Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Αρον άρον κλείνει τις εργασίες η κυβερνητική πλειοψηφία

Eurokinissi

Με αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα και μεγάλα κενά σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε - κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης - την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, πιστή στη συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα να συγκαλυφθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι για το έγκλημα.

Χωρίς να εξεταστούν σημαντικοί μάρτυρες, χωρίς να χυθεί άπλετο φως σε ό,τι αφορά την έκρηξη και την πυρκαγιά από την οποία σκοτώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των 57 θυμάτων της σύγκρουσης των τρένων, και κυρίως αφήνοντας εκτός «κάδρου» τις πολιτικές που διαμορφώνουν το έδαφος για τέτοια εγκλήματα, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε, αφού εξετάστηκαν ...37 μάρτυρες.

Μάλιστα, τόσο ο εισηγητής της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, έφτασαν να κομπάζουν προκλητικά ότι αντίστοιχες Επιτροπές στο παρελθόν «χρειάστηκαν λιγότερους μάρτυρες» για να καταλήξουν σε συμπέρασμα.

Απαντώντας στην εισήγηση της πλειοψηφίας για την «ολοκλήρωση» της διαδικασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι δεν ήταν έκπληξη η λειτουργία αυτή της Εξεταστικής, διότι «υπήρξε μία συστηματική προσπάθεια από τη μεριά της πλειοψηφίας να συγκαλυφθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι του εγκλήματος στα Τέμπη, στο όνομα του ανθρώπινου λάθους, αλλά και ανέξοδες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην πλειοψηφία και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επί της ουσίας θέλανε να συγκαλύψουν τη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης και απλά και μόνο να καλλιεργήσουν εντυπώσεις».

Στάθηκε στη χρησιμότητα της Επιτροπής, επειδή «συζητάμε θέματα που δεν θα υπήρχε δυνατότητα να συζητηθούν σε ό,τι αφορά το έγκλημα στα Τέμπη», και τόνισε πως μέσα από τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες «προκύπτουν σαφέστατα όχι μόνο πολιτικές ευθύνες, αλλά και ποινικές ευθύνες υπουργών».

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με τις 500.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν στο κείμενο των συγγενών των θυμάτων, λέγοντας ότι θα πρέπει να κοιτάξει και τον εαυτό του στον καθρέφτη, καθώς «στη συνταγματική αναθεώρηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να αντιμετωπίζονται όλοι οι υπουργοί κανονικά, όπως οι υπόλοιποι. Σε αυτό το αίτημα του ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργηθεί η ντροπιαστική συνταγματική διάταξη. Από αυτήν την άποψη, οι κορόνες που τώρα πετάνε περί ευθύνης υπουργών είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", γιατί ακριβώς έχουν βάλει κι αυτοί το χέρι τους να μην καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη».

Εκτός σημαντικοί μάρτυρες και στοιχεία

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε τα δύο πολύ μεγάλα κενά που υπάρχουν για το έγκλημα και η Εξεταστική δεν μπόρεσε να κουβεντιάσει, όπως η έκρηξη και η πυρκαγιά, αλλά και το «μπάζωμα» του χώρου. «Από τις τόσες εργατοώρες που με πολύ μεγάλη επιμέλεια καταγράψατε, κανείς δεν μπόρεσε να μας πει, εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έδωσε το δικό του αφήγημα για συγκεκριμένους λόγους, ότι φταίνε τα πετρέλαια στις μηχανές, τα υγρά ψύξης - κανείς άλλος δεν μπόρεσε να πει το οτιδήποτε. Δεν σας ενδιαφέρει το ζήτημα γιατί έγινε η έκρηξη; Δεν σας ενδιαφέρει γιατί η πυρκαγιά επεκτάθηκε και έκαιγε για ώρες, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των θυμάτων να είναι από την πυρκαγιά και όχι από τη σύγκρουση; Σας αφήνουν παγερά αδιάφορους; Γιατί λοιπόν δεν ζητάτε να κληθούν οι εμπειρογνώμονες των δύο Επιτροπών που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ζήτημα να μας πουν τη γνώμη τους, η Επιτροπή που όρισε η δικαστική αρχή της Λάρισας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έβαλαν οι οικογένειες των θυμάτων; Γιατί τις αποκλείετε; Γιατί θα μπορούσαν να φωτίσουν και πλευρές του εγκλήματος αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την έκρηξη και την πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και αναρωτήθηκε σε ό,τι αφορά το «μπάζωμα»: «Γιατί επισπεύσθηκε η αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος; Είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, οι ανακριτικές, των ερευνών, είχαν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε αυτό; Ο κ. Αγοραστός, που τον καλέσαμε, επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής ως κατηγορούμενος, αλλά είπε ότι δεν ήταν αυτός που έδωσε την εντολή, εκτελούσε εντολές. Γιατί να μην καλέσουμε τον κ. Τριαντόπουλο, τον αρμόδιο υφυπουργό, που δεν είναι κατηγορούμενος μέχρις ώρας, να δούμε ποιος έδωσε την εντολή για να προχωρήσει η αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος; Αν είχαν ολοκληρωθεί πραγματικά και είχαν αντληθεί όλα τα υλικά τα οποία χρειάζονται οι ανακριτικές και προανακριτικές αρχές. Γιατί την αποκλείετε την εξέτασή του;».

Επεσήμανε ακόμα ότι δεν κλήθηκαν σημαντικοί μάρτυρες, όπως ο Κώστας Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ διορισμένος από τη ΝΔ, ο Φ. Τσαλίδης, επίσης διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «ο οποίος φέρεται από δημοσιεύματα ότι έστειλε επιστολή στον Κ. Καραμανλή σχετικά με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου», ο Κώστας Γενηδούνιας, αλλά και ο Ηλ. Τρευλός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και επικεφαλής της ΔΕΣΚ, «που έστειλε την επιστολή 20 μέρες πριν το έγκλημα στα Τέμπη και προειδοποιούσε για μεγάλο δυστύχημα που έρχεται».

Στάθηκε σε δημοσίευμα σε εφημερίδα το οποίο κάνει λόγο για απένταξη, από το Ταμείο Ανάκαμψης, των σιδηροδρομικών έργων που αφορούν υποδομές και συστήματα ασφαλείας στο δίκτυο, σχολιάζοντας «πόσο επίκαιρα είναι ορισμένα ζητήματα, έρχονται και επανέρχονται, θέματα που αφορούν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων», ενώ «έδειξε» και τις ευθύνες του προεδρείου της Επιτροπής για την αδιαφορία της στην πρόταση να επικοινωνήσει άμεσα με την Εισαγγελία Εφετών της Λάρισας για το πότε θα αποσταλεί η δικογραφία στην Επιτροπή.

Παράλληλα, πρότεινε να κληθούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες και από τη στιγμή που ολοκληρωθεί με τους μάρτυρες και δεν έχει έρθει η δικογραφία, να γίνει μια διακοπή των εργασιών, «να δούμε ενδεχομένως τη δικογραφία, και επίσης αν και κατά πόσο ολοκληρώνονται από τον εφέτη ανακριτή η προανάκριση και η αποστολή πορίσματος στην αρμόδια Εισαγγελία. Οπότε να πάρουμε και το πόρισμα του εφέτη ανακριτή, να το έχουμε υπόψη μας». Επεσήμανε δε ότι οι δύο διαδικασίες είναι παράλληλες και συμπληρωματικές, και πρέπει με αυτούς τους ίδιους ρυθμούς να ακολουθήσουν και οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Μετά από την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεχίσει η Επιτροπή τη διαδικασία και αφού είχαν αποχωρήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και «Σπαρτιάτες», το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «εμείς παραμείναμε μέχρι τέλους, δεν θέλαμε να διευκολύνουμε το έργο της πλειοψηφίας, όπως κάνανε τα άλλα κόμματα διά της αποχώρησής τους. Από τη στιγμή όμως που η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε την εσπευσμένη ολοκλήρωση της διαδικασίας της Εξεταστικής Επιτροπής, εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια απόφαση. Δηλώνουμε ότι δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή μας, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες και δεν έχετε ούτε καν την ευθιξία, μπροστά στη συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη - εσείς να σπεύδετε να κλείσετε την Εξεταστική Επιτροπή».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, για τις 8 Μάρτη είναι προγραμματισμένη η κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων και στις 11 Μάρτη θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ