Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Πρώτο αλλά αποδυναμωμένο το κόμμα του Μόντι

Στη νέα 543μελή Βουλή έχει 240 έδρες, από 303 που είχε μετά το 2019

Στην πρώτη θέση, αλλά έχοντας σημειώσει απώλειες, τερμάτισε στις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία το ινδουιστικό κόμμα BJP του πρωθυπουργού από το 2014 Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προέταξε και την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, παρά τη διατήρηση της χώρας σε διακρατικές συμμαχίες όπως οι BRICS.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η εκλογική συμμαχία NDA (με κορμό το BJP) εξέλεξε 286 έδρες στη νέα 543μελή Κάτω Βουλή (το 2019 είχε 303), με τις 240 από αυτές να ανήκουν αυτοτελώς στο BJP.

Η δε συμμαχία INDIA της αντιπολίτευσης, με κορμό το «Κογκρέσο» (που κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες, μέχρι το 2014), επικράτησε σε 234 εκλογικές περιφέρειες, εκ των οποίων οι 99 αφορούν αυτοτελώς το «Κογκρέσο» (από 52 το 2019). Στην ΙΝDIA συμμετείχαν το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) και το ΚΚ Ινδίας, που εξέλεξαν 4 και 2 βουλευτές αντίστοιχα.

Στην προηγούμενη Βουλή η NDA είχε λάβει συνολικά 303 έδρες και η INDIA 91 έδρες.

Ο Μόντι εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι οι Ινδοί εξέφρασαν «την εμπιστοσύνη τους στον κυβερνητικό συνασπισμό για τρίτη συνεχή φορά» και μίλησε για «νέο κεφάλαιο σε μεγάλες αποφάσεις» που θα ανοίξει η θητεία της επόμενης κυβέρνησης.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, το «Κογκρέσο» χαρακτήρισε την ενίσχυση της INDIA «νίκη της δημοκρατίας» και «ηθική και πολιτική απώλεια» για τον Μόντι.

Μέρος της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού χάρτη είναι και η ισχυροποίηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Samajwadi - SP). Ενδεικτικές είναι για παράδειγμα οι επιδόσεις του σε κρατίδια όπως το Uttar Pradesh (UP - θεωρείται «προπύργιο» του BJP από το 2017). Σε αυτές τις εκλογές το SP επικράτησε στις 37 (από 5 το 2019) εκ των 80 εκλογικών περιφερειών της πολιτείας και το BJP σε 33, από 61 στις οποίες είχε επικρατήσει το 2019.

Συγχαρητήρια στον Μόντι έσπευσε να δώσει ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο οποίος χαρακτήρισε την Ινδία «σημαντικό εταίρο», που διαδραματίζει ρόλο ώστε «η περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοιχτή».

Θυμίζουμε ότι η Ινδία είναι ενεργό μέλος σε διάφορες νεοσύστατες συμμαχίες (όπως η «Quad») που επεκτείνουν τη δράση τους στον Ινδο-Ειρηνικό, με βασικό «μοχλό» την προσπάθεια των ΗΠΑ να μεγαλώσουν την πίεση στην Κίνα και να οξύνουν την αναμέτρηση μαζί της, συντονίζοντας τις επιδιώξεις τους και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ