Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΣΕ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται ο απεργιακός αγώνας στο μετρό, νέα απεργία στα μεταλλεία

Από τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο εργοτάξιο του μετρό
Από τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο εργοτάξιο του μετρό
Την απόφαση να συνεχίσουν τις απεργίες πήραν στη χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του μετρό, της εταιρείας ΑΒΑΞ, στην Αθήνα, διανύοντας ήδη την τρίτη βδομάδα του εμβληματικού απεργιακού τους αγώνα.

Οι εργαζόμενοι, κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, απαιτούν έγγραφες δεσμεύσεις για το ξεκίνημα διαπραγματεύσεων γύρω από τις διεκδικήσεις τους που αφορούν αυξήσεις 15% στους μισθούς και στα μεροκάματα, καταβολή επιδόματος 10% για τις υπόγειες εργασίες, 5ήμερο, τήρηση νόμιμου ωραρίου, μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Πρόκειται για έναν αγώνα που θρυμματίζει την κυβερνητική προπαγάνδα για τους μισθούς και την ακρίβεια, αφού ακόμα και σ' αυτό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, με χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και το κράτος, η εργοδοσία αρνείται να κατοχυρώσει ακόμα και τα αυτονόητα για τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, εδώ και τρεις βδομάδες που έχουν «φρενάρει» μέχρι και τους μετροπόντικες, φαίνεται ότι ο κατασκευαστικός όμιλος προτιμά να επιβαρύνεται με την καθυστέρηση του έργου παρά να δώσει αυτές τις αυξήσεις που πιθανόν να του κοστίζουν και λιγότερο. Ο λόγος είναι προφανώς για να προστατέψει και τους υπόλοιπους εργοδότες από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, οπότε αξιοποιεί όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως και τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ για να παραμένουν οι μισθοί και τα μεροκάματα στα ελάχιστα επίπεδα, να μην υπογράφει ΣΣΕ, να μην κατοχυρώνει στοιχειώδη δικαιώματα.

Στη χτεσινή απεργία και συνέλευση βρέθηκαν ξανά μαζί τους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Σήμερα οργανώνεται μάλιστα νέα απεργιακή συγκέντρωση, στο εργοτάξιο του μετρό στην Κατεχάκη.

Πολύτιμο όπλο στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι έχουν την ενότητά τους, που σφυρηλατείται μέρα με τη μέρα, ρίχνοντας στο κενό τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους διασπάσει. Σε αυτές τις μεθοδεύσεις απαντούν με ένταση της συλλογικής δράσης, με τις ζωντανές Γενικές τους Συνελεύσεις, την ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να καθορίσουν κάθε φορά τα επόμενα βήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε πραγματοποιούν τις καθημερινές απεργιακές τους συγκεντρώσεις, ενώ προχτές προχώρησαν σε δράση στο μετρό του Συντάγματος, ενημερώνοντας χιλιάδες εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το μέσο για τον αγώνα που δίνουν.

Νέα απεργία και συγκέντρωση σήμερα στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Με νέα 24ωρη απεργία και μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση σήμερα, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Νομαρχίας στον Πολύγυρο, οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να επιβάλει 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών.

Σήμερα, άλλωστε, στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Πολύγυρο, εκδικάζεται η καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής ενάντια στην επιβολή 11ωρης εργασίας στους εργαζόμενους υπεργολάβου της «Ελληνικός Χρυσός».

Οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους στην εργολαβική εταιρεία, αναδεικνύοντας ότι κοινός είναι ο αγώνας για να αποκρουστεί η επίθεση στο 8ωρο.

Με μια φωνή και μια γροθιά δίνουν τη μάχη για ΣΣΕ με αυξήσεις, κόντρα στην προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός» να επιβάλει τη 12ωρη εργασία μέσα από την εφαρμογή της στους εργαζόμενους στις εργολαβίες, διασπώντας την ενότητα των εργαζομένων.

Για τις απολύσεις στη ΦΙΕΡΑΤΕΞ

Τη απόφαση της εργοδοσίας των βαφείων - πλεκτηρίων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, στο Κιλκίς, να βγάλει σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «εδώ και 4 δεκαετίες οι εργαζόμενοι κράτησαν ανοιχτή και μεγάλωσαν την επιχείρηση. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες το εργοστάσιο να παραμείνει ανοιχτό. Υπάρχουν οι πρώτες ύλες, υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις και νέα μηχανήματα, υπάρχουν ικανότατοι και έμπειροι εργάτες και εργάτριες να δουλέψουν».

Το Συνδικάτο απαιτεί:

-- Ούτε σκέψη για διαθεσιμότητα, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και ό,τι άλλο μπορεί να σκέφτεται να αξιοποιήσει η εργοδοσία για να διασφαλίσει τα κέρδη και τα κεφάλαιά της.

-- Να διασφαλιστούν όλα τα δεδουλευμένα, οι μισθοί και τα ένσημα των εργαζομένων.

-- Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις με την απόρριψη παραγγελιών.

-- Να λειτουργήσει κανονικά η επιχείρηση και να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ