Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
«Μπλόκο» στην πολιτική κοροϊδία της κυβέρνησης

Μεγάλη συγκέντρωση με αίτημα για αποζημιώσεις και στη Ζαγορά Πηλίου. Προετοιμασίες των Θεσσαλών αγροτών για την αγωνιστική άνοδό τους στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Σεπτέμβρη και τα μεγάλα νομαρχιακά συλλαλητήρια

ICON

«Μπλόκο» στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος της Νέας Γέφυρας, έστησαν χτες, με εκατοντάδες τρακτέρ, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ξεκινώντας τις νέες κινητοποιήσεις διεκδίκησης άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το χιόνι και τον παγετό του περασμένου χειμώνα. Με τη δυναμική συμμετοχή τους διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τον αγώνα τους και πως δε θα «πέσουν» στις νέες, προεκλογικού χαρακτήρα, «παγίδες» της κυβέρνησης περί καταβολής προκαταβολών σε λίγες μέρες, οι οποίες κι αν δοθούν, στην ουσία, θ' αποτελούν «ψίχουλα».

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στέλνουν συνολικότερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, που προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για τη δυναμική συμμετοχή τους στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, το Σάββατο στη ΔΕΘ, αλλά και για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται να γίνουν στους νομούς της περιοχής. Οπως έχει αποφασιστεί, συλλαλητήρια θα γίνουν στις 16 Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα και στις 18 του ίδιου μήνα στην Καρδίτσα, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για τους άλλους νομούς της περιοχής.

Αγώνας με συνέχεια

Από νωρίς το πρωί, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Παγετόπληκτων, άρχισαν να προσέρχονται με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με κομβόι στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, στη Νέα Γέφυρα, όπου συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Εκεί έγινε μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Ανάμεσά τους, ο Μπ. Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης Λάρισας με τη «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία», ο Χρ. Κιτσίδης, υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία», εκπρόσωποι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Αμπελώνα», της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κ.ά. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν και οι έμποροι της περιοχής, κλείνοντας χτες τα καταστήματά τους με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου. Επίσης, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε από το Στρασβούργο ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων και υποψήφιοι δήμαρχοι, ενώ μιλώντας εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο γραμματέας της Χ. Αρχοντής αναφέρθηκε στην κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης των παγετόπληκτων, που άρχισε από τότε που προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει και τις καταστροφές από την κακοκαιρία ως έναν ακόμα «μοχλό» ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, όπου στοχεύει η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει. Αυτή η πολιτική, υπογράμμισε, πρέπει ν' ανατραπεί με τον ενωμένο, οργανωμένο και μαζικό αγώνα της αγροτιάς.

Για τη μεγαλύτερη ενίσχυση του μπλόκου στον Τυρνάβου, κλιμάκια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Παγετόπληκτων ξεκίνησαν από χτες το απόγευμα περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης στα χωριά της επαρχίας.

Στη Ζαγορά...

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, προχτές Κυριακή, οι αγρότες στη Ζαγορά Πηλίου, διεκδικώντας την καταβολή δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις καιρικές συνθήκες και καταδικάζοντας την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Απ. Νάνος, υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ