Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα προβλήματα των αγροτών αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ

Με μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων η εκδήλωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Λ. Νικολάου, ευρωβουλευτή του Κόμματος

Τη στήριξη του αγώνα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου εξέφρασε η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με την πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα «Κοινή Αγροτική Πολιτική σε όλη την Ευρώπη - Κοινά τα προβλήματα των αγροτών. Υπάρχει διέξοδος. Με το ΚΚΕ στον δρόμο του αγώνα και των μπλόκων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ροδοτόπι του δήμου Ζίτσας, με ομιλητή τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και με μαζική συμμετοχή κατοίκων, αγροτοκτηνοτρόφων και αμπελουργών από την περιοχή.

Εισηγητικά ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπογράμμισε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο στα αιτήματά τους και θα νικήσουν, χαιρετίζοντας την κλιμάκωση του αγώνα τους μέσα από τα μπλόκα σε όλη τη χώρα και τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Παράλληλα σχολίασε ότι οι σημαντικοί αγώνες που αναπτύσσουν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη αυτή την περίοδο, αποτυπώνουν «τα κοινά προβλήματά τους, που είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, "φιλελεύθερων" και σοσιαλδημοκρατικών, στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη. Αιτία των προβλημάτων, τόνισε, είναι «η ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετεί τον στόχο της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, της ενίσχυσης των ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα και τη στήριξή τους στους παγκόσμιους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών». Ως παράδειγμα έφερε τον αποκλεισμό των βιοπαλαιστών αμπελουργών της Ζίτσας από κάθε είδους επιδότηση στο αμπέλι, αφού στη νέα ΚΑΠ επιδοτούνται μόνο εκείνοι οι παραγωγοί που καλλιεργούν πάνω από 150 στρέμματα, τη στιγμή που στην περιοχή η μέση καλλιέργεια δεν ξεπερνά τα 10 με 15 στρέμματα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις της «πράσινης» ανάπτυξης στην αγροτική παραγωγή και την εκτόξευση του κόστους ρεύματος που καίει τον λαό, σχολίασε ότι η παρότρυνση της κυβέρνησης προς τους αγρότες να ιδρύσουν ενεργειακές κοινότητες δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική μείωση στο κόστος του αγροτικού ρεύματος. Ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι σε μια «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, όπου το «παιχνίδι» καθορίζεται από τους ενεργειακούς κολοσσούς και το χρηματιστήριο Ενέργειας, η ενεργειακή κοινότητα θα πουλήσει φθηνά στους παρόχους της Ενέργειας και τα όποια πιθανά χρήματα που θα εξοικονομούνται ο αγρότης θα τα χάνει ως καταναλωτής αγοράζοντας πανάκριβα το ρεύμα. Επίσης, από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι μόνο στον κάμπο της Ζίτσας έχει εγκριθεί η δέσμευση 900 από τα 3.000 στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, χτυπώντας ακόμη περισσότερο την αγροτική παραγωγή.

Στη συνέχεια ο ομιλητής τόνισε ότι σε όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι, αποκάλυψε την αλήθεια στον λαό, ενώ με τα μέλη του στηρίζει κάθε αγωνιστικό σκίρτημα. «Σε όλα αυτά απαντάμε μαχητικά! Στις ευρωεκλογές στις 9 του Ιουνίου να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ