Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Επιστράτευσαν το «ανθρώπινο λάθος» για να συγκαλύψουν την ένοχη πολιτική τους

Αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη για να αποδοθεί το έγκλημα σε ανθρώπινο λάθος αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Βήματος» | Ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας χτες στη Βουλή

Eurokinissi

Μια ακόμα αποκάλυψη, που επιβεβαιώνει τη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 με τους 57 νεκρούς, αλλά και την επιχείρηση που ξετυλίχθηκε από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, προκειμένου να βγουν «εκτός κάδρου» οι ευθύνες της κυβέρνησης, η εγκληματική πολιτική του «κόστους - οφέλους» και της «απελευθέρωσης» που οδήγησε στο έγκλημα και αυτό να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος, είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», έγινε αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη Λάρισας με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Συνομιλίες που αφαιρέθηκαν παράνομα και πρόωρα από το σύστημα καταγραφής επικοινωνιών του σιδηροδρόμου και διέρρευσαν σε ΜΜΕ, προκειμένου τις ώρες που ο λαός έβραζε από οργή για το έγκλημα, να διαμορφωθεί η εικόνα του «ανθρώπινου λάθους».

Οπως προκύπτει λοιπόν από τα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου - όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε ηχητικό ντοκουμέντο - δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία αλλά τοπικό συρμό που κινήθηκε κανονικά. Μάλιστα, από τα έγγραφα προκύπτει ότι στελέχη του ΟΣΕ παρέδωσαν τα σχετικά αρχεία στις 3 Μαρτίου και όχι τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, όπως είχαν υποστηρίξει αρχικά, δημιουργώντας το ερώτημα ποιος μπήκε στο σύστημα καταγραφών τις πρώτες ώρες και προχώρησε σε συρραφή των διαλόγων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι εκείνες τις μέρες το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» έδινε κι έπαιρνε απ' όλους όσους έχουν λερωμένη τη φωλιά τους υλοποιώντας την εγκληματική πολιτική.

Το έθεσε πρώτος ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης με την περιβόητη δήλωση που έκανε με θράσος από την πρώτη στιγμή και χωρίς ίχνος ντροπής, πριν καν γίνει γνωστός ο αριθμός των νεκρών: «...καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», είχε πει.

Την μπάλα στη συνέχεια πήραν ο ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ερωτήματα όπως «ποιος και πώς διόρισε έναν άνθρωπο άπειρο και ακατάλληλο στη θέση του σταθμάρχη Λάρισας», ενώ το ΠΑΣΟΚ τσακωνόταν με τη ΝΔ για το εάν ο σταθμάρχης διορίστηκε από συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή όχι...

Παρά τις αποκαλύψεις, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης στην ενημέρωση των συντακτών επέμεινε ότι το δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» «προσπαθεί με έναν παραπλανητικό τίτλο, (...) να χτίσει κάποιες κατηγορίες περί μονταζιέρας, να δημιουργήσει συνειρμούς περί προσπάθειας κάποιων (...) να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να την στρέψουν μόνο στο ανθρώπινο λάθος», με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επιχείρηση αποσταθεροποίησης της χώρας», επιχειρώντας να αυτοπαρουσιαστεί περίπου ως... θύμα και εμπόδιο επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οψιμο αντιπολιτευτικό κουστούμι...

Στο μεταξύ, κατατέθηκε χτες η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ...θυμήθηκε όψιμα να βάλει αντιπολιτευτικό κουστούμι μπας και περισώσει τα ποσοστά του. Την πρόταση υπογράφουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση. Θα ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση ή μη της πρότασης.

«Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος». Βεβαίως, με αυτή την πρωτοβουλία δεν μπορεί να ξεχαστεί και η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ψηφίσει πάνω από το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχει συνδιαμορφώσει το πλαίσιο της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που δημιούργησε το έδαφος για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο «έβγαζε λάδι» την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά την παρουσίαζε ως θεματοφύλακα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών! Ηταν άλλωστε το ίδιο κόμμα που έκανε ό,τι μπορούσε για να «θάψει» την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ η Προανακριτική Επιτροπή που πρότεινε αφορούσε την οικονομική ζημιά που προκάλεσε στην ΕΕ η μη υλοποίηση της σύμβασης 717...

Από κοντά στο ξέπλυμα της ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που διά του προέδρου του, Στ. Κασσελάκη, παρουσιάζει την Ελλάδα ως εξαίρεση από την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», λες και δεν είναι η ίδια μήτρα, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δημιουργούν σε κάθε καπιταλιστικό κράτος σκάνδαλα, διαφθορά και εγκλήματα κατά της ζωής του λαού.

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών, «όπως άλλωστε θα γινόταν σε κάθε δημοκρατική χώρα» μετά τις αποκαλύψεις για ένα τεράστιο σκάνδαλο. «Επιμένω στη διενέργεια εκλογών - και των ευρωεκλογών - με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και προσβλέπω στη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε, εξωραΐζοντας προκλητικά τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς», που είναι σάπιοι μέχρι το μεδούλι.

Η υπόθεση έχει και οσμή σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων, χωρίς βέβαια αυτό να παραγράφει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δέχεται «πόλεμο από οικονομικά συμφέροντα», ο όμιλος της «Alter Ego» του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, που έχει στην κατοχή του το «ΒΗΜΑ», κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ