Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μετά τα χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα η Μόσχα εξετάζει «ασύμμετρη απάντηση»

Σε συνεχή στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο «χωρίς κενά και καθυστερήσεις» καλεί ο γγ του ΝΑΤΟ

Σε συνεχή στήριξη του Κιέβου στη σύγκρουση με τη Ρωσία κάλεσαν χθες οι Μπάιντεν και Μακρόν από τις επετειακές εκδηλώσεις για την απόβαση της Νορμανδίας

Copyright 2024 The Associated

Σε συνεχή στήριξη του Κιέβου στη σύγκρουση με τη Ρωσία κάλεσαν χθες οι Μπάιντεν και Μακρόν από τις επετειακές εκδηλώσεις για την απόβαση της Νορμανδίας
Με «ασύμμετρη απάντηση» απειλεί η Μόσχα τις ΝΑΤΟικές χώρες που έστειλαν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και επέτρεψαν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ενώ ο Βλ. Πούτιν «υπενθύμισε» πως η Ρωσία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και προειδοποίησε τη «Δύση» να μη θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει.

Η Μόσχα θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς άλλες χώρες για χτυπήματα κατά «δυτικών» στρατιωτικών στόχων, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στον διεθνή Τύπο στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).

«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει με τέτοια όπλα εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθεί στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε δικά μας όπλα, ίδιας κατηγορίας, σε περιοχές του κόσμου για να υπάρξουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των (σ.σ. "δυτικών") χωρών;», διερωτήθηκε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας: «Δηλαδή θα μπορούσαμε να δώσουμε μια ασύμμετρη απάντηση. Θα εξετάσουμε αυτήν την επιλογή».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ακόμα ότι ο ουκρανικός στρατός δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μόνος του «δυτικά» όπλα μεγάλης εμβέλειας, γιατί όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις χώρες που τα προμήθευσαν: «Απαιτείται ανάθεση πτήσης. Και, στην πραγματικότητα, αυτό γίνεται από εκείνους που προμηθεύουν αυτά τα όπλα: Από το Πεντάγωνο για τους πυραύλους ATACMS και από τους Βρετανούς για τους "Storm Shadow"».

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν προειδοποίησε τη «Δύση» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αμυνθεί αν απειληθεί η κυριαρχία ή η εδαφική της ακεραιότητα.

Παρέπεμψε στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, που επιτρέπει τη χρήση τέτοιων όπλων ως απάντηση σε μια σειρά απειλών.

«Για κάποιο λόγο, η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε. «Εχουμε ένα πυρηνικό δόγμα, κοιτάξτε τι λέει. Αν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν πρέπει να το πάρουν ελαφρά, επιφανειακά».

Οι αποδέκτες «έχουν λάβει το μήνυμα»

Η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει όπλα σε οποιονδήποτε εχθρό των ΗΠΑ, όπως κάνει η Ουάσιγκτον με την Ουκρανία, υπερθεμάτισε χθες ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ.

«Αυτό σηματοδοτεί μια αρκετά σημαντική αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική», σημείωσε σχολιάζοντας τη θέση του Πούτιν. «Τώρα αφήστε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αισθανθούν τον άμεσο αντίκτυπο της χρήσης ρωσικών όπλων από τρίτα μέρη», από οποιονδήποτε θεωρεί τις ΗΠΑ εχθρό του. «Αν οι ΗΠΑ είναι εχθροί τους, τότε είναι φίλοι μας», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Οι «δυτικές» χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να πλήξουν άμεσα τη Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, ξεκαθάρισε χθες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, ενώ αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες ή τις περιοχές στις οποίες η Ρωσία πιθανώς θα αναπτύξει ή θα προμηθεύσει τέτοια όπλα.

Οι αποδέκτες της δήλωσης του Πούτιν έχουν «ήδη ακούσει» τα πάντα, είπε ο Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντάς την «ίσως μία από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος. Είναι σαφής, ξεκάθαρη, διαβάζεται εύκολα από όλους. Και έχει διαβαστεί».

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν χτυπήματα στη Μόσχα ή στο Κρεμλίνο

Αντιδράσεις από τη Μόσχα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον επιτρέπει χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους, κοντά στα σύνορα με το Χάρκοβο, αλλά απαγορεύει χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία και «δεν επιτρέπει χτυπήματα στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο».

«Η παρατήρηση του Μπάιντεν είναι τόσο κυνική και απρεπής που αναρωτιέμαι πώς ένας τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος μπορεί να κάνει μια τέτοια δήλωση σήμερα», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Γκαλούζιν.

«Βλέπουμε τώρα ότι είναι η επίσημη Ουάσιγκτον που εκδίδει στόχους και οδηγίες και σκιαγραφεί μια ζώνη πιθανών στρατιωτικών ενεργειών για το καθεστώς του Κιέβου», συνέχισε.

«Υποθέτω ότι οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του ρωσικού εδάφους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, θα λάβει μια άξια απάντηση και όσοι προσπαθούν να μας βομβαρδίσουν με αυτόν τον τρόπο θα το μετανιώσουν πικρά», κατέληξε ο Γκαλούζιν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμμετέχοντας χθες στις εκδηλώσεις στη Γαλλία για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία (D-Day), κάλεσε τις «δυτικές» δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη «ρωσική τυραννία».

Σε κοινή τελετή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και άλλους ηγέτες, είπε ότι είναι «αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε πως η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί, καθώς «η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στους εορτασμούς της επετείου αναμενόταν να εγκρίνουν διακήρυξη που θα αναφέρει ότι «η δημοκρατία βρίσκεται για άλλη μια φορά υπό απειλή στην Ευρώπη» και στην οποία θα δίνεται η υπόσχεση για «προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσαν δύο πηγές.

Ο Σολτς επανέλαβε το «πράσινο φως» για χτυπήματα στη Ρωσία

Μπορεί ο Πούτιν να μην κατονόμασε τις χώρες στις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει όπλα μεγάλης εμβέλειας ως απάντηση στις «δυτικές κινήσεις», ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Το Βερολίνο πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της χρήσης γερμανικών όπλων από την Ουκρανία κατά της ρωσικής επικράτειας. Κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο βήμα», ο Πούτιν υπογράμμισε ότι αν τελικά το Βερολίνο στείλει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», «τότε οι σχέσεις Ρωσίας - Γερμανίας θα καταστραφούν τελείως».

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον στόχων στη ρωσική συνοριακή περιοχή, επανέλαβε χθες ο καγκελάριος Ολ. Σολτς μιλώντας στη γερμανική Βουλή, για να προσθέσει ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολλή σκέψη και αφού είχε προηγηθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δήλωσε επίσης ότι ενδεχόμενες «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «ακόμα είναι μακριά».

Την ίδια στιγμή ο Σολτς ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του, Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων, «θα κάνει το παν» προκειμένου η Γερμανία να μην παρασυρθεί στον πόλεμο...

Ο πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Φρ. Μερτς, κατηγόρησε τον καγκελάριο για συνεχή δισταγμό και φόβο στην υποστήριξη της Ουκρανίας, για «λάθος αξιολόγηση της κατάστασης» και καταλόγισε μεγάλη καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του Κιέβου.

«Μια μέρα θα συμφωνήσετε και για την αποστολή πυραύλων "Taurus" στην Ουκρανία. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για τους χιλιάδες ανθρώπους και τους στρατιώτες στην Ουκρανία», τόνισε, ενώ παράλληλα «συμφώνησε» ότι ...«η Γερμανία δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να εμπλακεί στον πόλεμο».

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, που επισκέφτηκε τη Φινλανδία, είπε πως «τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν κενά και καθυστερήσεις στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία» και «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ