Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νεκροί σε σύγκρουση τρένων όπως στο έγκλημα των Τεμπών

Από τη μετωπική των τρένων

Fire Department of Pardubice r

Από τη μετωπική των τρένων
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 2 γυναίκες από τη Σλοβακία και 2 από την Ουκρανία - και γύρω στους 30 τραυματίστηκαν σε μετωπική σύγκρουση τρένων στην Τσεχία γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορική κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Παρντουμπίτσε, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Πράγα κι αποτελεί σιδηροδρομικό κόμβο.

Το περιστατικό έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το έγκλημα των Τεμπών. Τα τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στην ίδια γραμμή, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής δεν λειτουργούσε κανένα αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας, όπως το ΕTCS, που θα φρέναρε τα τρένα, κάτι που εξάλλου υπάρχει μόνο στο 13% του δικτύου της ΕΕ, εκεί μόνο που συμφέρει τις εταιρείες.

Επίσης, όπως είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι του κλάδου και η Ενωση των Συνδικάτων Τσεχίας και Μοραβίας, από την εργοδοσία και το κράτος - δηλαδή τον καπιταλισμό που παλινορθώθηκε και σε αυτήν την χώρα (την πρώην Σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία) - «γίνονταν πολλές εκπτώσεις στα ζητήματα ασφαλείας γιατί είχαν κόστος», ενώ τα τελευταία χρόνια για τη «μείωση του κόστους στις εταιρείες είχαν μειωθεί πολύ και οι σιδηροδρομικοί που υπηρετούσαν στο δίκτυο».

Οσον αφορά τα στοιχεία του δυστυχήματος, ο επιβατικός συρμός, της ιδιωτικής εταιρείας «RegioJet», εκτελούσε δρομολόγιο από την Πράγα στην ουκρανική πόλη Τσοπ, που γειτονεύει με τη Σλοβακία. Περίπου 300 επιβάτες βρίσκονταν μέσα στον επιβατικό συρμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τσέχικου δημόσιου τηλεοπτικού δίκτυο CT24. Στις πρώτες αναφορές που κάνουν αξιωματούχοι των αρχών ελέγχου των σιδηροδρόμων, στη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος εξετάζεται το ενδεχόμενο του «ανθρώπινου λάθους» - πάλι κάποιος «απρόσεχτος» σταθμάρχης - όπως και του «τεχνικού προβλήματος», ενώ σημειώνεται ότι «τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας σε αυτόν τον σιδηροδρομικό κόμβο υπήρχαν αλλά δεν ήταν ενεργοποιημένα και θα έμπαιναν τον ερχόμενο χειμώνα».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ έγινε γνωστό ότι ο εμπορευματικός συρμός μετέφερε ανθρακασβέστιο, βιομηχανικό προϊόν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ασετιλίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ