Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Επανήλθε με διάγγελμα ο Ρ. Φίτσο

Σε λιγότερο από έναν μήνα από την απόπειρα δολοφονίας του (στις 15 Μάη στην επαρχιακή πόλη Χάντλοβα), ο 59χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών (Smer, Hlas) και εθνικιστών, έκανε το πρώτο του μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα, δηλώνοντας ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στα καθήκοντά του μέχρι 1η Ιούλη. Θυμίζουμε ότι ο δράστης της επίθεσης με 4 σφαίρες στην κοιλιά είναι ο 71χρονος Γιουράι Τσίντουλα, συγγραφέας από την πόλη Λέβιτσε, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Φίτσο στο διάγγελμά του είπε αρχικά ότι δεν νιώθει μίσος για τον Τσίντουλα, αντίθετα «τον συγχωρεί και τον αφήνει να υποστεί τις συνέπειες του τι έκανε και γιατί», ξεκαθάρισε όμως ότι δεν τον θεωρεί «παράφρονα», αλλά ότι «συνδέεται άμεσα με την απογοητευμένη αντιπολίτευση». Πρόσθεσε δε πως οι πολιτικές διαφορές δεν μπορεί να λύνονται με αυτόν τον τρόπο, επέκρινε την αντιπολίτευση ότι μέσα από φιλικά της ΜΜΕ «επιχειρεί να αποδομήσει τη σημασία της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του» και κάλεσε αυτά τα ΜΜΕ, «και ειδικά όσα χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος, να μη συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο».

Το κεντρικό ζήτημα που ανέδειξε στην παρέμβασή του ο Φίτσο για τα συμφέροντα του τμήματος της αστικής τάξης που τον στηρίζει είναι πως τον στοχοποίησε το γεγονός ότι παρόλο που δεν αμφισβητεί την ιδιότητα της χώρας του ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, «δεν δέχεται ως μοναδική σωστή άποψη αυτή των δυτικών δημοκρατιών, θέλει να έχει μια εξωτερική πολιτική που θα κοιτάει και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα».

Τόνισε έτσι ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις διαφοροποιήσεις, στο όνομα των «εθνικών προτεραιοτήτων», και στο ζήτημα της Ουκρανίας, όπου αρνείται να στείλει πολεμοφόδια, και στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, και στο Μεταναστευτικό, όπου συμφωνεί με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, για να καταλήξει σε εκκλήσεις για «δημοκρατικό διάλογο με σεβασμό στην αντίθετη άποψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ