Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΤΣΙΤΣ
Οργανώνει «συνάντηση όλων των Σέρβων» για νέες συνεργασίες

Εκτός από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ευρεία νοθεία και στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε πάνω από 65 δημοτικές περιφέρειες της Σερβίας, επιφυλάξεις για τις συνθήκες διεξαγωγής τους διατύπωσε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με φόντο την ανησυχία που εκφράζει η «Δύση» για εμπόδια και διαφωνίες που περιπλέκουν την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στον α' γύρο των δημοτικών εκλογών, τον Δεκέμβρη, Αντρέας Σίντερ, έκανε νέα παρέμβαση με αφορμή τον πρόσφατο β' γύρο (3/6), εκφράζοντας «λύπη» για το ότι οι συστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ψήφου στη Σερβία που εκδόθηκαν από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) δεν έχουν εφαρμοστεί. Κάνοντας λόγο για «πολιτικό σύστημα που έχει γίνει ασταθές τα τελευταία χρόνια και επιδεικνύει ολοένα και περισσότερο αυταρχικές τάσεις», πρόσθεσε για τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το κόμμα του ότι «βρίσκεται σε μια πορεία που σίγουρα δεν οδηγεί πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν βλέπουμε μόνο αρνητικά παραδείγματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, αλλά και τον σύμμαχο του Πούτιν που ηγείται της Σερβίας. Εάν ο Βούτσιτς συνεχίσει με μια τέτοια πολιτική, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις, όπως το πάγωμα της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ».

Σημειωτέον, η αντιπολίτευση, επικαλούμενη και παρατυπίες στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών (στον οποίο διάφορες συνιστώσες της δεν συμμετείχαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας), προχώρησε από το βράδυ της Κυριακής κιόλας σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Στελέχη της δε όπως ο υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου Σάβο Μανοΐλοβιτς, που ήρθε δεύτερος μετά τον υποψήφιο του κυβερνητικού Προοδευτικού Κόμματος του Βούτσιτς, κάλεσαν όλους τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης άμεσα να παραιτηθούν από τα Δημοτικά Συμβούλια Νέου Βελιγραδίου και Νις, αλλά και από το κοινοβούλιο, καλώντας ακόμα σε δράση που θα αρχίσει το Σάββατο 8 Ιούνη για τη «μεγάλη πολιτική ανυπακοή».

Την ίδια στιγμή ο Βούτσιτς δήλωσε ότι στις 8 Ιούνη θα γίνει στο Βελιγράδι «συνάντηση όλων των Σέρβων», με εκπροσώπους και από την τοπική κυβέρνηση της «Σερβικής Δημοκρατίας» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, και στη διάρκειά της θα υπογραφούν πολυάριθμες συμφωνίες. Μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο RTS, ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι στόχος της συνάντησης είναι η καθιέρωση συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, «τηρώντας πάντα τις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον» όπως είπε, ενώ επέκρινε και «τους ανεύθυνους ξένους παράγοντες που υπονομεύουν τις Συμφωνίες του Ντέιτον ενώ πάντα κουνούν το δάχτυλο σε άλλους...».

Επανήλθε ο Μίτσκοσκι

«Ο,τι εντάσσεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, μαζί και το σκέλος του ονόματος, η μελλοντική κυβέρνηση του VMRO - DPMNE θα το σεβαστεί», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος και φερόμενος ως πιθανότερος νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Αμέσως μετά όμως έκανε λόγο για «το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης», επιμένοντας ότι «για μένα η πατρίδα μου σε κάθε μου δήλωση είναι Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία».

Επανερχόμενος έτσι σε δηλώσεις που επιβεβαιώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά «σφράγισε» αλυτρωτισμούς στην περιοχή μας, ο Μίτσκοσκι τόνισε πως αν παρευρεθεί στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα πει «ότι εμείς θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τον νότιο, τον ανατολικό, τον βόρειο και τον δυτικό γείτονά μας», καταλήγοντας ότι δεν σκοπεύει «να συμπεριφέρομαι σαν Ταλιμπάν, ούτε περιμένω στον 21ο αιώνα συμπεριφορά Ταλιμπάν από κανέναν πολιτικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ