Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να βγει ο λαός στο προσκήνιο με το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «ΚΡΗΤΗ TV» και τον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη

Συνέντευξη στο «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κρήτη.

Μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε σχετικά με το πολιτικό σκηνικό, με τον δημοσιογράφο να ρωτάει γιατί «το ΚΚΕ, αν είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές, δεν ανοίγει ένα μετωπικό σχήμα, να φέρει προ των ευθυνών τους και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης». Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «για να τα πούμε καθαρά και απλά: Η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί να επαίρεται για το 41%. Δεν του έδωσε "λευκή επιταγή" ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός έχει εκφρασμένη δυσαρέσκεια, έχει συσσωρευμένη οργή μέσα του, που μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός. Του έδωσε αυτή την εντολή ξανά, με αυτό το ποσοστό, θεωρώντας τον το "μικρότερο κακό", διότι κατέρρευσε ο άλλος πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος, που μέχρι χτες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε καταρρεύσει πιο πριν ο άλλος πόλος που ήταν το ΠΑΣΟΚ τότε και πήγαν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βρίσκεται σε κρίση, βεβαίως, η αξιωματική λεγόμενη αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει μεγάλο ζήτημα παρουσίας, επιβίωσης, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, ούτε καν φαίνεται ότι μπορεί να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τα κόμματα που αποσπάστηκαν από αυτόν, όπως είναι - ξέρω γω - η Νέα Αριστερά τώρα ή πιο πριν η Πλεύση ή πιο πριν το ΜέΡΑ25 και διάφοροι τέτοιοι που προέρχονται από τον άλλοτε κραταιό ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν ξέρω τελικά αν θα ανακάμψει αυτός ο πόλος και αν αυτό το κόμμα, αυτές οι δυνάμεις, θα μπορέσουν να παίξουν έναν ρόλο ως κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι υποτίθεται απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή, παρότι παλεύει ο κ. Ανδρουλάκης να το κρατήσει, να το ανεβάσει όσο μπορεί, δεν φαίνεται να έχει...

Λέω για τα κόμματα του συστήματος, γιατί - για να μην ξεγελιόμαστε και να μην γελιόμαστε κι εμείς, δεν έχουμε αυταπάτες - αυτά είναι τα κόμματα που ο κόσμος έχει συνηθίσει να μετατοπίζεται.

Εμείς του λέμε το εξής: Απέναντι στο πολιτικό σκηνικό - και απέναντι βεβαίως στους ακροδεξιούς ή σε άλλα κόμματα, που δεν τα συζητάμε καν, δεν είναι επιλογές για τον ελληνικό λαό - αυτός ο κόσμος, λοιπόν, πρέπει να αποφασίσει ότι αυτή η δύναμη που έχει και σταθερότητα και τη δυνατότητα, λόγω καλής οργάνωσης, λόγω εμπειρίας, λόγω ξεκάθαρων θέσεων για τα ζητήματα, που δεν θα κοροϊδέψει σε τίποτα τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ. Ο καθένας που επιλέγει το ΚΚΕ ξέρει ότι αυτά που λέει αυτά θα κάνει και στη Βουλή και αυτά θα υλοποιήσει. Αν αυτά είναι φιλολαϊκά πραγματικά, όπως όντως μας λένε και το αποδέχεται αυτό ο ελληνικός λαός, ξέρει δηλαδή ότι έχουμε δίκιο σε αυτά και μας το λέει καθαρά και εκφράζεται και στις δημοσκοπήσεις και στις μετρήσεις με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Για παράδειγμα, για την ΕΕ το 35% απαντά ότι έχει δίκιο το ΚΚΕ στις προβλέψεις του, στις ανησυχίες του, στους προβληματισμούς του και για να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα που μας φέρνει η ΕΕ, αλλά και συνολικά ότι είναι σκλαβιά που δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, στην οικονομία, στον λαό μας συνολικότερα και στους άλλους λαούς. Ξέρει ότι για μια σειρά άλλα ζητήματα, επίσης, έχουμε καθαρή θέση και ότι αυτά θα υλοποιήσουμε και μέσα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και μέσα στους αγώνες παντού.

Και εμείς λέμε το εξής, γιατί ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο, στη βάση του κόσμου, όπου εκεί συμμετέχουν και νεοδημοκράτες και ΣΥΡΙΖΑίοι και ΠΑΣΟΚοι και άλλοι απλοί άνθρωποι, που είναι εργάτες, που είναι υπάλληλοι, που είναι αγρότες, που είναι αυτοαπασχολούμενοι - επαγγελματίες, που είναι επιστήμονες, που είναι γυναίκες λαϊκών οικογενειών και άλλες, που είναι νέοι και νέες, φοιτητές - φοιτήτριες, μαθητές - μαθήτριες. Υπάρχει αυτό το μέτωπο μέσα στην κοινωνία, που πρέπει και να βαθύνει τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά, τις διεκδικήσεις του, τους αγώνες του, να συμπαραταχθεί και να συμπορευτεί ακόμα περισσότερο με τις θέσεις του ΚΚΕ και βέβαια αυτό να εκφραστεί παντού και στις εκλογές. Εννοώ τις αρχαιρεσίες εργατικών σωματείων που γίνονται, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των φοιτητικών συλλόγων κ.λπ., κάθε λαϊκού φορέα. Και στους δήμους και στις Περιφέρειες, που έχουμε ήδη ανεβάσει τις δυνάμεις μας, να τις ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο, και να συμπαραταχθούν περισσότεροι άνθρωποι γύρω από αυτό και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Δηλαδή, με μια μεγάλη δύναμη του ΚΚΕ στις 9 Ιούνη, στις ευρωεκλογές, θα σημάνει άλλος αέρας ελπίδας, ανάτασης, αισιοδοξίας, για τον ίδιο τον λαό, για την ίδια τη χώρα, θα δώσει μήνυμα και στους κυβερνώντες και σε όσους απεργάζονται άσχημα σχέδια για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό. Θα δώσει μήνυμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, θα δώσει μήνυμα στις ίδιες τις Βρυξέλλες για τις αντιλαϊκές τους πολιτικές, τις αντιλαϊκές τους κατευθύνσεις. Και βεβαίως θα είναι μια μεγάλη ανάσα, ένα μεγάλο αποκούμπι για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας».

Οι ακροδεξιές δυνάμεις είναι το alter ego αυτού του συστήματος

Ενώ στο ερώτημα «γιατί το ΚΚΕ δεν απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Αριστερά, με το δικό του πρόταγμα» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «οι ακροδεξιές δυνάμεις όπως τις είπατε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι μόνο το alter ego αυτού του συστήματος, του σάπιου, διεφθαρμένου συστήματος, που είτε κυβερνά η ΝΔ, είτε κυβερνούν συμμαχικές κυβερνήσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, είτε άλλα σχήματα, ουσιαστικά οδηγούν σε αυτό που λέμε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και την βαθαίνουν αυτή την εκμετάλλευση, βαθαίνουν τις ανισότητες, βαθαίνουν την καταστολή και όλα αυτά. Και τους ακροδεξιούς τους έχουν ως το alter ego, για να μπορούν να επιβιώνουν αυτοί, οι δήθεν νεοφιλελεύθεροι, οι δήθεν σοσιαλδημοκράτες, οι "δήθεν" που θα μας σώσουν από την ακροδεξιά και τον φασισμό! Αυτά τα έχει ζήσει η Ελλάδα, τα έχει ζήσει όλος ο κόσμος, τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός. Το ΚΚΕ έχει τεράστια πείρα και λέμε καθαρά: Εμείς ενώνουμε, κάνουμε μέτωπο στη βάση, σε όλο τον λαό.

Ο κρητικός λαός, ο λαός της Ελλάδας να μην περιμένει από ηγεσίες κορυφών, να πίνουν το ουισκάκι τους ή έστω το καφεδάκι τους και το τσαγάκι τους στα σαλόνια της Βουλής ή του Μεγάρου Μαξίμου ή αλλού, να συζητάνε και να βρούνε λύση ή να εκθέτει ο ένας τον άλλον, όπως με ρωτήσατε. Η πάλη, ο εργατικός - λαϊκός αγώνας, οι διεκδικήσεις και μέσα στη Βουλή και την Ευρωβουλή και έξω από αυτήν κυρίως στους αγώνες, είναι αυτοί που θα δώσουν το ενωτικό μήνυμα, αυτοί που θα δώσουν πραγματική αισιοδοξία και κυρίως πραγματική διέξοδο στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός και ο τόπος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ