Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...
Το Αιγαίο στο επίκεντρο των εκβιασμών

Πυκνώνουν οι πιέσεις για να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά οι ευνοϊκές για την Αγκυρα ρυθμίσεις για τον ευρωστρατό. Επιστρατεύονται, έτσι, όλες οι «εκκρεμότητες» που υπάρχουν στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, με το Αιγαίο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ΝΑΤΟικών εκβιασμών. Η αμερικανοΝΑΤΟική πλευρά ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ξεχωριστό ρόλο της Τουρκίας και υποβαθμίζοντας συνειδητά το ρόλο της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη συμβολή της στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο, παρόλη την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Τζ. Ράλστον, συνέταξε απόρρητη έκθεση που διανεμήθηκε στις 15 χώρες - μέλη, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις από πλευράς συνεισφοράς δυνάμεων και διευκολύνσεων, σε αντίθεση με την Τουρκία, της οποίας η προσφορά στον πόλεμο του Αφγανιστάν περιγράφεται με τα καλύτερα λόγια.

Αυτά λέγονται, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, πρόσφερε αεροδιαδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και την υποδομή τους και ό,τι άλλο της ζητήθηκε. Απέστειλε, ακόμα, στην εμπόλεμη περιοχή, δύναμη 134 στρατιωτών, μια φρεγάτα με 250 ναύτες, 40 αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας με δύο μεταγωγικά C-130, καθώς και αριθμό αξιωματικών στα διάφορα ΝΑΤΟικά στρατηγεία. Και όλα αυτά με χρήματα του ελληνικού λαού.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις πιέσεις και στις μεθοδεύσεις των ΝΑΤΟικών επιτελείων, για αποδοχή από την ελληνική πλευρά να πετάνε στο Αιγαίο (στο ελληνικό FIR σε πρώτη φάση και αργότερα στον εθνικό εναέριο χώρο) τα τουρκικά μαχητικά, χωρίς να υποβάλουν στις ελληνικές αρχές σχέδια πτήσης και να αναγνωρίζονται ως «συμμαχικά» μέσω του συστήματος αναγνώρισης IFF (πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο σήμα, που εκπέμπουν τα αεροσκάφη).

Μάλιστα, κατά το ίδιο δημοσίευμα υπήρξε, ανήμερα του Πάσχα, γραπτή τουρκική ειδοποίηση, που έγινε αποδεκτή από τον διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ πτέραρχο Κις, σύμφωνα με την οποία από δω και στο εξής τα τουρκικά μαχητικά θα πετάνε στο Αιγαίο «με ευθύνη των πιλότων τους», μια τακτική που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι Αμερικάνοι. Πάντως, η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, δεν προσθέτει τίποτα καινούριο στην πάγια άρνηση των Τούρκων να μην καταθέτουν σχέδια για τις πτήσεις των μαχητικών τους στο Αιγαίο, τακτική στην οποία η ελληνική πλευρά απαντάει με αναγνωρίσεις των «αγνώστων» αεροσκαφών και αναχαιτίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ