Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «EUNAVFOR ASPIDES»
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της φρεγάτας «Υδρα»

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της φρεγάτας «Υδρα» και του πληρώματός της, πριν τον απόπλου τους, περί τα τέλη του μήνα, για το «στόμα του λύκου», την Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EUNAVFOR Aspides», υπηρετώντας σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα σε μια ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο θέμα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, εστιάζοντας στη «μεγάλη σημασία» που έχει «η οικοδόμηση της στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ με «αυτοτελή αμυντική πολιτική» και «ισχυρό αμυντικό βραχίονα», και εκφράζοντας «ανησυχία» «για τη διάχυση της περιφερειακής αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα, εκεί όπου οι συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο». Με έγνοια του άλλωστε τα εφοπλιστικά συμφέροντα και αυτά της διαμετακόμισης, τόνισε ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο από οποιαδήποτε άλλη χώρα ως προς την εμπορική ναυτιλία» και γι' αυτό η κυβέρνηση «τάχθηκε αμέσως υπέρ της συντονισμένης δράσης, αναλαμβάνοντας και την τακτική διοίκηση της ευρωπαϊκής αμυντικής επιχείρησης "Ασπίδες" από το Στρατηγείο της Λάρισας».

Στο επιχειρησιακό επίπεδο ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η «Υδρα» να καταπλεύσει στη Σούδα κι από κει να φύγει μαζί με τη «Hessen» για το πεδίο επιχειρήσεων. Σημειωτέον, για τον απόπλου του γερμανικού πλοίου εκκρεμεί απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου (αναμένεται σε συνεδρίαση της Παρασκευής).

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η έγκριση αναμένεται να είναι τυπική υπόθεση, στη Σούδα έσπευσε χθες το πρωί ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους, με μοναδικό σκοπό της επίσκεψης, όπως διαχέεται, να ...εμψυχώσει το πλήρωμα της φρεγάτας «Hessen», η οποία έδεσε την Κυριακή στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει έκτακτο εφάπαξ επίδομα και αυξημένη ημερήσια αποζημίωση στο πλήρωμα της «Υδρα», ενώ λίγο πριν τον απόπλου θα επισκεφτεί το πλοίο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέτοιες κινήσεις ...τόνωσης του ηθικού έχουν κριθεί αναγκαίες, καθώς όπως έλεγαν αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι της ΕΕ, ναι μεν δεν προβλέπεται να υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, αλλά «οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι» και «αν ένα πλοίο δεχτεί επίθεση, θα απαντήσει».

«Πρωτεργάτης» της αποστολής της ΕΕ η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, προκλητικός σε ό,τι αφορά την αποστολή φρεγάτας στο «στόμα του λύκου» εμφανίστηκε χτες και ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ο οποίος ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καυχήθηκε ότι «υπήρξα και είμαι πρωτεργάτης» των «αυτόνομων» αποστολών της ΕΕ σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ. Δείχνοντας και τους πραγματικούς στόχους, την προστασία των συμφερόντων εφοπλιστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι «αν ακυρωθεί το Σουέζ, ακυρώνεται η χώρα μας ως κόμβος», ενώ αναποδογύρισε την πραγματικότητα όταν ισχυρίστηκε ότι «δεν θα κάνουμε επιθετικές ενέργειες, αυτό θα το κάνει η "Prosperity Guardian"» - στην οποία, παρεμπιπτόντως, επίσης θα συμμετάσχει η χώρα... Για τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς - όπως είπε - η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει τις θέσεις της, παρά τους χαμηλότερους τόνους, εκφράζοντας την «ανησυχία» του για την κατά τ' άλλα ΝΑΤΟική σύμμαχο, με την οποία παζαρεύουν επώδυνες διευθετήσεις.

Μίλησε ακόμα για ανάγκη «βαθιάς μεταρρύθμισης» στον τομέα της «εθνικής άμυνας» και για συνολική αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας ώστε να υπηρετήσει τη νέα δομή. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου κλάδου, «μετεξέλιξης, καινοτομίας και αμυντικής τεχνολογίας» (με οδηγό και τις αντίστοιχες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, όπως αυτές για την τεχνητή νοημοσύνη), όπως και νομοσχεδίου για τη δημιουργία «οικοσυστήματος καινοτομίας» με οδηγό τα «παραδείγματα» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης ότι θα γίνει μια νέα διοικητική δομή για τη συστημική ενσωμάτωση της χρήσης των αυτόνομων συστημάτων, καθώς και Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, με «διττό ρόλο», συμμετοχής και στην Πολιτική Προστασία, με όλους τους επικίνδυνους δρόμους που κάτι τέτοιο ανοίγει. Σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα, σκιαγράφησε τη συνέχιση των εξοπλισμών τους οποίους πληρώνει πανάκριβα ο λαός για τα προτάγματα του ΝΑΤΟ.

Ν. Παπαναστάσης: Ακρως επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης

«Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό και τη χώρα, την οποία μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων και σχετίζεται με την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής.

Κατήγγειλε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, υιοθετώντας μάλιστα τον προκλητικό ισχυρισμό περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ, όπως επίσης κατήγγειλε την αποστολή της φρεγάτας «Υδρας» στο «στόμα του λύκου», χιλιάδες μίλια μακριά από τη χώρα, με στόχο τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Και τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί να ακυρωθεί τώρα η κυβερνητική απόφαση για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οσον αφορά την Ουκρανία, σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταδικάζει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, την εμπλοκή της στον πόλεμο και στην αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, κάτι που μεταξύ άλλων αποδυναμώνει τομείς κρίσιμους για την άμυνα της χώρας.

Κατήγγειλε επίσης την παραχώρηση λιμανιών και αεροδρομίων στις ΗΠΑ, όπως της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και του Στεφανοβίκειου, κάτι που καθιστά τη χώρα στόχο αντιποίνων.

Τέλος, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που πληρώνει ο λαός, ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών δίνει πάνω από 7 δισ. ευρώ τον χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες, στο πλαίσιο της κούρσας ανταγωνισμού με την Τουρκία, που είναι «βαρέλι δίχως πάτο», ενώ κατήγγειλε και την πολιτική απαξίωσης που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος των ελληνικών στρατιωτικών εργοστασίων, τα οποία τώρα η σημερινή κυβέρνηση κατηγορεί ως «μη παραγωγικά» και αναθέτει το έργο τους σε ιδιώτες, με επταπλάσιο κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ