Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
«Κόφτες» παντού σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ

«

Κόφτες» στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές κοινωνικής προστασίας, στην κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ, που είναι η διαχείριση της φτώχειας μέσω ενός ελάχιστου δικτύου κοινωνικών παροχών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, που συζητιέται στη Βουλή.

Οπως υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, η πλειοψηφία των άρθρων αφορά στην προώθηση στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Οπως επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση κάνει το εξής επικίνδυνο: Εντάσσει στον εθνικό φορέα απεξάρτησης ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης, νομιμοποιώντας έτσι την ιδιωτικοποίηση και αυτού του τομέα. Οσον αφορά τα προγράμματα φιλοξενίας και ξενώνων για αστέγους, εδώ και 12 χρόνια λειτουργούν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης και με την ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους εργαζόμενους.

Σχετικά με την παιδική προστασία, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης προωθείται η απαξίωση των δομών στήριξης απροστάτευτων παιδιών μέσω μιας κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δομές και στην υιοθεσία/αναδοχή. Η αντιπαράθεση αυτή λειτουργεί ως άλλοθι για μείωση της χρηματοδότησης στις δομές προστασίας παιδιών, ανοίγοντας τον δρόμο για ιδιωτικές δομές, υπογράμμισε η Β. Δάγκα.

Ακόμα, η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την τραγική υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στις υποθέσεις αναδοχών και υιοθεσιών. Συγκεκριμένα, έχουν περάσει 10 χρόνια χωρίς πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Και επισήμανε ότι οι δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας απαιτούν την ύπαρξη μόνιμου, επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού, για να αποκτά δεσμούς με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν. Ακόμα, οι δομές πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών.

Το παραμύθι της «κοινωνικής συνοχής» έχει δράκο

Το παραμύθι της «κοινωνικής συνοχής» το έχουν πουλήσει πολλές κυβερνήσεις, την ώρα μάλιστα που με τις πολιτικές που εφάρμοσαν, διεύρυναν τις ανισότητες και ύψωσαν επιπλέον ταξικούς φραγμούς στα λαϊκά στρώματα, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή μιλώντας στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, τόνισε, μιλά για «κοινωνική συνοχή» για να ντύσει με δήθεν φιλολαϊκό μανδύα τη σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί δεκαετίες στην Ελλάδα με την εφαρμογή των Οδηγιών και των κατευθύνσεων της ΕΕ, που σφραγίζουν μεταξύ άλλων, 13ωρη εργασία, δουλειά τις Κυριακές, συμβάσεις μηδενικών ωρών, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και συντάξεις πείνας, ακρίβεια, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, στεγαστική κρίση, επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού από τις φυσικές καταστροφές και εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο βασικός πυρήνας των μέτρων του νομοσχεδίου παραμένει η στρατηγική της ΕΕ για τη διαχείριση της φτώχειας, όπου οι λεγόμενες «στοχευμένες πολιτικές δράσεις» μεταφράζονται σε ένα απειροελάχιστο δίχτυ προνοιακών παροχών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για Οδηγίες της ΕΕ, ήδη ψηφισμένες από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική που αναπαράγει στρατιές ανέργων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι αυτή ακριβώς η πολιτική διαπερνά και τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους άστεγους». «Τα διάφορα προγράμματα που υποτίθεται πως θα συμβάλουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος αποτελούν κανονική κοροϊδία», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε, ούτε τα κίνητρα για ανακαίνιση που δίνει τώρα η κυβέρνηση ούτε τα λιγοστά χαμηλότοκα δάνεια που δόθηκαν με το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» η κυβέρνηση επιδότησε με τα χρήματα του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χορηγήσουν αυτά τα δάνεια με τόσο υψηλό επιτόκιο!

Ακόμα, ανέφερε ότι στα άρθρα 18 έως 26 του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία των οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Οπως σημείωσε, εδώ και 10 μήνες οι εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο νέο υπουργείο αντιμετωπίζουν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, που με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας δεν έχουν επιλυθεί ούτε διαφαίνεται η επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα, στον νέο φορέα έχουν μεταφερθεί υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία, οι οποίες στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους, γεγονός που προκαλεί προφανείς δυσλειτουργίες αλλά και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Η Σ. Διγενή υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αποτελεί τον κορμό του νέου υπουργείου, έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλές φορές προβλήματα από την ελλιπή συντήρηση του κτιριακού εξοπλισμού της Σολωμού.

Ξεκαθάρισε ότι εδώ και 10 μήνες το πολυδιαφημισμένο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας λειτουργεί υποστηριζόμενο από τους εργαζόμενους των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, που είδαν τον όγκο της δουλειάς τους να διπλασιάζεται καθώς καλούνται να εκτελούν καθήκοντα και διαδικασίες για δύο ξεχωριστά υπουργεία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ