημα, ενώ, πολύ περισσότερο, δεν αναιρούν στο ελάχιστο το χαρακτήρα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στον εξωραϊσμό του προσώπου της ενόψει εκλογών, ενώ και αυτά πάρθηκαν κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας και των εργατικών αγώνων.

Οι μεταβολές στο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων απλώς και μόνο διευκολύνουν την κυβέρνηση να απομυζά τα λαϊκά εισοδήματα με ευκολότερο τρόπο και λιγότερα κρατικά έξοδα στις νέες συνθήκες του ΕΥΡΩνομίσματος, των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, της μεγάλης απώλειας της αγοραστικής δύναμης των εργατικών εισοδημάτων και της αναμενόμενης μείωσης της λαϊκής κατανάλωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της περίφημης "αύξησης" του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους έχει ήδη ροκανιστεί από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, από τη διόγκωση των τιμών στην εμπορευματοποιημένη παιδεία και υγεία. Ούτε στο ελάχιστο θα επωφεληθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλομισθωτός ως αύξηση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός του, αφού το υπόλοιπο μέρος της αύξησης του αφορολόγητου ορίου υπονομεύεται από την κατάργηση του 50% της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Και το κυριότερο, η πραγματική συρρίκνωση του εισοδήματός του είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που κρατά τους μισθούς και τα ημερομίσθια κάτω από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και του όγκου της παραγωγής, ακόμη και κάτω από την πραγματική για τα λαϊκά εισοδήματα εξέλιξη του πληθωρισμού.

Στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας κινούνται και οι φοροελαφρύνσεις στους πολυτέκνους, καθώς και οι άλλες ρυθμίσεις των εκπτώσεων δαπανών, των τεκμηρίων κλπ.

Η κυβέρνηση προωθεί αθόρυβα άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως η εξαίρεση των ναυτιλιακών ακινήτων από τη φορολόγηση των offshore (υπεράκτιων) εταιριών και την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους. Ταυτοχρόνως, μεθοδεύει για το άμεσο μέλλον τις σχεδιαζόμενες νέες φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου (μείωση κατά 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βιομηχανικό πετρέλαιο, μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών), καθώς και τις νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

Το σύνθημα "ανταγωνιστικότητα - παραγωγικότητα - επιχειρηματικότητα" εκφράζει την ανησυχία της κυβέρνησης για την "τύχη" των κερδών του εγχώριου κεφαλαίου, λόγω της έντασης του ανταγωνισμού της στην ευρωενωσιακή αγορά, αλλά και την εκδηλωμένη κρίση σε αυτήν.

Η κυβέρνηση σταθερά κινείται στη γραμμή να ρίχνει τα βάρη της "νέας εποχής" του ανταγωνισμού και της επικείμενης κρίσης στους εργαζόμενους, σε βάρος των μισθολογικών αποδοχών τους, των ασφαλιστικών και άλλων κατακτήσεών τους.

Η ΝΔ με την κριτική της στην κυβέρνηση δημαγωγεί, επιδιώκοντας να αποσπάσει την κυβερνητική εξουσία. Οσο αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ν' αλλάξει την πολιτική που οδηγεί στην ακρίβεια και στη συρρίκνωση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων, άλλο τόσο ισχύει και για τη ΝΔ.

Η ΝΔ εκπροσωπεί τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ συμφέροντα, προστατεύει πολιτικά την οικονομική κυριαρχία, την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποτελεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ συστατικό του ίδιου καπιταλιστικού κράτους στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της αγροτιάς να απορρίψουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Να αγωνιστούν για αιτήματα που θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

  • Για κατώτερο μισθό 1.000 ΕΥΡΩ (350.000 δρχ.), κατώτερο μεροκάματο 41 ΕΥΡΩ (14.000 δρχ.), κατώτερη σύνταξη 820 ΕΥΡΩ (280.000 δρχ.).
  • Για κάθε άγαμο φορολογούμενο αφορολόγητο όριο 15.000 ΕΥΡΩ, προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Για κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, φάρμακα.
  • Για μείωση των δημοτικών τελών, που αποτελούν ισχυρό μηχανισμό αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.
  • Για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Πρόνοια, για το δικαίωμα στη μόρφωση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ