Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ εν μέσω έντασης συγκρούσεων

Οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου συνεχίζονται ασταμάτητες ενώ η Γαλλία για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής για μια κατάπαυση του πυρός και απόσυρση δυνάμεων εκατέρωθεν κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα.

Στις επιδρομές του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ, που έχει φιλοϊρανικό χαρακτήρα, απάντησε την Κυριακή με μπαράζ ρουκετών εναντίον του Γενικού Επιτελείου της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης του Αλ-Μανάρα και δυνάμεων του 51ου τάγματος της ταξιαρχίας Γκολάνι. Επίσης, η Χαμάς ανακοίνωσε χτες ότι επίλεκτες δυνάμεις της στον Νότιο Λίβανο εκτόξευσαν τουλάχιστον 20 ρουκέτες «Κατιούσα» κατά του ισραηλινού στρατοπέδου Γκιμπόρ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, είναι από την Κυριακή το απόγευμα στη Βηρυτό του Λιβάνου ενώ σήμερα, Τρίτη, θα μεταβεί και στο Ισραήλ για συναντήσεις με τον εκεί ομόλογό του, Ισραέλ Κατζ. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel», η Γαλλία προτείνει ένα σχέδιο αποχώρησης των επίλεκτων δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα να σταματήσει ο ισραηλινός στρατός να βομβαρδίζει πόλεις και χωριά του Νότιου Λιβάνου, όπως κάνει εδώ και περίπου εφτά μήνες...

Παράλληλα στην Υεμένη οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις καταρρίπτοντας το Σάββατο ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ9 Reaper, το οποίο φέρεται να εκτελούσε εχθρικές αποστολές πάνω από την επαρχία Σάαντα. Το υεμενίτικο τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Masirah» μετέδωσε βίντεο που δείχνει την στόχευση και το επόμενο πρωί την εύρεση του αεροπλάνου.

Χτες, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Μάλτας, αποτέλεσε στόχο τριών πυραύλων ενώ έπλεε από το Τζιμπουτί στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από τον υπεύθυνο Ασφαλείας της εταιρείας «Ambrey» για έκρηξη σε κοντινή απόσταση από εμπορικό πλοίο.

Την Κυριακή, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού Στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε drones των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ