Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η εργοδοσία απέσυρε την απαράδεκτη «ποινική ρήτρα»

Μια πρώτη επιτυχία μετρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο Κρήτης για τη φετινή σεζόν, μετά τη νέα παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Κυριακή η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα «Lifestyle» του ομίλου «Paralos Hospitality Group» στην Αμμουδάρα. Μετά τις αγωνιστικές αυτές παρεμβάσεις, ο όμιλος απέσυρε την «ποινική ρήτρα αποχώρησης» που προσπάθησε να επιβάλει στους εργαζόμενους μονάδας του ομίλου η οποία παραμένει κλειστή λόγω ανακαίνισης.

Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της κινητοποίησης του προηγούμενου Σαββάτου, σε άλλο ξενοδοχείο του ομίλου, το «Venus Paralos Suites» στην Ανάληψη Χερσονήσου.

Θυμίζουμε ότι η «Paralos Hospitality», που πρόκειται να ανοίξει τον Ιούλη το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Kosta Mare» (πλέον «Kosta Alimia»), πριν λίγες μέρες έδωσε στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου να υπογράψουν σύμβαση με τον όρο ότι πρέπει να καταβάλουν στην εταιρεία «ποινική ρήτρα» ίση με το ύψος του μισθού τους από 8 Μάη έως 30 Ιούνη, αν παραιτηθούν σε αυτό το διάστημα.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ με την κινητοποίησή τους διαμήνυσαν για άλλη μια φορά ότι καμία «ποινική ρήτρα» παραίτησης για ξενοδοχοϋπάλληλο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω ούτε ένα ευρώ, κανείς δεν θα μείνει απλήρωτος. Κατήγγειλαν τους ξενοδόχους για το ότι για μία ακόμα φορά δείχνουν πως δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη τους, καθώς και για το γεγονός ότι αναγκάζουν εργαζόμενους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ρεπό και με μεροκάματα που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά.

Κάτω από την παρέμβαση, εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού ομίλου ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη «ρήτρα» από τις συμβάσεις.

Ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και επικεφαλής της ΔΑΣ, δήλωσε: «Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων είναι που ενοχλούν τους ξενοδόχους, όταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι και αντιδρούν, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Ετσι μόνο μπορούμε να κερδίζουμε κατακτήσεις, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα σε κάθε πόστο και σε κάθε ξενοδοχείο. Αυτό είναι που τρέμουν οι ξενοδόχοι, επειδή γνωρίζουν ότι εμείς έχουμε τη δύναμη. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να δουλέψει κανένα ξενοδοχείο».

Πρόσθεσε δε ότι «τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία δεν τελειώνουν εδώ, επειδή δεν θα πληρώνουμε "ρήτρες" στους ξενοδόχους. Τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία συνεχίζονται, σε μια τουριστική σεζόν που έχει ξεκινήσει και οι εργαζόμενοι πέφτουν κάτω σαν τα κοτόπουλα, έχοντας να πάρουμε ενάμιση και δυο μήνες ρεπό, με μισθούς που είναι της πείνας, με Συλλογικές Συμβάσεις που δεν είναι στο ύψος των αναγκών μας».

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να αλλάξει η κατάσταση σε αυτό το Σωματείο. Στις εκλογές που έρχονται, οι δυνάμεις της ΔΑΣ πρέπει να βγουν ενισχυμένες και να είναι μια ισχυρή, μαχητική δύναμη, που δεν θα αφήνει το παραμικρό πρόβλημα να πέσει κάτω. Καλό κουράγιο στις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες όπου δουλεύουμε. Να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι η ΔΑΣ θα είναι το αποκούμπι τους σε κάθε πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ