Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Εκρηξη δυνατοτήτων» από τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις...

INTIME NEWS

Τις αντιφάσεις μέσα από τις οποίες περνά το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, όπως και τις ευκαιρίες και τα κέρδη για την αστική τάξη από τις διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή, ανέδειξε ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ενώ το «χρονοδιάγραμμα» για ΝΑΤΟικής κοπής διαβουλεύσεις σφίγγει.

Οπως είπε, «επί του πεδίου, η Τουρκία πράγματι δεν κάνει κάτι αυτό το διάστημα ή συμβαίνουν ελάχιστα τα οποία συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ως προς όμως τη ρητορική και κυρίως ως προς τον τρόπο που αναλύει τα δικαιώματά της, έστω και αν δεν είναι εύκολα παρατηρήσιμο, υπάρχει μια σκλήρυνση, δεν υπάρχει μια υποχώρηση». «Αντίθετα», πρόσθεσε, «υπάρχει μια διατύπωση πιο προχωρημένων αναθεωρητικών θέσεων, οι οποίες στο τέλος αυτό που η εμπειρία μας έχει διδάξει είναι ότι καθίστανται και mainstream στην Τουρκία, κύρια άποψη».

Την ίδια ώρα ξαναέκλεινε εκ μέρους της κυβέρνησης το μάτι στη γείτονα, μιλώντας για το «τεράστιο όφελος που θα προκύψει αν αυτές οι δύο χώρες λύσουν τη διαφορά τους. Θα υπάρξει έκρηξη δυνατοτήτων». Εστειλε επίσης, εμμέσως, μήνυμα, ενόψει του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Αγκυρα τον Μάη για συνάντηση με τον Ερντογάν, ότι «πάντα υπάρχει προσοχή στο υπό ποιους όρους γίνεται αυτή η συνάντηση, ώστε να μην επιτραπεί στην άλλη πλευρά να δημιουργήσει μια ρητορική και να θέσει θέματα τα οποία θα μας υποχρεώσουν να αντιδράσουμε και άρα θα είναι χειρότερα μετά την επίσκεψη από ό,τι ήταν πριν από την επίσκεψη». Τόνισε, εξάλλου, ότι «είναι μία περίοδος στην οποία, ξαναλέω, ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μαζί μας. Ομως, ως γενική τοποθέτηση πρέπει πάντα να μιλάμε με την Τουρκία, όταν βεβαίως οι συνθήκες στο πεδίο μας το επιτρέπουν».

Σημειωτέον, όλα αυτά λέχθηκαν στον απόηχο και όσων συζητήθηκαν στις 11/3, στον δεύτερο γύρο του «Πολιτικού Διαλόγου» Ελλάδας - Τουρκίας, με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Ακολουθούν ο επόμενος γύρος συζήτησης, στις 15 Απρίλη στην Αγκυρα, πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος στις διευθετήσεις, και η συνάντηση στις 22 Απρίλη, στην Αθήνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο, με την ατζέντα να απλώνεται σε 29 σημεία, όπως λέγεται αρμοδίως, και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον πρέσβη Θ. Λαλάκο). Δεν αποκλείεται, εξάλλου, μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη, και Χ. Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 3 - 4/4 στις Βρυξέλλες.

Στο πύκνωμα των επαφών, και καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε πια προς το «ζουμί» των συζητήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και ό,τι βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, ακολουθεί η προαναφερόμενη συνάντηση των Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία. «Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανόν να σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λένε αρμόδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «milestone» (ορόσημο) σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11/7, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ